Atmosfera de la Vilnius, tensionată din cauza Ucrainei (Adevărul)

  • 29 Noiembrie 2013 09:05
Atmosfera de la Vilnius, tensionată din cauza Ucrainei (Adevărul)

REVISTA PRESEI DIN 29 NOIEMBRIE

Adevărul notează că astăzi, la Vilnius, Republica Moldova parafează Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Țara noastră culege roadele negocierilor și reformelor din ultimii trei ani. Experții aflați la fața locului relatează că atmosfera este tensionată din cauza Ucrainei. În toată această poveste, Moldova a ieșit bine, susține  directorul Centrului Român pentru Politici Europene Cristian Ghinea. Potrivit politologului, oficialii europeni încă mai lucrează asupra declarației finale care va fi făcută astăzi. „S-ar putea să avem o surpriză, europenii ar putea spune: «Dacă tot am avut această surpriză neplăcută cu Ucraina, hai să-i dăm Moldovei mai mult», crede Cristian Ghinea.

Ministrul pentru Europa al Marii Britanii, David Lidington, afirmă, într-un articol pentru „Adevărul“, că Parteneriatul Estic nu e un doar un concept, ci o expresie a angajamentului UE față de vecinii săi estici, iar Acordul de Asociere oferă regiunii speranța că prosperitatea economică și nivelul de viață din Uniune pot fi și ale lor.

Vizita lui John Kerry, un mesaj puternic pe plan regional“, susține în Adevărula mbasadorul Republicii Moldova în SUA. Faptul că Republica Moldova a primit semnale pozitive în ultimul timp de la Bruxelles, este un factor pozitiv care diferențiază și avantajează țara noastră, iar acest  lucru nu poate să nu fie remarcat de SUA, spune Igor Munteanu.

Moldova devine, printr-un joc geopolitic greu de prevăzut până acum câteva zile, principala „floare“ din buchetul Parteneriatului Estic, după ce „bujorul“ ucrainean s-a ofilit în bătaia primelor geruri rusești, comentează Vitalie Ciobanu în Adevărul. Uniunea Europeană își va înăspri dialogul cu Rusia, așa încât, după eșecul Ucrainei, Republica Moldova capătă, deodată, mai mulți avocați puternici și foarte vocali în Europa, iar venirea lui John Kerry, secretarul de stat american, la Chișinău, este o veste de bun augur, scrie publicistul. Tototadă autorul atenționează că în perioada post-Vilnius guvernanții de la Chișinău vor avea de luptat deopotrivă cu pericole reale și cu cele închipuite, induse de propaganda anti-moldovenească.

Uniunea Europeană probabil că a pierdut Ucraina, dar, transformând semnarea acordului de asociere într-un război diplomatic, Rusia a conferit Blocului comunitar un statut moral și a creat o posibilă bază pentru creșterea influenței europene în această regiune, scrie un expert în afaceri politice, citat de Timpul. UE nu a făcut compromisuri, iar cheia spre poziția constantă a Uniunii Europene a fost surprinzătorul angajament ferm al Germaniei în favoarea acestei cauze. Ralierea Berlinului la o poziție principială privind Parteneriatul Estic a transformat inițiativa dintr-un proiect lipsit de energie al statelor din estul și nordul Uniunii Europene într-un efort comun al Blocului comunitar, comentează publicația.

Jurnal de Chișinău analizează efectele electorale ale summitului de la Vilnius. Potrivit sociologului Lilian Negură,succesul în sine are un potențial electoral ce nu poate fi neglijat. De aceea, politicienii vor încerca fără îndoială să exploateze la maxim succesele obținute la Vilnius, prezentându-se opiniei publice cu mult fast avantajele pentru Moldova ale documentelor semnate și rolul actualelor partide de la putere în obținerea acestor succese.  Totodată autorul îi atenționează pe politicieni că succesul lor electoral nu este nici pe departe asigurat. În cazul în care nu se schimbă radical lucrurile, există riscul real ca succesele obținute la Vilnius să conteze puțin în ochii electoratului deziluzionat, scrie Jurnal de Chișinău.

Aceeași publicație remarcă faptul că Republica Moldova continuă să fie împânzită de sate cu denumiri sovietice. Acest lucru, se pare, nu afectează nici simțul național al localnicilor, nici al autorităților interesate de altfel să ajungă cât mai curând în Europa. Ce simte, cum gândește un cetățean originar din Cransoarmeiscoie, Suvorovca, Octeabrscoie, Pervomaiscoie, Lazo etc., și care e atitudinea sa față de sărbătorile, generalii sau revoluționarii sovietici, pe care îi onorează cu denumirea localității în care își au căminul? Sunt doar câteva întrebări la care am încercat să afle răspunsul jurnalista Svetlana Corobceanu de la Jurnal de Chișinău.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Românii de pretutindeni
Meteo Chișinău
1,07
Cer senin
Umiditate:88 %
Vint:4,63 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Arhivă Radio Chișinău