Armand Goșu: Criza din Ucraina va grăbi prăbușirea regimului Putin. Nu în câteva zile, dar se va prăbuși (Revista presei)

  • 02 Martie 2022 09:46
Armand Goșu: Criza din Ucraina va grăbi prăbușirea regimului Putin. Nu în câteva zile, dar se va prăbuși (Revista presei)

Revista presei - 2 martie 2022.

„Astăzi, marcăm, 30 de ani de la declanșarea războiul de agresiune al Federației Ruse împotriva Republicii Moldova. Această zi a rămas una neagră în istorie. La Nistru începea conflictul armat împotriva Republicii Moldova, care a început cu provocări ce au precedat războiul propriu-zis. Portalul Zonadesecuritate.md publică imagini inedite de pe câmpul de luptă din războiului pentru integritatea Republicii Moldova. Din noaptea de 2 martie 1992, lupte sângeroase s-au dat pe ambele maluri ale râului: la Cocieri, Dubăsari și Tighina, și pe platoul de luptă de la Coșnița. Râul Nistru a fost scena unora dintre cele mai violente încleștări armate ale conflictului pentru apărarea integrității Republici Moldova. Pe site-ul Zonadesecuritate puteți vedea o galerie de fotografii inedite păstrate de familia Colonelului în rezervă, Anatolie Caraman.

Ziarul de Gardă a discutat cu copiii eroilor de la Nistru, cei care, atunci când tații lor plecau la război, aveau doar câțiva ani sau erau încă nenăscuți. O parte dintre cei cu care a discutat Ziarul de Gardă nu și-au văzut niciodată tații. Alții își amintesc doar frânturi de clipe, trăite împreună. Toți, însă, spun că viața lor ar fi fost altfel, dacă tații lor ar fi fost în viață.

Gazeta de Chișinău relatează din amintirile de război ale unuia dintre voluntarii care au luptat pentru integritatea și independența Republicii Moldova. „După ce s-a început războiul la 2 martie 1992, Ion Paladi, pe atunci șofer de troleibuz la Chișinău, venea împreună cu alți tineri în Piața Marii Adunări Naționale și se interesa de tot ce se întâmplă pe câmpul de luptă. Dorea să ajungă pe poziții, acolo unde se lupta cu trupele regulate ale armatei a 14-a a Federației Ruse, cu gardiștii și cazacii, dar, așa cum ne spune eroul nostru acum, nu putea să meargă „înarmat cu un harag”. S-a dus la SIS și s-a înrolat benevol pe 9 martie într-un grup cu destinație specială, lăsându-și acasă soția cu un băiețel de câțiva anișori. După o scurtă pregătire, de câteva zile, a mers în prima sa luptă, unde s-a nimerit să zboare gloanțele de nu te puteai ridica de la pământ. Era pe lângă Plop-Știubei, în Valea Verde, și vreo câțiva camarazi care nu reușiseră să se retragă au avut nevoie de focul lor de acoperire pentru a putea scăpa cu viață. A fost botezul de luptă... Atunci, în prima sa luptă, în uniformă nouă și, după ce s-au retras, colonelul l-a oprit și l-a rugat să-i dea chipiul de pe cap. Observase o gaură în el, deasupra frunții, iar o altă gaură avea în partea din spate, pe unde ieșise glonțul. Putea fi prima și ultima mea luptă, dar am avut noroc și am scăpat”, povestește combatantul Ion Paladi în Gazeta de Chișinău.

Pentru comemorarea eroilor care s-au opus agresiunii ruse de pe Nistru, pe 2 martie, când este marcat începutul războiului din Transnistria, redacția Deschide.MD prezintă filmul „Masacrul inocenților sau cronica unui război uitat”, realizat de Victor Bucătaru. Deși a participat din primele zile în Războiul din Transnistria, Victor Bucătaru a filmat și s-a documentat atât pe linia frontului, cât și la Chișinău, filmul a fost lansat abia în 2013. Pe de o parte cei din conducerea Moldovei nu erau interesați de un astfel de film, din care nu ies tocmai bine, pe de alta – nu-i deloc ușor să te uiți la niște imagini îngrozitoare, înfiorătoare, în care unii protagoniști mor în timpul filmărilor. Victor Bucătaru și-a făcut însă datoria. Prin acest film ne deschide ochii și nu ne lasă să uităm. N-avem dreptul să uităm, scrie Deschide.md.

„Criza din Ucraina va grăbi prăbușirea regimului Putin, consideră istoricul român, Armand Goșu, cercetător al spațiului ex-sovietic. Nu în câteva zile, dar se va prăbuși. Natural ar fi ca elita din jurul lui Putin să vrea să se salveze”. Într-un interviu acordat SpotMedia.ro, preluat de portalul Bani.md, Armand Goșu explică de ce Vladimir Putin a ratat planul pentru Ucraina: „a crezut ce i-au spus serviciile secrete. Asta se întâmplă când serviciile sunt militarizate, deprofesionalizate, s-au specializat în represiune, fac mai mult politică, în loc să obțină și să analizeze onest informații. Potrivit lui Armand Goșu, Rusia se îndreaptă spre un război lung, spre pierderi foarte mari, costuri politice mari, costurile economice sunt deja imense. SWIFT, blocarea rezervelor Băncii Centrale. Așa ceva nu s-a mai întâmplat în istorie”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:95 %
Vint:1,03 m/s
Tue
5
Wed
4
Thu
4
Fri
4
Sat
5
Arhivă Radio Chișinău