ANTICORUPȚIE.md | Șefi noi la procuraturile din raioane: Cine sunt și ce averi declară (Revista presei)

  • 17 August 2021 09:41
ANTICORUPȚIE.md | Șefi noi la procuraturile din raioane: Cine sunt și ce averi declară (Revista presei)

În Republica Moldova am avut de a face cu o schimbare de putere, iar acum suntem în plin proces de preluare a puterii depline în stat de către forțele democratice și pro-europene ale Maiei Sandu, Guvernului Gavriliță și majorității PAS din Parlament, scrie Iulian Chifu într-o analiză pe DESCHIDE.MD.

În aceste condiții și a dezbaterilor pe diferitele legi vizând cu precădere justiția, introduse în Parlament, dar și justificarea/motivația adoptării legislației pe baza votului din alegerile generale anticipate, este cazul să ne uităm cu atenție la limitele și garanțiile pentru preluarea democratică a puterii în stat… Independența justiției nu presupune că Justiția este stat în stat, scrie autorul. Controlul reciproc, echilibrul și colaborarea dintre puterile în stat sunt principii ce țin de statul de drept și prevăd ca să existe instrumente ca o putere să nu funcționeze autonom. De aceea puterea legislativă poate să modifice legea – cu respectarea principiilor evocate mai sus, a Constituției și statului de drept – și poate schimba și Constituția, și Procurorul General. Și orice funcție publică trebuie să aibă acest tip de control, pentru că nimeni nu este infailibil, subliniază analistul. Totodată el adaugă că Maniera și nivelul de transparență, respectarea legii și consultarea categoriilor vizate de lege sunt elemente care țin de buna guvernare. Aici se judecă, cu adevărat, acțiunea politică. Nu în motivații bazate pe vot! Pentru că nimeni nu e mai presus de lege, și nici votul, numărul, nu poate da calificări de natură juridică, profesională, ci doar de susținere populară a unui gest politic.

Lupta abia începe, scrie Petru Grozavu într-un editorial din ZIARUL DE GARDĂ. PAS și-a proiectat să facă cât nu au făcut toate guvernele, președinții și parlamentele de până la ei. Vor reuși? Depinde de puterea de corupere a sistemului. Dacă Șor și Platon, condamnați la 7 și 18 ani în cel mai mare dosar de corupție, sunt în libertate, înseamnă că puterea de rezistență a sistemului rămâne mare. Mobilizarea la lupta cu sistemul trebuie să fie una generală, scrie autorul, care totodată constată că PAS se ține izolat de restul mediului politic și asociativ. Evident, nu te poți prinde la braț cu oricine, dar și fără nimeni tot nu e soluție. Deocamdată, toată miza PAS sunt partenerii strategici din Vest. Da, ei contează mult. Dar lupta pentru o Moldovă nouă se va da la Chișinău, Cahul, Ungheni, Soroca… La începutul anilor `90, toate luptele câte s-au dat pentru desovietizare erau câștigate prin efort unitar și prin mobilizare generală. PAS mai departe de un apel, în esență propagandistic, nu a mers. Iar lupta abia începe”, conchide ZIARUL DE GARDĂ.

„De la proclamarea independenței Republicii Moldova s-au scurs treizeci de ani. Felul în care se practică politica, similar businessului murdar, seamănă cu jocul Răului cu Focul. Totul se face prin trișare, minciună, ură și multă perfidie, scrie istoricul Alexandru Moraru, în GAZETA DE CHIȘINĂU. Cine face politică? Agramații, bandiții, corupții, sforarii, mincinoșii. Printre ei, câțiva oameni serioși, verticali, ciuruiți de vulgaritatea și nimicnicia celor care, cică, practică această meserie… Dacă ar fi să facem o retrospectivă a celor întâmplate în viața politică din Republica Moldova pe parcursul acestor 30 de ani, am constata că nu prea au avut loc schimbări esențiale politice… În consecință, partidul comunist n-a pierdut puterea în acest stat pe tot parcursul a cel puțin 20 de ani, pur și simplu pentru prostime a fost înlocuit unul cu altul, dar mama a rămas aceeași!”, scrie GAZETA DE CHIȘINĂU.  

Șefi noi la procuraturile din raioane: Cine sunt și ce averi declară vedem pe portalul ANTICORUPȚIE.md. Consiuliul Superior al Procurorilor urmează să se pronunțe, în ședința de marți, asupra a nouă procurori care vor ocupa funcții de conducere în procuraturile raionale. Patru dintre aceștia urmează să ajungă procurori șefi, iar ceilalți - procurori șefi adjuncți. Opt dintre candidați, înainte de a câștiga concursul pentru funcțiile râvnite, au asigurat timp de câteva luni interimatul funcției, fiind desemnați de către procurorul general, Alexandr Stoianoglo.

Cotidianul preia un articol despre „Afacerea „exclusivă” a fiului șefului de la Vamă, cu taxiurile de la Aeroport”. De ani de zile, pasagerii care aterizează pe Aeroportul din Chișinău și vor să ia un taxi, sunt forțați practic să apeleze la serviciile unei singure companii, privilegiată de un contract de colaborare exclusiv cu aerogara. Pentru a merge cu mașinile acestei companii, călătorii plătesc cu până la 50 la sută mai mult, decât tarifele pe care le percep celelalte firme de taxi. Șoferii acestora din urmă nu sunt lăsați să ia vreun pasager de la poarta de sosire a călătorilor pe Aeroport. Proprietarul companiei privilegiate este fiul directorului Serviciului Vamal, Sergiu Burduja, după cum relatează Jurnal TV.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal
Meteo Chișinău
0,52
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:3,6 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Arhivă Radio Chișinău