Andrian Candu | Imunitatea parlamentară nu l-ar salva pe Ilan Șor (Revista presei)
-
14 Decembrie 2018 09:38
Revista presei - 14 decembrie 2018
”Cele șase referendumuri ale moldovenilor”, titrează portalul Moldova.org, care trece în revistă plebiscitele la care au fost chemați cetățenii moldoveni să se dea cu părerea.
”Cetățenii R. Moldova au fost invitați la referendum în repetate rânduri în cei 27 de ani de independență. De cele mai multe ori, aceștia nu au dat curs invitației, iar majoritatea plebiscitelor au eșuat din cauza prezenței scăzute la urne”, constată Moldova.org. Dintre cele 6 referendumuri desfășurate, 2 au fost nerecunoscute, iar altele două nu au fost validate.
”De-a lungul timpului, moldovenii au fost întrebați dacă vor să-și aleagă președintele direct ori dacă vor să-l demită din funcție pe Dorin Chirtoacă. Plebiscite au fost organizate și în Transnistria, și Găgăuzia, însă acestea nu au fost recunoscute de către autoritățile de la Chișinău”, subliniază publicația și amintește că următorul referendum la care sunt chemați cetățenii R. Moldova va avea loc pe 24 februarie 2019, în ziua alegerilor parlamentare, când oamenii vor fi întrebați dacă sunt de acord cu reducerea numărului deputaților de la 101 la 61 și dacă vor să aibă puterea de a le retrage mandatele aleșilor.
”Pentru președintele Parlamentului, Andrian Candu, nu e o problemă dacă primarul de Orhei, Ilan Șor, va deveni deputat, asta în ciuda faptului că este principalul figurant în dosarul privind jaful din sistemul bancar”, scrie Cotidianul. Publicația face referire la declarațiile speakerului la postul public de televiziune, Moldova 1, unde a subliniat că depinde de ANI, care trebuie să elibereze certificatul de integritate, dacă Ilan Șor va fi admis la alegeri. Totuși, chiar dacă ajunge deputat, primarul de Orhei nu va beneficia de imunitate parlamentară, remarcă Andrian Candu. Potrivit lui, ”dacă o persoană cum e Ilan Șor devine deputat, asta nu-l salvează. Procurorii vin și-l iau din sala de plen și l-au dus”.
”Cum democrații distribuie fotografii trucate pe Facebook, iar darurile pentru cetățeni din sediul PDM au „ajuns” la sediul PAS”, titrează Adevărul. Publicația se referă la o fotografie distribuită pe rețelele de socializare de filiala Partidului Democrat (PDM) de la Botanica, în care este arătată o masă plină cu pungi de crupe și uleiuri de floarea-soarelui, văzute de presă ca „pomenile electorale”. Un portal de știri false, afiliat PD, a trucat fotografia astfel încât pungile apar la sediul PAS, care ulterior a fost distribuită intens și de activiști ai PDM, printre care se numără și primarul orașului Căușeni, Grigore Repesciuc, mai scrie Adevărul.
Continuă disputa din sânul Partidului Liberal, după plecarea lui Valeriu Munteanu din formațiune. Ziarul Național publică o acuzație venită din partea liderului Partidului Liberal (PL), Dorin Chirtoacă, ce sugerează că fostul său coleg de partid, Valeriu Munteanu, ar avea legătură directă cu Hotărârea Curții Constituționale din 22 martie 2013 prin care i s-a interzis lui Vlad Fila să mai pretindă la funcția de premier, deși președintele de atunci, Nicole Timofti, îl nominalizase. Fostul primar de Chișinău afirmă că sesizarea depusă atunci de PL la Curtea Constituțională nu cerea ca lui Filat să i se interzică să mai pretindă la funcția de premier, dar ulterior „Munteanu a depus o „completare”, care s-a transformat „miraculos” în hotărâre împotriva unei persoane concrete”. Valeriu Munteanu nu a comentat, deocamdată, acuzațiile aduse de Dorin Chirtoacă, mai scrie Ziarul Național.
Natalia Hadârcă revine în Timpul la subiectul privind promisiunile autorităților ruse de a fi mai indulgente cu moldovenii care au încălcat legislația imigrațională, în preajma alegerilor parlamentare. ”Kremlinul a dat startul campaniei electorale din R. Moldova”, conchide autoarea și îl citează pe analistul Dionis Cenușă, care face o legătură între decizia Moscovei de a da posibilitate imigranților moldoveni ilegali să-și legalizeze șederea în Rusia, dacă vor veni în R. Moldova în perioada 1 ianuarie - 15 martie 2019, și decizia diasporei moldovenești din țările europene de a se mobiliza la alegeri. „Nu pot fi excluse calculele Rusiei și ale socialiștilor de a-i împinge pe migranții moldoveni din Rusia la proteste postelectorale, dacă la Chișinău nu va fi constituit un guvern pro-rus sau în scopul declanșării alegerilor anticipate”, a menționat comentatorul politic.