Anatol Șalaru: Republica Moldova a obținut un succes remarcabil la summit-ul NATO

  • 12 Iulie 2016 19:14
Anatol Șalaru: Republica Moldova a obținut un succes remarcabil la summit-ul NATO

Chișinăul a obținut un succes remarcabil la summit-ul NATO de la Varșovia care s-a desfășurat la sfârșitul săptămânii trecute la Varșovia, iar statele membre și-au reiterat angajamentul pentru a respecta integritatea teritorială a Republicii Moldova, a declarat ministrul Apărării, Anatol Șalaru. Totodată, el a menționat astăzi la o conferință de presă că și Republica…

Chișinăul a obținut un succes remarcabil la summit-ul NATO de la Varșovia care s-a desfășurat la sfârșitul săptămânii trecute la Varșovia, iar statele membre și-au reiterat angajamentul pentru a respecta integritatea teritorială a Republicii Moldova, a declarat ministrul Apărării, Anatol Șalaru. Totodată, el a menționat astăzi la o conferință de presă că și Republica Moldova trebuie să-și îndeplinească angajamentele pentru a obține mai mult sprijin din partea Alianței Nord-Atlantice.
 
Pentru prima dată la o reuniune de asemenea nivel un ministru al Apărării din Republica Moldova a susținut un discurs oficial. În plus, Republica Moldova figurează și în declarația finală a reuniunii. Republica Moldova a solicitat țărilor membre NATO sprijin pentru retragerea armatei ruse de pe teritoriul său și înlocuirea actualei misiuni de pace cu una civilă, a precizat Anatol Șalaru.
 
”Vreau să accentuez - urmașii Armatei a 14-a care se află ilegal și aici nu este vorba de forțele de pacificare. Și, de asemenea, am solicitat sprijinul pentru înlocuirea actualului format de pacificatori din Transnistria cu o misiune civilă, sub mandat ONU. Pot fi prezenți acolo și pacificatori ruși, dar civili” a declarat Anatol Șalaru.
 
NATO respectă neutralitatea Republicii Moldova, dar o țară neutră înseamnă o țară fără militari străini pe teritoriul ei, a punctat Anatol Șalaru.
 
El a precizat că Republica Moldova este inclusă într-un program care îi permite să primească asistență tehnică pentru a-și întări capacitățile de apărare, dar pentru aceasta Chișinăul trebuie să îndeplinească angajamentele pe care și le-a asumat.
 
”Noi suntem incluși în inițiativa Defence Capability Building ceea ce înseamnă că Republica Moldova la prima etapă trebuie să adopte Strategia Securității Naționale, Strategia Națională de Apărare. După aceasta va începe a doua etapă în care țările membre NATO vor participa la dotarea Armatei Naționale cu echipamentul, tehnica, utilajele necesare”, a menționat Anatol Șalaru.
 
Relațiile Republicii Moldova cu NATO au început la scurt timp după proclamarea independenței, astfel că deja în 1992 țara aderă la Consiliului de Cooperare Nord-Atlantic, iar în 1994 la programul NATO ”Parteneriat pentru Pace”. În 2006 Republica Moldova aprobă primul său Plan Individual de Acțiuni al Parteneriatului (IPAP) împreună cu NATO. Relațiile cu NATO se amplifică după anul 2009, când au loc mai multe vizite ale oficialilor moldoveni la Cartierul General al NATO.
 
Principalele domenii de cooperare între Republica Moldova și NATO sunt în sectorul păcii și securității, planificarea situațiilor de urgență și gestionarea consecințelor dezastrelor naturale.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău