Amnesty International | AUTORITĂȚILE TREBUIE SĂ PRIORITIZEZE CHELTUIELILE ȘI INVESTIȚIILE BANILOR PUBLICI PENTRU A PROTEJA LUCRĂTORII MEDICALI ȘI LUCRĂTORII ÎN DOMENIILE CONSIDERATE „CHEIE” SAU „ESENȚIALE”

  • 05 Aprilie 2020 16:43
Amnesty International | AUTORITĂȚILE TREBUIE SĂ PRIORITIZEZE CHELTUIELILE ȘI INVESTIȚIILE BANILOR PUBLICI PENTRU A PROTEJA LUCRĂTORII MEDICALI ȘI LUCRĂTORII ÎN DOMENIILE CONSIDERATE „CHEIE” SAU „ESENȚIALE”

ucrătorii medicali sunt în prima linie în lupta cu pandemia, continuând să presteze servicii cu un risc sporit de infectare pentru ei, dar și pentru familiile lor. Posibilitatea reală de a fi infectat de COVID-19 în timpul serviciului, orele îndelungate de muncă, stresul psihologic și oboseala, sunt doar câteva din riscurile la care sunt supuși „lucrătorii cheie”. Reducerea numărului de lucrători medicali din diferite motive, ar putea avea consecințe grave în lupta cu pandemia, dar și asupra sistemului medical în general, scrie amnesty international.

Guvernul are obligația de a minimiza riscul de boli și accidente ocupaționale. Pentru a facilita lucrul medicilor, surorilor medicale și altui personal în lupta cu pandemia, autoritățile trebuie să pună la dispoziție echipament adecvat și calitativ de protecție personală, să-i informeze, instruiască și să le ofere suport psihologic. Toate acestea trebuie luate în considerare și în vederea altor lucrători care sunt supuși riscului de infectare, cum ar fi gardienii și alți membri ai personalului din penitenciare, personalul de asigurare a ordinii publice care este responsabil pentru aplicarea măsurilor de sănătate publică, precum și lucrătorii din sectorul non-public care activează pentru a garanta accesul la serviciile considerate esențiale pe timpul pandemiei.

Autoritățile trebuie să asigure instituirea unui mecanism care ar oferi suport pentru familiile lucrătorilor medicali care au decedat sau s-au îmbolnăvit din cauza expunerii lor la COVID-19.

Foarte mulți lucrătorii medicali au fost infectați sau au decedat în întreaga lume din cauza COVID-19. În aceste condiții crește și mai mult îngrijorarea din cauza insuficienței echipamentului de protecție personală, cum ar fi măști, mănuși și teste pentru personalul din prima linie. Conform informațiilor oficiale, la data de 4 aprilie 2020, în Republica Moldova doi medici au decedat și alți 215 sunt infectați, ceea ce constituie un număr extrem de mare din totalul infectaților.

O astfel de pandemie, de o așa magnitudine și intensitate nu a putut fi anticipată de niciun sistem național de sănătate. Deși efectele provocate de această pandemie fără precedent sunt greu de combătut, guvernul trebuie să întreprindă toate măsurile pentru a proteja lucrătorii din prima linie și să se asigure că ei sunt bine echipați pentru a-și proteja propria sănătate și sănătatea celor care sunt tratați.

Sursa:AMNESTY INTERNATIONAL

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău