Amenzi pentru cei care au permis furtul miliardului (Revista presei)

  • 09 Februarie 2017 09:33
Amenzi pentru cei care au permis furtul miliardului (Revista presei)

Revista presei din 9 februarie 2017

Igor Dodon ia distanță față de NATO și de UE, titrează Adevărul care analizează vizita acestuia la Bruxelles. „Liderul de la Chișinău este un președinte constituțional slab și instituțional-executiv secundar în politica internă a Republicii Moldova, ceea ce reprezintă factorul structural esențial în interpretarea oricăror acțiuni ale sale, scrie Adevărul, iar vizita lui Dodon la Bruxelles trebuie pusă și în logica declarativă a vizitei la Moscova de acum câteva săptămâni. Agenda vizitei lui Dodon s-a vrut a fi un tribut la angajamentele de mucava luate în fața lui Putin, comentează publicația… Totodată, Adevărul punctează că Dodon nu a semnat vreun act oficial și nu a luat vreun angajament normativ în fața niciunei instituții europene la care a fost în vizită. Acesta ar trebui să fie punctul de plecare în trasarea unor concluzii: Dodon a înfăptuit o vizită protocolară la Bruxelles. Restul nici măcar nu e istorie“.

„Inadecvarea și incoerența Republicii Moldova: Un Dodon rătăcit la Bruxelles – așa își întitulează editorialul Iulian Chifu pe Deschide.md. Potrivit autorului, prima vizită la Bruxelles, la NATO și UE, Dodon a făcut-o pentru legitimare. Pentru imagine. Pentru a sublinia electoratului său socialist pro-rus că le-a spus-o el ălora. Occidentalilor. Dușmanilor Rusiei. A fost primit pentru că e prima vizită, vizită de prezentare… Inadecvarea și incoerența vine însă din disonanța între cele afirmate de Dodon și cele susținute de către Republica Moldova, la nivelul decidenților instituționali și constituționali. Căci MAEIE e cel ce formulează politici validate de Parlament în materie, nu Dodon. Ba mai mult, Dodon aruncă în aer prin susținerile sale, interesele propriului stat: libera circulație a cetățenilor și accesul la spațiul de liber schimb european al companiilor… Igor Dodon pare să aibă drept obiectiv și sarcină trasată de la stăpânii săi de la Moscova să rupă relațiile cu România, UE, NATO, pe fond cu Occidentul. Norocul e că instituțiile europene știu cu cine au de a face”, scrie autorul.

IGOR DODON PUR ȘI SIMPLU „ARDE” MOLDOVA, titrează Report.md. Președintele moldovean Igor Dodon a făcut, în timpul vizitei la Bruxelles, toate declarațiile exploatabile propagandistic de mașinăria mediatică rusă, declarații promise lui Vladimir Putin în cadrul vizitei la Moscova, scrie jurnalistul Vitalie Călugăreanu. „Am urmărit la Bruxelles un președinte Dodon inhibat, agresiv, zelos să corespundă programărilor primite la Moscova, iresponsabil și nedemn de atribuțiile statului suveran pe care ar trebui să le apere. Alături de secretarul general adjunct al NATO, Rose Gottermoeller, Dodon a fost un inadecvat. A avut un mesaj ursuz, bombastic, recitind cu intonație de lacheu cu scopul de a repudia rolul NATO pentru Republica Moldova, tratând cu lașitate agresiunea rusă din Moldova. Dodon este un fel de boală. Profită cei care sponsorizează regimul separatist din autoproclamata „rmn” și „rudele” sale bogate care-i plătesc pistele de schi la Soci”, a comentat directorul executiv al IDIS „Viitorul”, Igor Munteanu..

Uniunea Economică a Moscovei, în cădere liberă. De ce Dodon vrea să ducă Moldova în Est? – explică portalul Moldnova.

Ziarul Național reține că liberalul Valeriu Munteanu nu va mai fi înaintat de Partidul Liberal în funcția de ministru al Apărării, după cum a anunțat președintele PL, Mihai Ghimpu, în cadrul unei emisiuni de la Moldova 1. El a explicat că Igor Dodon va semna decretul de eliberare a lui Munteanu din funcția de ministru al Mediului, însă va refuza să semneze decretul de numire al acestuia la Ministerul Apărării. Astfel, PL va propune altă candidatură.

Portalul Mold-street.md informează că mai mulți foști șefi de la Banca de Economii și Unibank, inclusiv vicepremierul Octavian Calmâc au fost amendați cu aproximativ 100 de mii de lei pentru că au permis furtul miliardului. Comitetul executiv al Băncii Naționale a decis aplicarea sancțiunii de amendă față de foștii membri ai consiliului și organului executiv ai BEM și Unibank, pentru încălcarea legislației, în perioada exercitării funcției de administrator.

În ediția de astăzi a Ziarului de Gardă  aflați detalii despre procesul „de milioane” dintre firma fostului președinte Petru Lucinschi și fosta bancă a lui Ilan Șor, cine va trebui să plătească 3,35 milioane de lei și ce explicații are fostul șef de stat.

În Ziarul de Gardă mai găsim interviu cu Ruslan Sochircă, profesor de educație alternativă, despre chimie și fizică altfel, despre Dodon și Istoria Moldovei, despre religie, știință și experimente cu baloane, ceapă, carton și cuie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
1,63
Cer fragmentat
Umiditate:77 %
Vint:6,69 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Arhivă Radio Chișinău