Amenințările lui Marchel, grâul din UTA Găgăuzia și circul pseudo-alegerilor prezidențiale ruse (Revista presei)
-
20 Martie 10:26
Grâul frățesc. Cine a lăsat regiunea găgăuză fără fondul de rezervă pentru grâu? - o analiză a portalului Anticorupție.md. În ianuarie 2024, autoritățile regiunii găgăuze au trimis o scrisoare ministrului Afacerilor Externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov. Comratul a cerut de data asta îngrășăminte minerale de pomană. Găgăuzia a primit anterior ajutor umanitar pentru agricultură din partea Rusiei – grâu pentru fondul de rezervă. În cele din urmă, totul s-a terminat cu scandal, furt și dosare penale. Despre felul în care oficialii și antreprenorii au lăsat fondul de rezervă al regiunii fără grâu și ce rol a jucat o companie apropiată fostei bașcane, Irina Vlah, scrie Anticorupție în anchetă.
Episcopului Marchel, AMENINȚĂRI la adresa preotului din Răuțel, care a decis să adere la Mitropolia Basarabiei, titrează Ziarul Național. Preotul bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din satul Răuțel, raionul Fălești, Victor Țurcan, a fost oprit din a oficia slujbe, după ce a aderat la Mitropolia Basarabiei. Decizia a fost luată de Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel, supus Patriarhiei Ruse.
Episcopul Marchel i-a cerut ultimativ preotului Victor Țurcan să „întoarcă” biserica „Adormirea Maicii Domnului” Mitropoliei Moldovei, pentru că în caz contrar „o va lua el”.Marchel, care îl glorifică pe criminalul Stalin, le-a cerut și enoriașilor din Răuțel să nu mai participe la slujbele ținute de parohul Victor Țurcanu.
Un om de afaceri italian a devenit Consul Onorific al Republicii Moldova în Principatul Monaco, anunță Mold-Street. În cadrul evenimentului de deschidere, ambasadoarea Republicii Moldova în Franța, Corina Călugăru, a evocat interesul autorităților naționale de a dinamiza și a diversifica relațiile moldo-monegasce, prin valorificarea potențialului și a oportunităților de cooperare dinte cele două state, concretizat inclusiv prin extinderea rețelei consulare onorifice și numirea unui consul onorific la Monaco.
Fostul consilier prezidențial de la București, Iulian Chifu scrie astăzi într-un editorial din Deschide.md despre circul pseudo-alegerilor prezidențiale ruse. Potrivit lui, miza puterii în actualele alegeri o reprezintă aparența de legitimitate internă și externă. În interior, pseudo-alegerile prezidențiale fără competitor real au avut ca miză o creștere constantă a prezenței la vot și a numărului de voturi pentru Putin. Ținta din acest an era 80% prezența la vot și peste 90% voturi pentru Putin.
Putin pregătește câteva schimbări după inaugurarea sa în cel de-al cincilea mandat prezidențial, primul cu durata de 6 ani potrivit noii constituții. Unele au fost anunțate deja la discursul său despre starea națiunii, în urmă cu două săptămâni, și notează războiul său împotriva Occidentului – nu a Ucrainei – și nivelul de ambiție în reclădirea Imperiului, absorbirea Ucrainei și a celorlalte state.
Iulian Chifu scrie că după inaugurare, schimbările privind represiunea deplină marchează o epocă similară cu cea de-a treia etapă a stalinismului târziu, când nu mai era tolerat nici măcar un gând contrar celui al Tovarășului Stalin. Acum se așteaptă, în același timp, o lege de mobilizare a economiei. Se așteaptă, deopotrivă, o cădere a rublei, menținută artificial cu costuri majore de către Banca Centrală a Rusiei.
La mai mult de doi ani de la agresiunea Rusiei, mulți soldați ucraineni sunt epuizați, constată DW. Mai ales că datorită noilor tehnologii, tacticile de luptă se schimbă. În special dronele folosite în armată, care până în urmă cu câțiva ani nu prea erau luate în serios, au devenit un pericol. Deutsche Welle a vizitat o unitate de artilerie din Ucraina, pentru a vedea cum se descurcă soldații în a doua iarnă de război.