Cotidianul | Mariana Durleșteanu, candidata coaliției PSRM/ȘOR la funcția de premier, a lansat un mesaj confuz privind anticipatele (Revista presei)

  • 11 Martie 2021 09:52
Cotidianul | Mariana Durleșteanu, candidata coaliției PSRM/ȘOR la funcția de premier, a lansat un mesaj confuz privind anticipatele (Revista presei)

Revista presei din 11 Februarie 2021

„Curajul, angajamentul față de principiile democratice vor depăși criza politică în Republicii Moldova”, afirmă Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Dereck J. Hogan, într-un editorial semnat pentru portalul Anticorupție.md. „Pe durata mandatului meu aici, am văzut ce poate realiza determinarea și spiritul poporului Republicii Moldova. Acum aproape doi ani, cetățenii Moldovei și-au scăpat țara de un temut oligarh. Multe instituții de stat, inclusiv Curtea Constituțională, care au fost odată capturate, își exercită acum independența și lucrează pentru binele poporului și nu a intereselor egoiste și corupte. Iar instituțiile cu adevărat independente sunt un bastion împotriva derapajelor democratice și revenirii la un climat de frică. Alegerile prezidențiale din noiembrie anul trecut au marcat un alt pas istoric în dezvoltarea democratică a Republicii Moldova. Cetățenii Republicii Moldova de aici și de peste hotare și-au făcut auzită vocea în număr record, reamintind tuturor că poporul are în continuare ultimul cuvânt de spus privind viitorul țării. Republica Moldova se află la încă o răscruce de drumuri. Politicienii și infractorii corupți nu mai pot dicta cursul viitorului țării. Poporul Republicii Moldova merită și cere mai mult. Aleșii Republicii Moldova trebuie să respecte voința poporului, să rezolve impasul actual și să se apuce de lucru pentru a răspunde nevoilor urgente ale cetățenilor”, scrie Ambasadorul american la Chișinău.

TVR Moldova relatează că Partidul Acțiune și Solidaritate insistă pe desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate și susține că, în condițiile actualului Parlament, niciun guvern ce va fi desemnat nu are șanse reale de a implementa reforme în interesul cetățenilor. Partidul Platforma DA și Partidul Democrat sunt de părere că formațiunile politice ar trebui să găsească un consesns privind depășirea crizei politice prin dialog, fie și prin susținerea unui guvern de tranziție, în contextul crizei pandemice și economice cu care se confruntă R. Moldova. Mai mulți deputați au fost invitați în studioul TVR. „Această încercare a unor politicieni de a tergiversa alegerile nu înseamnă altceva decât faptul că ei că ei vor, în continuare, să fure”, a spus deputatul PAS, Radu Marian. Iar Dumitru Diacov, deputat PDM, o acuză pe Maia Sandu de „retorică agresivă”, subliniind că aceasta „e obligată prin lege să creeze o atmosferă de dialog în țară”. Totodată, Dumitru Diacov susține că PDM ar fi pregătit să voteze un candidat identificat ca urmare a consultărilor la funcția de premier. Deputatul Platformei DA, Vasile Năstase, este de părere că R. Moldova după data de 23 martie ar putea intra într-un blocaj constituțional, afirmând că formațiunea sa pledează pentru dialog, ca soluție pentru ieșirea din criză.

Mariana Durleșteanu, candidata coaliției PSRM/ȘOR la funcția de premier, a lansat un mesaj confuz miercuri seară, înțeles de cei mai mulți drept un îndemn la alegeri anticipate, scrie Cotidianul. Ea a scris pe pagina sa de Facebook: „La anticipate este clar pentru toți … de ce jonglați dragi politicieni ????”. Mesajul a fost interpretat de către cei mai mulți drept un îndemn la alegeri anticipate, asta chiar dacă socialiștii, prin vocea lui Igor Dodon, insistau că Durleșteanu rămâne candidata lor la funcția de premier.

Ziarul Național notează că ședința de joi a Parlamentului a fost anulată exact în ziua în care socialiștii urmează să decidă, în cadrul Biroului Executiv al PSRM, cum vor proceda mai departe, în condițiile în care președinta Maia Sandu nu a ținut cont de „ultimatumul lui Igor Dodon” în privința desemnării Marianei Durleșteanu în funcția de prim-ministru până pe 9 martie. Totodată, la Chișinău vor fi aduși mâine și cei circa 300 de primari socialiști, pentru ca să pună presiune pe Maia Sandu, a dezvăluit deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Sergiu Litvinenco. „Socialiștii procedează exact cum a făcut Plahotniuc între 8 și 14 iunie 2019. Mă întreb dacă vor arunca și curcani în ograda Președinției...”, a comentat Litvinenco.

 „Maia Sandu e obligată să recurgă la consultări cu fracțiunile parlamentare”, afirmă expertul constituțional Teo Cârnaț, într-un interviu pentru Europa Liberă. „Dacă dna Sandu mergea la a doua tentativă să desemneze un candidat, așa cum cere buchea Constituției, art. 85 alin. 2 din Constituție, atunci ar fi întrunit acele condiții minime pentru ca să se prezinte ulterior în fața Curții Constituționale și să ceară dizolvarea parlamentului ca și o pedeapsă pentru parlament, că nu a învestit în funcție guvernul. Dar din ceea ce se întâmplă în prezent și din comportamentul dnei președinte ajung la concluzia că aceste discuții cu așa-numita societate civilă, cu profesori universitari, cu cine dorește dna Sandu mai mult seamănă a un proces de mimare și nu seamănă cu o intenție a președintei să-și onoreze obligațiunea constituțională să desemneze un candidat.”

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău