Adevărul | Iulian Chifu: „Mobilizarea, singura dilemă în alegerile pro-europene din R.Moldova” (Revista presei)

  • 09 Iulie 2021 09:38
Adevărul | Iulian Chifu: „Mobilizarea, singura dilemă în alegerile pro-europene din R.Moldova” (Revista presei)

Revista presei - 9 iulie.

„Socialiștii nu s-au așteptat să fie radiate 29 de secții de votare pentru cetățenii R. Moldova din stânga Nistrului și amenință cu proteste. Dodon dă vina pe Maia Sandu”, titrează Ziarul Național, care publică reacția socialiștilor după ce Curtea de Apel Chișinău, la solicitarea Platformei „Demnitate și Adevăr”, a decis ieri-seară să limiteze la 12 numărul secțiilor de votare pentru cetățenii R. Moldova din stânga Nistrului. „Cu 50 de ore înainte de alegeri să închizi 30 de secții de votare prin decizia Curții de Apel... Ce înseamnă asta? Asta înseamnă disperare din partea PAS-ului. Aceste încălcări pun sub semnul întrebării validarea alegerilor. Vom merge și la Comisia Electorală Centrală, și la oficiile partidelor care vor să limiteze dreptul de vot, și la Curtea Supremă de Justiție, și la Curtea de Apel Chișinău, care s-a culcat sub Maia Sandu. Se încalcă absolut toate liniile roșii”, a declarat Dodon în cadrul unei emisiuni de la Prime TV.

TV8 relatează că și vicepremierul pentru Reintegrare, Olga Cebotari, a criticat  decizia Curții de Apel Chișinău, menționând că transnistrenii sunt astfel discriminați. „Se pare ca unii politicieni au uitat că malul stâng este parte a Republicii Moldova. Stimați politicieni, reintegrarea nu se face prin ură și prin divizarea oamenilor în buni și răi”, a scris vicepremierul pentru Reintegrare pe pagina sa de Facebook.

„Transnistria întotdeauna a fost o pârghie pentru a influența și a controla procesul politic din RM”, a opinat analistul Anatol Țăranu, la Jurnal TV. „Încercarea de a organiza trei birouri de votare în Transnistria ar fi fost un proiect pilot pentru Moscova. Dacă ar fi fost aplicat ar fi permis pe viitor să fie deschise secții de vot pe întreg teritoriul din stânga Nistrului. Astfel peste 200 de mii de alegători din Transnistria ar fi contrabalansat electoratul din diasporă și astfel forțele pro-ruse ar fi avut de câștigat”, a mai spus Anatol Țăranu, transmite jurnal.md.

„Mobilizarea, singura dilemă în alegerile pro-europene din Republica Moldova” – își întitulează analistul de la București, Iulian Chifu, editorialul pentru Adevărul. Autorul remarcă faptul că „alegerile nu s-au consumat deja, deși știm că toate sondajele serioase indică doar două partide în Parlament, cu partidul pro-prezidențial PAS al Maiei Sandu câștigător cu peste 10% în fața BECS. Asta la o repartiție reală, egală, proporțională și la o prezență/mobilizare unanimă și serioasă la urne. Dacă prezența la vot este mai redusă, sau mult mai redusă, înseamnă că crește posibilitatea ca un partid local sau regional să mobilizeze mai mulți votanți decât reiese din rezultatul său național, și atunci, proporțional, având în vedere relativitatea raportului, e posibil ca și alte partide să intre în Parlament și atunci redistribuirea nu se mai face proporțional, în doi, și poate afecta majoritatea PAS. (…) Republica Moldova are o șansă unică a unei majorități pro-europene votând partidul pro-prezidențial PAS. O majoritate care poate face reforme, poate aduce bani și relansare economică post-pandemică, poate aduce credibilitate. Aici e miza majoră a actualelor alegeri, a pierderii ambiguității generale. A avea o putere unică și capabilă de reformare a Republicii Moldova”, notează publicistul.

În Gazeta de Chișinău, scriitorul Mircea V. Ciobanu se întreabă dacă „Există viață (și) după alegeri?”. „Greul abia începe, oricare ar fi rezultatul scrutinului din 11 iulie. Sigur că multe vor depinde de acest scrutin, dar cele mai multe vor depinde de fiecare dintre noi, nu așteptați minuni. Despre campanie, cam atât: oricât am fi discutat despre rațiunile candidaților, despre calculele lor privitor la consecințele egoismului partinic, oricât i-am fi chemat la o colaborare în numele unei cauze comune, hipnoza electorală își face implacabil efectul. Adică: nimeni nu cedează un milimetru din teritoriul pe care crede că l-a câștigat, de dragul unui câștig mai mare (dar pe care ar fi urmat să-l administreze împreună cu alții). Nu, campaniile sunt din oficiu egoiste și cauza comună trebuie să aștepte vremuri mai bune. Pentru partid esențial e să ia cât mai mult posibil în condițiile date. (…) În fine, după toată parada aceasta bizară a veleitarilor politicii autohtone, voturile nu pot decide o minune. Ele vor fi consecința strategiilor, investițiilor, simpatiilor iraționale, a rațiunilor supra-partinice, dar și a hazardului. Important e ca lumea să iasă la vot”, conchide autorul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
1,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:4,63 m/s
Mon
5
Tue
5
Wed
5
Thu
3
Fri
4
Arhivă Radio Chișinău