Adevărul istoric este restabilit în tot mai multe localități din Moldova (Adevărul)

  • 08 Iulie 2014 08:51
Adevărul istoric este restabilit în tot mai multe localități din Moldova (Adevărul)

Numele victimelor represiunilor sovietice au fost săpate în piatră neagră ca un omagiu pentru trecut și o lecție pentru viitor.

La 65 de ani de la cel de-al doilea val al deportărilor din RSSM, un astfel de memorial a fost inaugurat în satul Hâjdieni - primul din raionul Glodeni. 52 de familii din acest sat din nordul Moldovei au resimțit calvarul deportărilor. Astăzi, 13 dintre supraviețuitori mai trăiesc în sat și încă trei s-au stabilit în altă parte. Majoritatea s-au adunat sâmbătă la monumentul ridicat în centrul satului, la câțiva pași de cel dedicat eroilor din cel de-al Doilea Război Mondial, pe locul unde acum o lună era doar o băltoacă.

Pentru sutele de vârstnici prezenți ieri la monumentul „Trenul durerii“ din scuarul gării din Chișinău, evenimentul de comemorare a victimelor deportărilor din Basarabia a fost unul de tristă amintire, remarca Adevărul intr-un alt articol. În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, 11 mii 293 de familii de basarabeni, care numărau 35.050 de persoane, au fost deportate în diferite regiuni din Siberia, Extremul Orient și Kazahstan. Cel de-al doilea val de deportare în masă din RSSM, cunoscut sub denumirea codificată Operațiunea „Sud“, a avut menirea să „contribuie“ la colectivizarea țăranilor, fiind exilate familiile de „chiaburi, foști moșieri și mari comercianți“.

Si Ziarul National scrie ca sute de persoane au venit, ieri, în scuarul Gării din capitală pentru a comemora victimele celui de-al doilea val de deportări din Moldova. Demnitari, victime ale deportărilor, și rude ale acestora și-au amintit cu tristețe de evenimentele de acum 65 de ani, când, în miez de noapte, au fost ridicați din casele lor și duși în Siberia.Șeful statului Nicolae Timofti a ținut să remarce în discursul său că este nedumerit de faptul că o parte dintre cei care au avut de suferit de pe urma represiunilor sovietice continuă să voteze și astăzi pentru comuniști. „Vă rog, să le explicați acestor oameni cine sunt comuniștii și ce au făcut ei”, i-a rugat Timofti pe cei adunați în fața monumentului deportaților „Trenul durerii”.

Siberia a furat multe copilării, tinereți, sănătate și chiar vieți, citim in Timpul. Cotidianul publica povestea Stepanidei  Vrabie, de 82 de ani, din satul Hârbovățul Vechi, Anenii Noi.  Când i-au „ridicat” avea doar 17. Nu auzise atunci de Siberia, nu avea nici cea mai vagă idee că blestemata este la capătul pământului.  Femeia si-a îngropat mama si 2 copii la capătul lumii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Sun
28
Mon
25
Tue
21
Wed
23
Thu
24
Arhivă Radio Chișinău