Indiferent de rezultatul referendumului, continuitatea și profunzimea direcției europene de dezvoltare a Republicii Moldova va fi decisă la alegerile parlamentare de anul viitor (Revista presei)

  • 16 Octombrie 10:17
Indiferent de rezultatul referendumului, continuitatea și profunzimea direcției europene de dezvoltare a Republicii Moldova va fi decisă la alegerile parlamentare de anul viitor (Revista presei)

Alegerile prezidențiale din 20 octombrie au intrat pe ultima sută de metri, în ultima săptămână. Cu o perspectivă clară, știută de toți, a concluziilor, respectiv a câștigătorului în turul doi, actualul președinte Maia Sandu, scrie Iulian Chifu într-un editorial în deschide.md. Potrivit autorului, situația e cunoscută și la Moscova, motiv pentru care a renunțat să mai arunce resurse suplimentare în spatele diferiților candidați, lăsând lucrurile să curgă natural. În turul doi, Renato Usatâi sau Alexandr Stoianoglu, în ordinea asta, sunt cotați cu cele mai bune șanse de a accede alături de Maia Sandu.

Candidații Șor, implicați în malversațiuni, cumpărări de voturi și fapte penale, nu au fost reuniți sub o singură aripă, dovadă clară a faptului că actuala campanie prezidențială nu are, de fapt, miză. Aici se joacă doar prezența și voturile la Referendum. Miza s-a mutat, deci, spre referendumul pentru introducerea în Constituția Republicii Moldova a integrării în Uniunea Europeană, subliniază Iulian Chifu, care accentuează că obiectivul final al proiectului rusesc este alterarea, cât de cuprinzătoare cu putință, a alegerilor parlamentare de anul viitor. Aceasta este marea amenințare a neparticipării la vot și la referendum. 

Ion Tăbârță scrie într-un editorial publicat de verdica.md că referendumul privind integrarea europeană a Republicii Moldova, care se va desfășura pe 20 octombrie a.c., concomitent cu alegerile prezidențiale, poate avea câteva rezultate, cu impact asupra evoluției sau involuției parcursului european al Chișinăului. Analistul precizează, însă, că indiferent de rezultatul referendumului, continuitatea și profunzimea direcției europene de dezvoltare a Republicii Moldova va fi decisă, totuși, la alegerile parlamentare de anul viitor. Dacă reorientarea geopolitică a Republicii Moldova dinspre Vest spre Est nu ar reprezinta o problemă la capitolul retorică politică, atunci sub aspect economic poate însemna un dezastru pentru societatea moldovenească, atenționează Ion Tăbârță.

După publicarea investigației ZdG sub acoperire „În slujba Moscovei. Trei luni printre «robii» lui Șor”, în cadrul căreia Ziarul de Gardă a pătruns în rețeaua oligarhului fugar Ilan Șor și a documentat cu o cameră ascunsă cum are loc coruperea alegătorilor în contextul alegerilor prezidențiale și al referendumului constituțional din 20 octombrie, Poliția R. Moldova a anunțat vineri, 11 octombrie, că s-a autosesizat și va demara măsuri procesuale în acest sens. 

MoldStreet scrie despre soluții la șantajul Gazprom. După publicație, deblocarea conductei transbalcanice este o soluție cheie de aprovizionare cu gaze pentru Republica Moldova și Ucraina, precum pentru integrarea piețelor de gaze centrale și de sud-est, se arată într-un studiu al Secretariatului Comunității Energetice privind potențialul comercial al Conductei Trans-Balcanice (TBP).

Studiul examinează potențialul comercial al Conductei Trans-Balcanice (TBP) ca o linie cheie de aprovizionare de siguranță cu gaze pentru Republica Moldova și Ucraina, în special având în vedere potențiala sistare a tranzitului de metan rusesc prin sistemul de gazoducte al Ucrainei.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
10,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:96 %
Vint:4,12 m/s
Thu
9
Fri
7
Sat
7
Sun
8
Mon
10
Arhivă Radio Chișinău