Odată cu alegerile prezidențiale și referendumul privind UE, ni s-a dat o șansă. Este în puterea noastră să decidem dacă vrem să profităm de ea sau nu (Revista Presei)

  • 15 Octombrie 09:12
Odată cu alegerile prezidențiale și referendumul privind UE, ni s-a dat o șansă. Este în puterea noastră să decidem dacă vrem să profităm de ea sau nu (Revista Presei)

Presa scrie de ce este importantă participarea la referendumul din 20 octombrie și își îndeamnă cititorii să se implice, să meargă la secțiile de votare, „să nu-i permită lui Putin să-i ruineze, să le ucidă viitorul, așa cum îl ucide pe al ucrainenilor”.

Echipa ZdG anunță că va participa la referendum și va răspunde „DA” la întrebarea „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?” înscrisă în buletinele de vot. Ziarul de Gardă îndeamnă  comunitatea de cititori să participe activ la referendum și să aleagă vectorul european, pentru că referendumul din 20 octombrie nu este al unui politician sau al unui partid politic. Referendumul este al cetățenilor unei țări care, după 33 de ani de independență, au, în sfârșit, șansa istorică de a se desprinde definitiv de trecutul și mentalitatea sovietică, un trecut plin de traume, corupție sau nepotism și de a îmbrățișa un viitor european în care legea, democrația, meritocrația și drepturile omului sunt în capul mesei.  Cetățenii R. Moldova au ales, în majoritatea lor, Europa ca model de democrație, de calitate a vieții, de securitate. Faptul că majoritatea persoanelor care au emigrat din Moldova au ales statele UE, faptul că relațiile comerciale cele mai intense sunt cu statele UE, faptul că majoritatea celor cu cetățenie dublă au luat cetățenia României, dar și a altor state UE, confirmă că, de zeci de ani, cetățenii au ales vectorul european, subliniază Ziarul de Gardă.

Și în Ziarul Național, publicistul Nicolae Negru scrie că astăzi suntem în fața dilemei să ne desprindem definitiv de Rusia, să ieșim din raza puterii sale, cât mai este posibil, cu ajutorul SUA, UE, inclus România, sau să rămânem în continuare în sfera ei de influență, riscând în orice moment o nouă ocupație și transformarea Republicii Moldova într-o gubernie rusească, într-un alt Belarus, în cel mai bun caz. Autorul face un apel către tineri să nu se complacă în absenteism și indiferență, lăsând să vă hotărască soarta cei dominați de nostalgii, de reflexe condiționate de zeci de ani de ocupație și spălare pe creier, neantrenați să ia decizii raționale și strategice. Nicolae Negru atenționează mâine am putea să ne trezim în altă realitate, îndemnând tinerii să se implice, să meargă la secțiile de votare, să nu-i permită lui Putin să-i ruineze, să le ucidă viitorul, așa cum îl ucide pe al ucrainenilor.

Într-un editorial pentru Agora, analistul politic Laurențiu Pleșca explică „De ce e atât de specială Moldova pentru Uniunea Europeană”.  În contextul geopolitic actual, Republica Moldova a căpătat o importanță strategică deosebită pentru Uniunea Europeană. Nu doar prin poziționarea sa geografică la granița estică a Uniunii Europene și în imediata apropiere a Ucrainei, aflate în război, dar și prin simbolistica sa ca stat ex-sovietic aflat într-o continuă tranziție către instituții democratice, stabilitate economică și integrare europeană. Moldova este specială pentru Uniunea Europeană din mai multe motive: poziția sa strategică, dimensiunea redusă care o face un candidat mai ușor de gestionat pentru aderare, precum și importanța sa simbolică ca stat ex-sovietic care încearcă să scape de influența Rusiei și să se îndrepte către democrație și prosperitate europeană. Succesul Moldovei ar putea deveni un exemplu pentru alte state din Vecinătatea Estică și ar consolida poziția Uniunii Europene ca bastion al valorilor democratice. Prin sprijinirea Moldovei, Uniunea Europeană nu doar își extinde frontierele geografice, dar își reafirmă misiunea de a promova pacea, securitatea și bunăstarea în Europa, scrie autorul. Moldova, la rândul său, are șansa de a deveni un membru respectat și apreciat al comunității europene, transformându-se, dintr-un stat fragil, într-o poveste de succes a integrării europene. Autorul subliniază că odată cu alegerile prezidențiale și referendumul privind UE, ni s-a dat o șansă. Este în puterea noastră să decidem dacă vrem să profităm de ea sau nu.

Portalul Zona de Securitate scrie despre „Disonanța cognitivă a regimului de Tiraspol. Vor secții de votare în regiunea transnistreană, dar refuză accesul reprezentanților birourilor electorale cu urna mobilă”, titrează publicația, după ce Tiraspolul a acuzat autoritățile de la Chișinău de faptul că nu au încercat să deschis secții de votare pe teritoriul pe care nu-l controlează. Zona de Securitate amintește în acest context că la fiecare alegeri care au loc în Rusia, pe teritoriul regiunii transnistrene sunt deschise secții de votare contrar protestului exprimat de către autoritățile de la Chișinău. La ultimul scrutin prezidențial desfășurat în Rusia în martie 2024 s-a întâmplat la fel. Atunci procesul electoral s-a fost desfășurat în condiții de securitate sporită, fiind percheziționată fiecare persoană care intra în secția de votare. Potrivit surselor Zona de Securitate care au monitorizat modul în care s-au desfășurat alegerile, în apropierea secțiilor de votare erau angajați ai structurilor de forță din regiune. Aceștia se strecurau printre oameni îmbrăcați în civil. La prima treaptă a controlului, reprezentații miliției transnistrene (în uniforme) verificau gențile. Următorul control era cu detectorul de metale. În preajma celor care efectuau controlul erau câini de patrulare și oameni în uniforme militare verzi. Ultimul control avea loc în incinta secției de votare, fiind inspectate lucrurile personale.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
2,18
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:4,63 m/s
Fri
4
Sat
3
Sun
1
Mon
1
Tue
0
Arhivă Radio Chișinău