A fost dat startul perioadei electorale pentru alegerile prezidențiale (REVISTA PRESEI)
-
02 Septembrie 2016 19:51
Revista presei din 2 septembrie 2016
A fost dat startul perioadei electorale pentru alegerile prezidențiale, scrie Jurnal de Chișinău și reține câteva declarații ale candidaților. Una din priorități – lupta împotriva corupției, a declrat liderului Partidului „Demnitate și Adevăr”. La rândul său, candidatul desemnat de Partidul „Acțiune și Solidaritate”, Maia Sandu, a declarat că una dintre primele acțiuni pe care le-ar putea întreprinde în cazul în care va câștiga alegerile va fi solicitarea sprijinului internațional în investigarea furtului bancar, identificarea și recuperarea banilor. De la „Creștem Moldova” la „Moldova europeană, puternică și prosperă” - desemnarea lui Marian Lupu în calitate de candidat la prezidențiale a stârnit mai multe glume pe internet, el fiind candidatul care nu a depășit niciodată condiția „de a fi vrut” să devină președinte, scrie Jurnal de Chișinău. Unul dintre scopurile PL în actuala campanie electorală, potrivit liderului formațiunii, Mihai Ghimpu, va avea legătură cu „lupta continuă a partidului” pentru reunificarea teritoriului românesc. La polul opus, Igor Dodon, liderul PSRM, vede victoria socialiștilor în scrutinul prezidențial „o șansă de a prelua puterea în cadrul următoarelor alegeri parlamentare”.
Victor Țopa iese la rampă și prevestește SFÂRȘITUL lui Plahotniuc, titrează Ziarul Național. Omul de afaceri Victor Țopa, care a avut afaceri comune cu Vlad Plahotniuc din 2004 până în 2010, crede că în curând regimul acestuia va cădea, iar coordonatorul coaliției de guvernare "va fi terminat". O declarație în acest sens a fost făcută în cadrul unui interviu pentru postul său de televiziune Jurnal TV, citat de Ziarul Național.
Federația Rusă, CONDAMNATĂ într-un nou dosar la CEDO pentru acțiunile separatiștilor din Transnistria, mai reține Ziarul Național. Este vorba de un caz când reprezentanții așa-zisului post vamal instalat de către forțele separatiste au sechestrat automobilul unui cetățean pe motiv că ar fi încălcat termenul de ședere în regiunea transnistreană. Cauza respectivă este printre primele în care Curtea Europeană s-a expus în ceea ce privește ilegalitatea acțiunilor organelor separatiste care sechestrează sau aplică amenzi față de posesorii automobilelor cu numere de înregistrare moldovenești care tranzitează teritoriul regiunii transnistrene.
Evenimentul Zilei revine la declarațiile ambasadorului american privind relațiile dintre Republica Moldova și România. Potrivit autorului, trebuie să nu uităm că această corectitudine politică asimetrică pe care o tot flutură ambasadorul Pettit este un surogat al ideologiei comuniste și a fost refugiul multor intelectuali de stânga după anii `90, aceștia văzându-se în postura de copii orfani, după prăbușirea comunismului. Ea promovează, printre altele, într-un chip ostentativ și chiar violent pe alocuri și ura față de tradiții. Promotorii corectitudinii politice au și ei un orgoliu pe măsură care însoțește micile, dar bine organizatele lor minorități. Dacă ar fi să ne axăm doar pe Republica Moldova, acesta este și cazul minorității ruse. Una plină de frici cum că și-ar putea pierde privilegiile pe care le are în Republica Moldova, fie că aceasta intră în UE sau în componența României. O frică de faptul că nu și-ar mai putea niciodată afirma rolul de „civilizație superioară” în fața moldovenilor, comentează Evenimentul Zilei.