409 cetățeni din Republica Moldova dețin automobile de marca Porsche (Jurnal de Chișinău)

  • 11 Februarie 2014 09:38
409 cetățeni din Republica Moldova dețin automobile de marca Porsche (Jurnal de Chișinău)

REVISTA PRESEI DIN 11 FEBRUARIE

Miniștri de Externe ai UE au dezbătut două documente ce se referă la strategia Bruxelles-ului în Europa de Est, scrie Adevărul. Oficialii europeni și-au propus să contracareze „dezinformarea“ rusească, iar acest lucru ar putea însemna mai mulți bani pentru noi. Analiștii de la Chișinău susțin că aceste documente vin să repare greșelile făcute în momentul lansării Parteneriatului Estic, iar cazul Ucrainei a arătat cum poate să evolueze situația.

Adevărul relevă că păcura din rezerva de stat este vândută la preț derizoriu. Potrivit cotidianului, două companii au cumpărat peste 3 mii 500 de tone de păcură din stocurile statului, la prețul de 5 mii 731 de lei pentru o tonă, cu 30% mai puțin decât cel de piață. Centrul Național Anticorupție anunță că a pornit o anchetă privind modul în care a fost eliberată o cantitate importantă de combustibil către două companii.

409 cetățeni din Republica Moldova dețin automobile de marca Porsche, titrează Jurnal de Chișinău. Publicația citează declarațiile vice ministrului Finanțelor Victor Barbăneagră, care consideră că mașinile „Porsche Cayenne”, „Bentley”, „Rolls- Royce”, „Toyota Land Cruser”, și altele, nu sunt mașini de lux. În opinia oficialului, doar automobilele cu valoarea de peste un milion de euro pot fi considerate ca făcând parte din categoria lux, „asemenea celor din Formula 1”. Totodată, vice ministrul Finanțelor neagă faptul că reducerea taxelor pentru astfel de mașini a fost făcută în favoarea dealer-ilor auto sau pentru anumiți cumpărători de mașini scumpe.

Din Jurnal de Chișinău mai aflăm că reprezentanții agențiilor de turism din Republica Moldova critică dur spotul publicitar lansat de Agenția Turismului din Republia Moldova. Aceștia susțin că filmulețul de 20 de secunde este irelevant, nu promovează realmente destinațiile turistice din Republica Moldova, iar din banii care s-au cheltuit pentru el putea fi realizat un spot mult mai bun.

Petru Bogatu scrie în Ziarul National că Jocurile Olimpice au fost neglijate de aproape de toți liderii marilor puteri și, din acest punct de vedere, evenimentul poate fi considerat deja un fiasco. Majoritatea politicienilor occidentali nu au vorbit pe șleau despre motivele politice ale refuzului lor. Ei au lăsat să se întrevadă, totuși, că n-au dat curs invitației în semn de protest față de încălcările drepturilor omului în Federația Rusă. În această situație, deși se ține bățos, Putin s-a ales de fapt cu o palmă zdravănă din partea comunității internaționale, opinează editorialistul.

Timpul îl citează pe fostul președinte la Georgiei, Mihail Saakașvili, care a a declarat că Euromaidanul va influența viitorul comun al țărilor Azerbaidjan, Armenia și Republica Moldova. De ce nu, și a Rusiei. Mihail Saakașvili a făcut această declarație în cadrul unei întrevederi în SUA cu Patriarhul Filaret al Bisericii Ortodoxe ucrainene.

Evenimentul Zilei revine la referendumul din Găgăuzia, care potrivit publicației, nu a fost decât un preludiu al activizării forțelor separatiste, pe măsura apropierii alegerilor parlamentare. Cercul din jurul Chișinăului se strânge, iar coloana a V-a se ridică tot mai sus. Ce face Chișinăul în această situație?- se întreabă publicația. Răspunsul este unul singur: condamnă. Condamnă referendumul ilegal, apoi condamnă reținerea directorului Liceului ”Lucian Blaga” din Tiraspol. Publicația atenționează că doar cu integrarea europeană nu poți acoperi toate găurile din societatea moldovenească.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:1,03 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău