„Scăpați basma curată pe bandă rulantă: ANI nu mai are întrebări referitor la averile lui Țârdea, Clima și Pânzari” (Revista presei)
-
29 Iunie 2022 09:49
Revista presei - 29 iunie 2022.
Caracatița Rusiei și controlul asupra obiectivelor energetice din Republica Moldova – o investigație publicată de Veridica.ro. Rusia deține în Republica Moldova cele mai importante obiective strategice care furnizează gaze și energie electrică și le folosește abil pentru a pune nu numai presiune economică, dar și politică asupra deciziilor majore ale Chișinăului, constată Veridica. Publicația explică faptul că Federația Rusă își exercită pârghiile de influență economică asupra politicii de la Chișinău printr-un triunghi de obiective strategice format din Moldovagaz (deținută de Gazprom) – Uzina Metalurgică Moldovenească (MMZ) deținută de regimul separatist total controlat de Moscova) – Centrala Termoelectrică Moldovenească (Moldgres) proprietate a companiei rusești Inter RAO). Mai mult, Gazpromul livrează gaze regiunii transnistrene la prețuri mici și chiar și banii obținuți din ele ajung în bugetul Tiraspolului. Datoria acumulată îi este imputată însă guvernului de la Chișinău și a atins, până în prezent, suma de 8,5 miliarde de dolari. Astfel, schema pusă la cale de Moscova întreține regimul separatist de la Tiraspol și îi oferă Kremlinului un instrument de presiune asupra Chișinăului pentru datoriile acumulate de Transnistria.
De ce mai rămâne R. Moldova în CSI? La această întrebare răspunde analistul Igor Boțan într-un interviu săptămânal cu Europa Liberă. După primirea statutului de candidată la aderarea la Uniunea Europeană, puterea de la Chișinău poate examina ideea ieșirii Republicii Moldova din Comunitatea Statelor Independente, dar un asemenea demers ar irita Moscova și ar da muniție opoziției pro-ruse, spune Boțan. „Dacă decid că se mai pot folosi de mecanismele CSI pentru apărarea drepturilor cetățenilor moldoveni aflați la Moscova, autoritățile moldovene ar putea să manifeste prudență” și să evite imediat un demers de ieșire din CSI din motive „pragmatice”, spune analistul. Alte aranjamente din CSI, inclusiv cel de liber schimb, nu mai funcționează în cazul R. Moldova de mulți ani, după ce Rusia a recurs la o politică a restricțiilor de import și embargourilor, scrie Europa Liberă.
Scăpați basma curată pe bandă rulantă: ANI nu mai are întrebări referitor la averile lui Țârdea, Clima și Pânzari, titrează Jurnal.md. Inspectorul de integritate a ajuns la concluzia că între averea dobândită de Alexandru Pânzari și membrii familiei în timpul exercitării funcției de șef al Inspectoratului General al Poliției al Ministerului Afacerilor Interne și funcției de ministru al Apărării și veniturile obținute în aceeași perioadă nu există diferență substanțială nejustificată.
ZDG face profilul trolului care justifică războiul din Ucraina. Sute de comentarii care justifică războiul purtat de Rusia lui Vladimir Putin în Ucraina curg zilnic pe pagina de Facebook a Ziarului de Gardă. Publicația a analizat zeci de profiluri ale persoanelor care comentează cel mai activ sub articolele despre războiul din țara vecină și a constatat că o bună parte dintre cei care tind să justifice acțiunile lui Putin, să discrediteze conducerea Ucrainei sau să incite la ură împotriva statelor UE sau SUA, sunt, de fapt, profiluri false sau cu alte cuvinte „trolli”.
Ascunzându-se după nume și fotografii false, aceștia provoacă alți comentatori, manipulează prin diseminarea unor informații lipsite de substrat factologic sau de pe site-uri neveridice, ori, pur și simplu, iau în derâdere, folosesc etichetări sau incită la ură. O altă caracteristică a promotorilor războiului din mediul online este faptul că aceștia se ascund după nume și fotografii furate de la alte persoane, iar profilurile lor abundă de informații false distribuite de pe site-uri dubioase. Până la declanșarea războiului din Ucraina, unii dintre aceștia postau pe paginile lor informații prin care negau existența virusului COVID-19 și eficiența vaccinului, scrie ZDG.