„Orheiul a venit la Chișinău cu slogane rusești?!” (Revista presei)

  • 26 Septembrie 2022 09:45
„Orheiul a venit la Chișinău cu slogane rusești?!” (Revista presei)

Mobilizarea anunțată de Putin, discutată la Consiliul Suprem de Securitate din Moldova. DW scrie că „mobilizarea parțială decretată în Rusia îi determină pe moldovenii care au mai rămas în Federație să revină urgent acasă. Mulți au și cetățenie rusă și fug de înrolare. Pe de altă parte, observă DW, partidul fugarului moldovean Ilan Șor și-a adus oamenii în fața Președinției din Chișinău și au instalat acolo corturi unde protestează non-stop. Ei cer demisia Maiei Sandu. În vădită stare avansată de ebrietate, pretinșii protestatari apar în imagini video pe internet declarându-se „prietenii lui Putin”. Iar canalele propagandistice de la Moscova îi atribuie fugarului Șor (care se ascunde în Israel) calificativul de „partener de încredere al Moscovei”. Individul, condamnat în prima instanță la șapte ani și jumătate de închisoare în R. Moldova, pentru spălare de bani în proporții deosebit de mari, controlează mai multe companii, aeroportul din Chișinău și un adevărat imperiu mediatic. Recent, încă două posturi TV despre care se știa că sunt finanțate din Rusia și-au schimbat directorii și se presupune că au trecut în subordinea penalului aflat în căutare internațională”, scrie DW.

„Revoluția rusă” la Chișinău, titrează Gazeta de Chișinău care observă că „Orheiul a venit la Chișinău cu slogane rusești?!” Comentând protestul din centrul Chișinăului, autorul scrie că „după vizita de la Moscova și întâlnirea cu conducerea parlamentului rus, șor-cialiștii au mărșăluit și au întins corturi în fața parlamentului de o manieră care să placă Moscovei, demonstrând fidelitate și angajare în proiect. La Chișinău cei care ies în avangarda războiului ca dușmani ai guvernării proeuropene și aliați indiscreți ai Rusiei în război cu Occidentul, sunt oamenii conduși de un hoț condamnat de instanță. Este umilitor pentru întreaga populație să poți converti și manipula atâta lume, adusă sub pragul sărăciei, dezumanizată, degradată și dresată să strige orice, de dragul unor pomeni înjositoare”, scrie Gazeta de Chișinău.

Și Ziarul de Gardă, comentând protestele lui Șor, scrie despre două lucruri curioase. „Unu: aclamația „noi suntem poporul”. Ce poate avea cu poporul R. Moldova un hoț, un penal condamnat la șapte ani de închisoare, fugar de trei ani prin lume, dat în căutare internațională? Ce poate avea cu poporul un partid, a cărui elite sunt cercetate, repetat, în mai multe dosare de mare corupție? Potrivit mai multor analiști politici, locul Partidului Șor nu e nici în Parlament, nici pe baricade. Partidul Șor trebuie declarat în afara legii. Iar a doua declarație la care atrage atenția Ziarul de Gardă: „noi îi vom conduce pe moldoveni așa cum știm noi mai bine”. Șor vrea să ne aducă de unde am fugit. Nu, asta-i în plus. În primul rând, moldovenii au fost deja, – mulțumim,- conduși de alții așa cum au știut ei mai bine. Într-atât de bine, că nu ne putem reveni și până acum”. Autorul se mai întreabă „Ce poate schimba un partid corupt?”.

Portalul Anticorupție scrie că fiica lui Alexandr Stoianoglo a atacat în instanță Procuratura Anticorupție, pe motiv că ia pus sechestru pe un imobil. Cristina Stoianoglo, fiica procurorului general suspendat Alexandr Stoianoglo, a depus o plângere în instanța civilă împotriva Procuraturii Anticorupție, în care cere ridicarea sechestrului de pe apartamentul în care locuiește. Sechestrul pe imobil a fost aplicat în dosarul penal care i-a fost intentat recent lui Alexandr Stoianoglo pentru îmbogățire ilicită. Este vorba de un apartament cu suprafața de 135 de metri pătrați, cumpărat de Alexandr Stoianoglo în 2015. Imobilul se află alături de apartamentul în care locuiește procurorul cercetat penal, pe care l-a înregistrat pe numele fiicei sale mai mari, Cristina. Procurorul general suspendat nu a declarat niciodată imobilul. Procurorii anticorupție susțin că, în 2015, Cristina Stoianoglo era studentă și avea 19 ani, astfel nu a avut mijloace proprii ca să-și procure locuința, al cărei preț de piață este de peste un milion de lei. În anul când a fost procurat apartamentul, Alexandr Stoianoglo era deputat în Parlament, iar veniturile declarate erau insuficiente pentru procurarea imobilului”, scrie Anticorupție.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:95 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău