„Mai rămâne Republica Moldova în CSI, alături de Rusia care sponsorizează terorismul?” (Revista presei)

  • 25 Noiembrie 2022 10:10
„Mai rămâne Republica Moldova în CSI, alături de Rusia care sponsorizează terorismul?” (Revista presei)

Mai rămâne Republica Moldova în CSI, alături de Rusia care sponsorizează terorismul? se întreabă Nicolae Negru în Ziarul Național. „Parlamentul European (PE) lipește pe fruntea Rusiei eticheta „stat terorist”. Rezoluția respectivă are un caracter simbolic, fără efecte imediate pe plan politic și economic, dar poate fi considerată o înfrângere importantă pentru Putin, căci îi va sluți pentru decenii înainte imaginea, reputația istorică, a lui și a țării sale. Sponsor al terorismului este o acuzație foarte gravă pentru un stat care se pretinde o forță morală pe plan mondial, apărătorul unor valori fundamentale ale umanității. „Atacurile deliberate și atrocitățile înfăptuite de Federația Rusă împotriva populației civile a Ucrainei, distrugerea infrastructurii civile și alte violări serioase ale drepturilor omului și ale legilor umanitare internaționale echivalează cu acte de teroare împotriva populației ucrainene și constituie crime de război”, se spune în rezoluția PE.

Ați observat, stimați cititori, cum au muțit dodonii noștri după ce Republica Moldova a rămas fără curent electric ca urmare a atacurilor cu rachete lansate de Putin asupra sistemului energetic din Ucraina? Nu-i așa că în întunericul ce s-a văzut din cosmos ar fi fost potrivite niște cuvinte despre „neutralitate”, „parteneriat strategic” și „relații multiseculare moldo-ruse”, despre necesitatea de a merge la Putin și a-l ruga să ne dea gaze mai ieftine? Sau măcar să ne fi spus că ucrainenii își merită soarta, că și-au luat independența prea în serios, refuzând oferta lui Putin de a reface împreună Rusia istorică.

Deși nesimțiți, dodonii au simțit de data aceasta gravitatea situației. Probabil, pauza lor va dura, căci, de acum înainte laudele la adresa lui Putin vor însemna susținerea unui criminal. Liderii PSRM, PCRM, ai Partidului Șor se vor distanța tacit de idolul lor, îl vor părăsi cum părăsesc șoarecii corabia care se îneacă. Numai cei aflați în solda FSB, ca Dodon, vor fi siliți să vorbească. Pentru 202 mii de lei pe lună, cât primește din Rusia, el nu se poate eschiva de la obligațiile de portavoce a intereselor rusești.

Rezoluția PE trebuie să fie un semnal și pentru guvernarea PAS: mai rămâne Republica Moldova în CSI, alături de Rusia care sponsorizează terorismul?”, se întreabă editorialistul.

„Întunericul în care s-a scufundat Moldova i-a scos la iveală toate vulnerabilitățile, constată jurnalistul Vitalie Călugăreanu într-o relatare pentru DW. Moldova a rămas miercuri fără energie electrică după atacul masiv cu rachete asupra infrastructurii energetice ucrainene. Și asta pentru că sistemele energetice ale Moldovei și Ucrainei sunt unite încă din perioada sovietică, iar atacurile asupra rețelelor ucrainene au condus la întreruperea automată a unei linii de tranzit prin care Moldova importă electricitate din România. În astfel de situații, întreruperea curentului are loc automat, în regim de avarie, pentru a proteja rețelele și stațiile electrice de suprasarcină. Republica Moldova și România nu au o linie directă de interconexiune de mare capacitate, iar energia pe care Moldova o cumpără acum din România trece tot prin nodul energetic de la Cuciurgan controlat de regimul separatist pro-rus de la Tiraspol. Recent, exponenții regimului separatist au transmis o notificare autorităților moldovene în care susțin că Chișinăul trebuie să plătească Transnistriei pentru utilizarea acelui nod energetic la importul energiei electrice din România. Abia în primăvara anului viitor va începe construcția unei linii de tensiune înaltă Vulcănești-Chișinău prin care Chișinăul va putea importa direct energie din România. Proiectul, implementat de o companie din India, ar urma să fie finalizat în următorii trei ani. „Timp de trei decenii, nicio guvernare nu a construit alternative pentru asigurarea cu energie electrică, ținând republica dependentă de centrala din regiunea transnistreană”, mai reține DW din declarația președintei Maia Sandu.

„Interconectările directe dintre România și Republica Moldova sunt total insuficiente”, consideră președintele României, Klaus Iohannis, citat de portalul Anticorupție. Președintele român a spus că subiectul interconectării  a fost neglijat ani de zile și, în momentul de față, chiar dacă România oferă electricitate Moldovei, o parte semnificativă merge prin Ucraina și este expusă riscului de atac. „Există o singură soluție, trebuie realizate interconectări mai multe și mai bune, interconectări directe între România și Republica Moldova. Același lucru este valabil și pentru gaz, același lucru este valabil și pentru transportul pe șosea și așa mai departe”. El a spus că România este dispusă să ajute Republica Moldova, însă lipsa interconectărilor de tot felul este o problemă reală în acest moment.

Într-un editorial din Ziarul de Gardă, Petru Grozavu scrie că „cea mai mare problemă a acestui război este că a fost lăsat să înceapă și azi stăpânul sau stăpânii lui nu știu ce să facă cu el. E ca și cum ai scăpa din cușcă un monstru și nu știi dacă vei reuși să-l mai dai la loc”. Autorul întreabă „Ce facem cu acest monstru de război mai departe, că lucrurile se complică. Și nu doar în Ucraina… El face urme și în R. Moldova, și în Polonia. Și nu se știe câte altele, care, deocamdată, nu se lasă văzute”, atenționează editorialistul de la Ziarul de Gardă.

„Ceva foarte putred, urât și pervers din inima unor oameni îi poate face să-și dorească înfrângerea Ucrainei doar pentru a asista la umilirea Occidentului, din care fac parte sau căruia îi datorează cam tot ce au mai bun, comentează și Gazeta de Chișinău. Atât timp cât poate conta pe legiuni de susținători în lumea liberă, tirania are o șansă. Tocmai din acest motiv, nu numai din vanitate, Putin va continua războiul până la ultimul soldat și cartuș. Și tocmai de asta lumea liberă trebuie să i se opună până la capăt – altfel, numărul legiunilor se va mări simțitor”, atenționează Gazeta de Chișinău.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
-0,04
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Sat
6
Sun
8
Mon
8
Tue
8
Wed
9
Arhivă Radio Chișinău