„De ce UE nu e URSS și nici CSI” ( Revista presei )

  • 04 Iulie 2022 09:36
 „De ce UE nu e URSS și nici CSI” ( Revista presei )

Revista presei - 4 iulie

În Ziarul de Gardă, jurnalista Alina Radu explică „De ce UE nu e URSS și nici CSI”. „După ce am fost băgați cu forța și abandonați sărăciți de către cele două uniuni rusești, a apărut marea șansă de a ajunge într-o uniune a celor mai dezvoltate state din Europa. Dar autoarea atenționează că această cale este lungă și plină de munci obositoare. Urmează una dintre cele mai dificile perioade din viața generațiilor prezente: avem acum toate crizele posibile la noi acasă: energetică, economică, financiară, socială. Nu mai avem dreptul să greșim, să amânăm reformele, să fim slabi și să îi lăsăm pe alții să ne anexeze, să ne șantajeze cu armatele și războaiele, să ne fure și să ne mintă. E ultima redută, trebuie să demonstrăm că putem construi ceva durabil din proprie dorință. E pentru ca aceste greutăți să fie rezolvate acum și să nu mai aibă parte de ele generațiile viitoare. E pentru ca să ne unim cu lumea care este împotriva războiului și e pentru pace”, scrie Ziarul de Gardă.

Din VERIDICA aflăm „Ce se schimbă după acordarea statutului de țară candidată Republicii Moldova. Mai mulți bani pentru dezvoltare - în primul rând, Republica Moldova va trece din poziția de țară în care UE opera cu instrumente specifice politicii de vecinătate, într-o de țară candidată pentru aderarea la Uniunea. Acest lucru înseamnă acces la noi instrumente și politici pe care autoritățile de la Chișinău le vor putea folosi pe viitor. Publicația se referă în primul rând la accesarea de fonduri de preaderare care sunt substanțial mai mari față de diverse împrumuturi sau granturi pe care Republica Moldova le primește în prezent. De exemplu, Republica Moldova va avea posibilitatea să primească finanțări pentru proiecte de infrastructură precum construcția de noi drumuri sau poduri. Cu atât mai mult vor fi încurajate de la Bruxelles legăturile infrastructurale cu UE, mai precis România, peste Prut. Veridica scrie că Republica Moldova a reușit un parcurs fantastic de rapid de circa trei luni și jumătate de la depunerea cererii de aderare la UE pe 3 martie până la primirea statutului de țară candidat pentru aderarea la UE pe 23 iunie. Este o șansă nesperată pentru Chișinău, dar nu reprezintă un „cec în alb”, pentru că parcursul european presupune noi provocări. Veridica se referă la obstacolele din partea Rusiei, care a luat deja în colimator Republica Moldova, ca o primă reacție după vestea de la Bruxelles”.

Și Gazeta de Chișinău scrie despre „Integrarea europeană și poporul Moldovei”. „Președinta Republicii Moldova declară ca meritul obținerii statutului de țară-candidat la accedere în UE (ergo: aliniată în frontul rigorilor UE) e al cetățenilor. Al poporului. Știm bine că nu e chiar așa. Mai întâi, datorăm acest statut Ucrainei și bravilor ei combatanți, care țin piept impulsului imperial paranoic al liderului de la Kremlin de a reveni la „configurația politică din 1997”, pornit să se reverse și peste noi, și peste Europa. Datorăm acest statut actualei clase politice românești, deloc omogene, cu multe fisuri interioare, cu multe divergențe, dar convergent-solidare cu RM și cu aspirațiile ei europene. Le datorăm această încredere liderilor actuali ai UE, dar și conducătorilor statelor europene. Datorăm acest lucru insistenței Maiei Sandu (și echipei, da)”, scrie Gazeta de Chișinău. Pe dea altă parte, publicația atenționează că „sarcinile restante ne privesc pe mulți, dacă nu pe toți: corupția (o problemă națională, nu doar a organelor de drept), economia (în profund somn letargic, ca viteazul din poveste), justiția (injustă, deși bine plătită), proasta administrare a treburilor comunitare, gestionarea păguboasă și ineficientă a banilor publici, împotmolirea în proiecte de reformare prost pregătite, nediscutate public, veșnic amânate-tărăgănate, apoi grăbite și boțite. Acestora li se adaugă recentele (și arzătoarele) probleme create de criza energetică și scumpirile în lanț, probleme pe care nu le rezolvi doar din donații și doar prin compensații sociale… Restanțele sunt ale noastre și lichidarea lor e în beneficiul nostru, nu al Comisiei Europene”, subliniază Mircea V. Ciobanu în Gazeta de Chișinău.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău