„Cum a încercat Șor să creeze un partid pro-european” (Revista presei)
-
19 Septembrie 11:47
Jurnal.md scrie despre dezinformarea din ultima perioadă: „Ce a fost la alegerile din 2020 sunt jocuri de copii”. Cantitatea de falsuri distribuite în ultima perioadă în spațiul public privind referendumul din 20 octombrie și aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană depășește exponențial volumul de fake-uri promovate în campania din 2020.
Expertul WatchDog, Valeriu Pașa, a explicat în cadrul emisiunii „Secretele Puterii”, de la Jurnal TV, că promotorii acestor falsuri disprețuiesc în cel mai josnic fel inteligența moldovenilor, iar alegerile vor fi un test pentru a evalua cine sunt cei care se mai încred în astfel de minciuni. Volumul de fake-uri răspândite în ultima periodă privind referendumul și modificarea Constituției Republicii Moldova este unul copleșitor și nemaivăzut anterior. Expertul a ținut să adauge că cei care distribuie minciunile, inclusiv unii candidați la alegeri, care vin cu sperietori, îi consideră pe alegători „proști, ei consideră că moldovenii sunt atât de nepricepuți, încât poți să vii să le spui vreo minciună, vreun fals, vreo sperietoare și ei te vor vota la alegeri. Deci, atât de tare aceștia cu fake-ruile desconsideră inteligența și rațiunea alegătorilor moldoveni. Și urmează să vedem într-adevăr, în 20 octombrie, câți o să se lase influențați, manipulați”, a mai punctat Valeriu Pașa, citat de Jurnal.md.
Ziarul de Gardă relatează „Cum a încercat Șor să creeze un partid pro-european: din declarațiile lui Mihail Bagas în dosarul Nesterovschi. Mihail Bagas, fost candidat la Primăria Chișinău, a depus mărturie în dosarul deputatului Alexandru Nesterovschi, care este acuzat de corupere pasivă și pregătirea finanțării ilegale a partidelor. Martorul a declarat că este prieten cu Ilan Șor de mai bine de 20 de ani. La audierea din 18 septembrie, urmărită de Europa Liberă, Bagas a declarat că, în 2023, Șor i-a cerut să îl ajute să creeze un nou proiect politic cu un vector proeuropean.
În premieră, Republica Moldova va cumpăra, programat, energie electrică din România, titrează Anticoruptie.md. Începând cu luna octombrie, Republica Moldova va procura energie electrică produsă de Centrala nucleară de la Cernavodă din România. Este vorba despre o achiziție de 10 MW, la prețul de 400 de roni/MWh. În premieră pentru interconexiunea sistemelor electroenergetice ale Republicii Moldova și România, SA Energocom a rezervat o parte din capacitatea lunară pentru luna octombrie în vederea achiziționării energiei electrice de la Nuclearelectrica, din România. În lunile următoare această cantitate va putea crește în funcție de necesitățile interne.
Republica Moldova nu mai este dependentă de Rusia la exportul de vinuri, constată Veridica.md. Tablou de neînchipuit acum 20 ani, când peste 80 la sută din vinul moldovenesc era exportat pe o singură piață: Rusia. În martie 2006, se declanșa primul uragan. Un embargo motivat eminamente politic, care încerca să ruineze economia moldovenească. Un șoc! De atunci și până azi, au tot fost voci care prevesteau colapsul industriei. Un grup de protestatari sugera chiar recent, în fața Guvernului de la Chișinău, să se întoarcă cu fața spre Rusia. Pentru că în UE, “nu trebuiește nimănui vinul moldovenesc”. Operând, ca de obicei în asemenea cazuri, cu cifre false și fake news-uri. Dar, nimic nu distruge mai bine falsul decât adevărul. Cifrele ne arată, un tablou clar, după aproape 20 de ani de la embargo - cifrele demonstrează că Moldova s-a “vindecat” de dependența bolnavă față de Rusia, cel puțin în cazul vinului. Dincolo de falimentele prin care au trecut multe familii, trebuie să-i mulțumim lui mister Putin, pentru că ne-a ajutat să asanăm industria. Iar cifrele de pe site-ul Oficiului Național al Viei și Vinului arată cu mult mai bine acum, și nu doar în cazul comerțului cu Rusia. Vinăriile din Republica Moldova exportă, în prezent, în total în 68 de țări, față de 26, în 2000. Valoarea exportului total de vin, din Republica Moldova, a crescut de la 112 milioane USD, la începutul anilor 2000, la aproape 140 milioane USD – în prezent.