„Apă-Canal Chișinău” și Ion Ceban vor să lase Chișinăul fără apă și canalizare” (Revista presei)

  • 24 Noiembrie 2022 09:50
„Apă-Canal Chișinău” și Ion Ceban vor să lase Chișinăul fără apă și canalizare” (Revista presei)

„Apă-Canal Chișinău” și Ion Ceban vor să lase Chișinăul fără apă și canalizare, în condițiile în care nu va fi MAJORAT tariful până la 24 de lei, scrie Ziarul Național. „Apă-Canal Chișinău”, instituție subordonată Primăriei Chișinău, insistă ca tariful la apă și canalizare să fie majorat până la 24 de lei, în caz contrar va sista aprovizionarea capitalei. Primarul general Ion Ceban justifică această abordare, argumentând că în Chișinău este cel mai mic preț la apă și canalizare din R. Moldova. Potrivit primarului general, majorarea tarifului e pe deplin justificată, deoarece în Chișinău este cel mai mic preț la apă și canalizare din R. Moldova și din capitalele europene.

Impactul deconectării avariate: s-a oprit până și Centrala termoelectrică de la Cuciurgan, titrează MoldStreet. Deconectarea avariată din sistemul electroenergetic moldovenesc are efecte grave asupra activității social-economice și a securității energetice în toată Republica Moldova, inclusiv regiunea transnistreană, scrie publicația. Astfel fără curent electric au rămas nu doar consumatorii casnici, dar și întreprinderi mari și mici. În capitală bunăoară a fost sistată o perioadă livrarea de apă, ca urmare a lipsei de curent, iar troleibuzele au staționat. Până și cel mai mare producător de energie electrică din Republica Moldova - Centrala termoelectrică moldovenească de la Cuciurgan (Moldgres) ce face parte din gigantul rus Inter RAO EES și-a sistat activitatea, pentru că altfel se putea confunta cu riscul distrugerii unor instalații. Abia după cinci ore și ceva de staționare, Moldgres și-a reluat activitatea, pornind blocul 10, anunță autoritățile de la Tiraspol.

Consiliul Suprem de Securitate se convoacă în ședință în contextul celei mai severe pene de curent care a afectat toată R.Moldova, anunță Gazeta de Chișinău. În acest context, Ministerul Afacerilor Interne și Integrării Europene (MAEIE) a comunicat că șeful diplomației moldovenești, Nicu Popescu, „a solicitat de urgență să fie convocat la MAEIE ambasadorul rus în Republica Moldova, pentru a-i exprima protestul dur al țării noastre în legătură cu bombardarea țintelor din infrastructura civilă ucraineană, ceea ce a creat penurie de electricitate”.

Președintele Franței Emmanuel Macron anunță că în decembrie, comunitatea internațională va oferi suport Ucrainei și Republicii Moldova, în legătură cu întreruperile masive ale energiei electrice din ambele țări, citim în NewsMaker „Odată cu apropierea iernii, vom mobiliza sprijinul internațional pentru Ucraina pe 13 decembrie pentru a ajuta această țară să rămână rezistentă și pentru a-și garanta accesul la energie”, a scris Macron, pe Twitter. Tot el a adăugat: „Nu vom uita nici de Moldova, care a fost afectată de tăierile de apă și electricitate”, a conchis oficialul francez. La Bălți și la Chișinău s-au oprit troleibuzele, s-au deconectat semafoarele, au apărut probleme de conexiune la operatorii de telefonie mobilă, în capitală s-au înregistrat ambuteiaje, în unele sectoare a fost sistată furnizarea apei și au apărut probleme cu privire la încălzirea centralizată. În dimineața zilei de 24 noiembrie, întreprinderea „Premier Energy” a anunțat că mai rămân fără energie electrică aproximativ 10 mii de consumatori din Republica Moldova, scrie NewsMaker.

Republica Moldova trăiește între teză și antiteză: „Rusia ne taie curentul, România ne dă lumină, Moscova amenință cu reconstituirea imperiului sovietic și cu anexarea, Uniunea Europeană ne ajută cu bani și cu facilități ca să învingem criza energetică și să avem dezvoltare.”, remarcă Vitalie Ciobanu în editorialul său din Europa Liberă. În opinia autorului după 24 februarie 2022, dilema „Est sau Vest?” ar fi trebuit să devină complet anacronică. Singura alegere viabilă este Occidentul, Europa, Lumea Liberă, spațiul euroatlantic, care pentru numeroși basarabeni include și obiectivul Unirii cu România, nu doar ca ideal justificat istoric și cultural, ci și ca soluție practică de supraviețuire în vremuri primejdioase. Dar nu e totul atât de simplu și clar între Prut și Nistru. Pentru destui cetățeni moldoveni, rusofoni și nu numai, Rusia rămâne „prietenul și ocrotitorul” Moldovei, patronul ei legitim. Frigul și frica pot șterge diferența dintre bine și rău, linia de demarcație între prietenii și inamicii Republicii Moldova, atât de clară azi, în pofida complexelor unora, ar putea să se dilueze. Ce se va întâmpla atunci? Pe termen scurt, depinde cum vor gestiona autoritățile iarna care bate la ușă. Și cum vor reuși să justifice nevoia de solidaritate națională în fața unui pericol pe care nu toți îl percep ca atare.

Ziarul de Gardă, publică o anchetă despre reparația celei mai mari grădinițe din Orhei. Deși lucrările au fost făcute din bani de la bugetul de stat, Partidul Șor a prezentat totul ca pe un proiect propriu. La câteva luni după ce lucrările au fost încheiate, subsolul a fost inundat. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
7,74
Cer senin
Umiditate:56 %
Vint:4,63 m/s
Mon
6
Tue
6
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Arhivă Radio Chișinău