„Universul” din Sărata Galbenă (Jurnal de Chișinău)
-
19 Noiembrie 2013 08:23
REVISTA PRESEI DIN 19 NOIEMBRIE
Presa de astăzi comentează Pactul pentru o Moldovă europeană, inițiat de PLDM și semnat de premieurl Iurie Leancă, ministrul de Externe Natalia Gherman și liderul PLDM Vlad Filat, după cum relatează Adevărul, care titrează că „Integrarea Republicii Moldova în UE nu are alternativă“. Cei trei semnatari au făcut apel către opoziție și către partidele politice partenere, care susțin viitorul european al Republicii Moldova, să le urmeze exemplul.
Partenerii de coaliție a liberal-democraților cred că pactul propus spre semnare este o inițiativă bună, scrie Timpul. Atât liberalii reformatori cât și cei din PD deocamdată nu au discutat în interiorul formațiunilor despre semnarea documentului propus de PLDM însă declară că apelul este demn de urmat. Și PDM a început o campanie în privința informării cetățenilor Republicii Moldova despre ideea europeană.
În Ziarul Național, comentatorul Victor Ciobanu se referă la divizarea clasei politice – în timp guvernarea cheamă cetățenii să susțină cursul de integrare în Uniunea Europeană, opoziția comunistă promovează vectorul estic. Potrivit autorului, această logica este contraproductivă. Pentru țară, în general, și pentru cetățeni, în particular. Pentru că la baza ei este calculul strict electoral. Politicienii aleg mesajele cele mai accesibile pentru a marca teritoriul propriului electorat. Pentru că așa e mult mai simplu. Și nu e nicio nevoie să concurezi prin programe și politici de dezvoltare.
Jurnal de Chișinău publică un reportaj de la Liceul „Universul” din Sărata Galbenă unde învață peste 600 de elevi. Este una dintre primele școli de circumscripție în care reforma în educație s-a realizat cu succes. Liceul este frecventat nu doar de copii din șapte localități, ale căror școli au fost închise ori transformate în grădinițe, ci și de copii din sate în care există școli, însă părinții lor au optat pentru această instituție de învățământ, căreia i s-a dus faima de școală bună. Formula succesului este simplă, majoritatea profesorilor sunt tineri, instituția este bine dotată și înregistrează o reușită înaltă la învățătură, scrie jurnalista Svetlana COROBCEANU. Autoarea notează că în Republica Moldova sunt o mulțime de școli mici, unde profesorii și comunitățile sătești se opun implementării reformei structurale. Ca rezultat, în aceste școli, de ani buni, elevii se adună într-o clasă în care profesorii le predau lecțiile simultan. Calitatea studiilor predate în acest mod e pusă la îndoială de mulți experți în educație.