„Divorț” sau șantaj? Este gata Rusia să se lase de Basarabia? (Ziarul de Gardă)

  • 21 Noiembrie 2013 09:24
„Divorț” sau șantaj? Este gata Rusia să se lase de Basarabia? (Ziarul de Gardă)

REVISTA PRESEI DIN 21 NOIEMBRIE

Protestul anti-Maia Sandu al liceenilor a fost organizat de comuniști, susține Ziarul Național, care a identificat mai multe elemente care indică asupra acestui fapt. Astfel, megafoanele cu care erau „înarmați” elevii seamănă izbitor de mult cu cele ale comuniștilor, iar printre participanții la mitingul liceenilor se regăsesc și unii membri ai PCRM, potrivit publicației.

Publicistul Petru Bogatu remarcă în Ziarul Național predicția unui cunoscut cercetător de la Institutul Peterson pentru Economie Mondială, Anders Aslund, care afirmă că Rusia ar putea recunoaște Transnistria ca stat independent, așa cum a făcut-o cu teritoriile georgiene Abhazia și Osetia de Sud în 2008. În cadrul audierilor de joia trecută din Senatul SUA, economistul a avertizat că, pe lângă o eventuală recunoaștere a independenței regiunii separatiste, Kremlinul ar putea să-și întețească hărțuirea economică necruțătoare a malului drept al Nistrului pentru a-l falimenta. Arătându-se îngrijorat de presiunile pe care le pune Moscova pe Chișinău, el a îndemnat Casa Albă să creeze un Consiliu de parteneriat strategic cu Republica Moldova asemenea celor din Ucraina și Georgia. Potrivit lui Petru Bogatu, temerile sale sunt pe deplin justificate. Astăzi Rusia e mai aproape ca oricând de o posibilă recunoaștere a autoproclamatei republici nistrene, din cauza pierderii influenței în Ucraina și R. Moldova.

„Divorț” sau șantaj? Este gata Rusia să se lase de Basarabia? - o întrebare la care caută răspuns și Ziarul de Gardă, făcând referire la amenințări de „divorț civilizat ” de regiunea transnistreană, în contextul Summit-ului de la Vilnius. Potrivit experților, un „divorț civilizat”, după cum pretinde Șevciuk, nu se poate întâmpla fără acordul Chișinăului, iar desprinderea abuzivă a Transnistriei, ar fi o catastrofă pentru aceasta, care nu are o frontieră directă cu Rusia. Moscova înțelege că ceea ce și-a permis în Georgia în 2008 nu o poate face în R. Moldova în 2013 și caută soluții noi, de genul „divorțului civilizat”, care e, de fapt, „modelul Kaliningrad”. Numai că pentru acest gen de „divorț” trebuie să existe acordul Chișinăului, citim în Ziarul de Gardă.

După Summitul de la Vilnius vânzările vinificatorilor moldoveni în UE vor fi majorate, titrează Timpul. Anularea cotelor la importul vinului în Uniunea Europeană le va permite vinificatorilor să majoreze timp de câțiva ani volumul vânzărilor în UE”, consideră directorul general al grupului de companii „Purcari & Bostavan Wineries”, șeful Ghildei Vinurilor Moldovenești, Victor Bostan.

Mai aproape de UE, cu sau fără Ucraina, titrează Adevărul. Aflat în vizită la Chișinău, șeful Unității pentru Parteneriatul Estic din cadrul Serviciului European de Acțiune Externă, Dirk Schuebel, s-a arătat convins că Republica Moldova va parafa, la Summit-ul de la Vilnius, Acordul de Asociere la UE, indiferent de evoluțiile din Ucraina.

În seria de articole despre crimele comunismului în Basarabia, Adevărul relevă un document strict secret din arhiva Ministerului de Interne, care arată că, în timpul masacrului din 1944 a prizonierilor din Bălți, în 71 de gropi comune au fost aruncați 2.361 de militari germani și români, uciși de sovietici.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,24
Nori împrăștiați
Umiditate:76 %
Vint:4,63 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău