Zona de securitate | Spitalele din regiunea transnistreană sunt la limită în timp ce regimul politizează procesul de vaccinare și dă vina pe Chișinău (Revista presei)

  • 26 Martie 2021 09:35
Zona de securitate | Spitalele din regiunea transnistreană sunt la limită în timp ce regimul politizează procesul de vaccinare și dă vina pe Chișinău (Revista presei)

Revista presei - 26 martie.

Motivele pentru care Guvernul Grosu nu a fost învestit: „S-a întâmplat ceva ce a speriat; O dispoziție din afară?” – o întrebare de pe JURNAL.md. Analistul politic, Anatol Țăranu, credea că Guvernul Grosu va fi votat, întrucât interesul majorității parlamentare este de a se păstra acest Parlament. Totuși s-a întâmplat ceva la mijloc care a speriat deputații, spune el, inclusiv programul de guvernare, cum ar fi de exemplu tribunalul anticorupție. În caz că ar fi fost votat Guvernul Grosul, procurorii veneau după mulți dintre ei. Boicotarea ședinței plenare este rezultatul unor calcule făcute de majoritatea parlamentară, susține comentatorul politic Vlad Țurcanu. Decât să intre în capcană votând pentru un Guvern care nu le aparține, socialiștii au decis să întoarcă foaia și să se opună, crede Vlad Țurcanu, citat de JURNAL.

Moldova nesănătoasă: în condiții de pandemie, politicienii împing criza guvernamentală in extremis, comentează GAZETA DE CHIȘINĂU. Republica Moldova se cufundă în incertitudine după respingerea de către Parlament a candidatului desemnat la funcția de premier de către șeful statului. Ieșirea din acest hău o poate decide, în opinia comentatorilor politici, doar Curtea Constituțională. Numai că decizia Înaltei Curți trebuie să fie precedată de noi consultări dintre șeful statului și fracțiunile parlamentare. Unii numesc aceste consultări de dizolvare a legislativului, iar alții le consideră o oportunitate de a accepta candidatura PSRM, Șor, „Pentru Moldova” la funcția de premier, scrie GAZETA DE CHIȘINĂU. Ședința de joi a legislativului a reprezentat „un spectacol politicianist” în opinia comentatorului politic Nicolae Negru. „Cei care s-au pornit să strângă voturi nu au vrut să le strângă, s-au comportat de parcă nu îi interesează acest lucru sau sunt interesați doar de un anumit număr de voturi. Echipa propusă a fost de o singură culoare și nu putea să suscite entuziasmul celorlalte fracțiuni”, a observat analistul. „În același timp, cealaltă parte nu vrea să dea vrabia din mână. Mă refer la vrabia puterii executive. Dodon, Șor, Plahotniuc controlează guvernul Ciocoi și nu vrea să cedeze guvernul pe această perioadă de tranziție executivul.”

Maia Sandu, pregătită să semneze decretul de dizolvare a Parlamentului. Șeful statului a chemat la consultări fracțiunile parlamentare, titrează ZIARUL NAȚIONAL. Președinția subliniază că aceste consultări au loc în conformitate cu art.85 alin. (1) din Constituție, care se referă la dizolvarea Parlamentului. „În cazul imposibilității formării Guvernului sau al blocării procedurii de adoptare a legilor timp de 3 luni, președintele R. Moldova, după consultarea fracțiunilor parlamentare, poate să dizolve Parlamentul”, prevede articolul 85, al. 1, la care face referire Maia Sandu.

Venirea lui Stoianoglo în Parlament a consolidat majoritatea PSRM-Șor, titrează SAFENEWS, care îl citează pe Igor Grosu. Liderul fracțiunii parlamentare PAS și fostul candidat la funcția de prim-ministru, susține că era pregătit pentru orice scenariu în cadrul examinării proiectului privind acordarea votului de încredere Guvernului. Totuși, politicianul a precizat că împreună cu colegii săi „au rămas mască” atunci când au văzut că PSRM, Partidul Șor și „Pentru Moldova” au boicotat ședința Parlamentului. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei emisiuni televizate, transmite SAFENEWS.MD.

Licitație cu iz de dedicație pentru livrarea vaccinului anti-Covid – titrează ZIARUL DE GARDĂ, făcând referire la intenția autorităților de a procura 400 de mii de doze de vaccin anti-COVID-19, fiind dispuse să achite 70 de milioane de lei, adică aproximativ 175 de lei pentru o singură doză. În paralel, autoritățile au lansat o rundă de negocieri direct cu producătorii de vaccinuri, după ce, la 12 martie, cu votul a 68 de deputați, s-a aprobat proiectul de lege privind modalitatea de procurare simplificată și rapidă a vaccinurilor anti-COVID, fapt ce permite negocierea directă cu producătorii. Condițiile stipulate de autorități în cadrul celor două proceduri însă, dezavantajează sau exclud unii producători de vaccinuri.

Spitalele din regiunea transnistreană sunt la limită în timp ce regimul politizează procesul de vaccinare și dă vina pe Chișinău, scrie publicația ZONA DE SECURITATE. Sistemul de sănătate din regiunea transnistreană cedează, în acest moment spitalele sunt în proporție de 97% pline cu pacienți COVID. Situația s-a înrăutățit în ultimele săptămâni, zilnic fiind înregistrate sute de cazuri. Cel de-al treilea val de infectări a venit în regiune în timp ce procesul de vaccinare nu a început, chiar dacă Tiraspolul dispune deja de vaccinul donat de România, Astra Zeneca, însă refuză să îl folosească. Regimul separatist folosește criza AZ la nivel mondial pentru a nu începe imunizarea și așteaptă vaccinul promis de ruși, Sputnik V. Regimul de la Tiraspol susține că Rusia este pregătită să ofere Transnistriei un lot umanitar de vaccin coronavirus Sputnik V, dar problema ar fi în livrarea acestuia prin Chișinău, notează ZONA DE SECURITATE.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:4,12 m/s
Mon
5
Tue
5
Wed
4
Thu
4
Fri
5
Arhivă Radio Chișinău