ZN: Condițiile PSRM sunt cele convenite cu Moscova, iar pachetele sociale, lingvistice și de politică externă împreună cu PD se vor ambala în alianța „Pro Moldova” (Revista presei)

  • 10 Aprilie 2019 09:39
ZN: Condițiile PSRM sunt cele convenite cu Moscova, iar pachetele sociale, lingvistice și de politică externă împreună cu PD se vor ambala în alianța „Pro Moldova” (Revista presei)

„Socialiștii o propun pe Zinaida Greceanîi la funcția de președinte al Parlamentului și vor șefia a două ministere în viitorul Guvern”, titrează Adevărul. În cazul celor două ministere, Socialiștii susțin că au nevoie să preia conducerea acestora pentru a-i asigura președintelui Igor Dodon posibilitatea exercitării atribuțiilor depline, prin faptul că PSRM va controla cele două domenii - apărare și politica externă. Socialiștii susțin că nu pot sprijini un Guvern minoritar al Blocului ACUM din considerente politice, funcționale și operaționale, notează Adevărul.

Socialiștii au venit cu inițiative care să divizeze societatea”, atenționează Blocul ACUM, citat de Evenimentul Zilei.

Ziarul Național titrează - „Oferta lansată de PSRM nu ar fi pentru Blocul „ACUM”, dar pentru PD. Potrivit comentatorilor politici, lucrurile au devenit clare: ori vom avea coaliție PD - PSRM, ori alegeri anticipate. Igor Boțan spune că socialiștii vor ca președintele să obțină înapoi controlul asupra politicii externe, asupra politicii de apărare și propaganda rusească. În rest, nu au probleme cu democrații. În același timp, analistul Ion Tăbârță nu exclude că până la Paște ar putea fi învestit un Guvern PD-PSRM. El crede că poziția socialiștilor care se referă la politica externă, politică de ordin lingvistic, trecerea anumitor ministere, anumitor instituții în subordinea PSRM, sunt condițiile convenite cu Moscova. Potrivit expertului, în baza acestui pachet social al democraților și pachetul lingvistic și de politică externă a socialiștilor va fi ambalată alianța „Pro Moldova” între PSRM și PD”.

Condițiile” lui Dodon sunt o scuza perfectă pentru Plahotniuc, titrează Cotidianul. Publicația scrie că astăzi, după 45 de zile de la alegerile din 24 februarie, perspectivele sunt extrem de proaste, iar mesajul socialiștilor de ieri, cel cu aberațiile gen „limba rusă – limbă de comunicare interetnică” „neutralitate permanentă” și anulare de legi „antipropagandă”, portofoliile Externe și Apărare în Guvern, contrapuse cu un pachet de legi prin care se încerca de scos statul măcar puțin de sub controlul lui Plahotniuc, nu au fost doar pentru blocul ACUM. Au fost și scuza perfectă pentru Plahotniuc. Autorul crede că anticipatele, concomitent cu localele și în sistemul mixt de vot, sunt perfecte pentru Plahotniuc, care dispune de absolut tot instrumentarul necesar pentru a obține mult mai multe mandate decât în februarie.

Ziarul de Gardă relevă lista donatorilor Partidului „Șor” care ar putea fi anchetați pentru fals în declarații. Patru agenți economici, care au făcut donații de peste 2 milioane de lei pentru Partidul „Șor”, ar putea fi trași la răspundere după ce Comisia Electorală Centrală a constatat că Partidul „Șor” a fost finanțat neconform în cadrul campaniei electorale. Ei au câștigat mai multe contracte cu statul, fapt ce îi împiedică să doneze pentru partidele implicate în campania electorală.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău