Ziua internațională a cafelei

  • 01 Octombrie 2017 10:15
Ziua internațională a cafelei
Sursa: www.strictlycoffee.co.za

La 1 octombrie 2017, se celebrează pentru a treia oară, în întreaga lume, Ziua internațională a cafelei la inițiativa Organizației Internaționale a Cafelei (OIC). Anul acesta evenimentele și campaniile de susținere a acestei zile încep vineri, 29 septembrie și culminează cu ziua de duminică, 1 octombrie, notează https://internationalcoffeeday.org.

Ziua internațională a cafelei a fost lansată la 1 octombrie 2015, în cadrul Expo Milano 2015, care s-a desfășurat în perioada 1 mai — 31 octombrie 2015, în Italia, un eveniment la care au participat peste 150 de state, potrivit www.expo2015news.org.

În acest sens, Organizația Internațională a Cafelei a lansat un site dedicat Zilei internaționale a cafelei — https://icocoffeeorg.tumblr.com, unde companii și asociații ale cafelei au fost invitate să-și înscrie evenimentele și campaniile dedicate zilei, pentru a le face cunoscute la nivel global.

În 2015, 35 de țări din întreaga lume au organizat peste 70 de evenimente dedicate acestei zile. Anul trecut, aproximativ 130 de acțiuni din 54 de țări s-au regăsit pe site-ul dedicat Zilei internaționale a cafelei.

Ziua internațională a cafelei marchează, la nivel global, atât drumul boabelor de cafea de la plantație până la magazinul local, dar și activitatea oamenilor care sunt implicați în acest proces. Totodată, este promovată industria cafelei, într-un context de colaborare constantă între țările producătoare și țările consumatoare.

Etiopia este considerată a fi locul de naștere al arborelui de cafea și a culturii de cafea. Se pare că arborele de cafea a fost descoperit în jurul anului 850 d.Hr., de către un păstor de capre, Khalid, care a remarcat faptul că oile sale erau foarte active după ce mâncau boabele roșii ale unei anumite plante. Le-a încercat și el, remarcând un efect asemănător. Khalid le-a povestit despre descoperirea sa unor călugări, care reticenți, inițial, au descoperit destul de repede efectele cafelei și au folosit-o pentru a rămâne treji în timpul slujbelor. Băutura a fost numită ''qahwa'', cuvânt care în arabă înseamnă revigorant. Din lumea musulmană, cultivarea și mai ales consumul s-a răspândit în India, Italia și restul Europei, Indonezia și Americi.

Astăzi, arborele de cafea este cultivat în peste 70 de țări, în principal în America Latină, Asia de Sud și Sud-Est, precum și în Africa, notează www.umfcv.ro. Cafeaua este ușor acidă (PH 5.0-5.1) și are un efect de stimulare asupra sistemului nervos uman datorită conținutului de cafeină. Aceasta este una dintre cele mai consumate băuturi din lume.

Organizația Internațională a Cafelei (OIC) a fost înființată în 1963, la Londra, sub auspiciile Organizației Națiunilor Unite, deoarece cafeaua verde neprăjită avea o mare importanță economică și era una dintre cele mai tranzacționate mărfuri agricole din lume. OIC administrează Acordul internațional privind cafeaua (ICA) un instrument important în ceea ce privește dezvoltarea cooperării. Primul Acord a intrat în vigoare în 1962 pentru o perioadă de cinci ani. Alte acorduri au fost semnate în 1968, 1976, 1983, 1994 și 2001. Cel mai recent Acord a fost adoptat de Consiliu în septembrie 2007 și a intrat în vigoare la 2 februarie 2011. Organizația Internațională a Cafelei are 77 de membri.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
16
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău