Ziua Europeană a Comemorării Victimelor Stalinismului și Nazismului. Marcel Ciolacu: Să cinstim memoria victimelor regimurilor totalitare și să nu uităm lecțiile istoriei

  • 23 August 13:48
Ziua Europeană a Comemorării Victimelor Stalinismului și Nazismului. Marcel Ciolacu: Să cinstim memoria victimelor regimurilor totalitare și să nu uităm lecțiile istoriei

Premierul României, Marcel Ciolacu, a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Europene a Comemorării Victimelor Stalinismului și Nazismului, precum și a Zilei Naționale a Comemorării Victimelor Fascismului și Comunismului, marcate pe 23 august 2024.

În mesajul său, premierul a subliniat importanța acestei date istorice, care amintește de suferințele cauzate de regimurile totalitare și de abuzurile comise împotriva drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, scrie Calea Europeană.

Ciolacu a rememorat semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov, pe 23 august 1939, un act care a divizat Europa și a marcat profund istoria continentului. În România, regimul comunist, pe care l-a descris ca fiind ilegitim și criminal, a lăsat în urmă o moștenire de violență, teroare și abuzuri grave.

Premierul a subliniat necesitatea de a cunoaște și a recunoaște adevărul istoric pentru a preveni repetarea acestor atrocități în viitor. El a reafirmat angajamentul Guvernului României de a combate extremismul, de a promova și respecta drepturile fundamentale ale omului și de a educa tinerii cu privire la momentele tragice din istoria recentă a țării.

„Să cinstim memoria tuturor celor ce au avut de suferit și să aducem un pios omagiu celor ce și-au pierdut viețile din pricina regimurilor totalitare!”, a încheiat Marcel Ciolacu mesajul său.

Citiți și:

Au trecut 85 de ani de la semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov, în urma căruia URSS a ocupat Basarabia

La 85 de ani de la Pactul Ribbentrop-Molotov, UE condamnă „violența și ocupația nazistă și sovietică în Europa”

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
21,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:97 %
Vint:2,06 m/s
Sun
18
Mon
20
Tue
19
Wed
22
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău