La 85 de ani de la Pactul Ribbentrop-Molotov, UE condamnă „violența și ocupația nazistă și sovietică în Europa”
-
23 August 12:01
Pentru a comemora Ziua europeană de comemorare a victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare, vicepreședintele pentru valori și transparență, Věra Jourová, comisarul pentru justiție, Didier Reynders, și comisarul pentru egalitate, Helena Dalli, au emis o declarație comună în numele Comisiei Europene în care condamnă violența nazistă și sovietică în Europa.
„La 23 august 1939, Germania și Uniunea Sovietică au semnat Pactul Molotov-Ribbentrop, pregătind terenul pentru violența și ocupația nazistă și sovietică în întreaga Europă și permițând adversarilor să își creeze sfere de influență în Europa de Est.
În această zi, 85 de ani mai târziu, îi onorăm și aducem un omagiu celor care au căzut victime ale regimurilor totalitare din întreaga lume, bărbaților și femeilor curajoși care și-au riscat și și-au pierdut viața pentru a lupta împotriva puterilor opresive și celor care continuă să se opună acestor regimuri și astăzi. Este esențial să păstrăm memoria istorică și să ne amintim ororile crimelor totalitare pentru a ne împăca cu trecutul și pentru a ne asigura că acesta nu se repetă.
Democrația este un bun pe care nu îl putem lua de bun. Ea trebuie cultivată în mod constant. În ultimii ani, am văzut-o fiind ținta unor forțe care doresc să destrame țesătura valorilor noastre. De asemenea, am văzut la granițele noastre un război brutal de agresiune împotriva Ucrainei.
Nimeni nu ar trebui să mai sufere vreodată sub un regim totalitar. În luna mai a acestui an, europenii și-au ales noii reprezentanți în Parlamentul European, oferindu-le un mandat clar pentru a continua să protejeze valorile fundamentale pe care a fost construită Uniunea Europeană.
Numai având puterea unității și a respectului reciproc, a istoriei și a viziunilor noastre asupra viitorului, putem continua să susținem democrația, statul de drept, pacea și libertatea, care se află în centrul acestei Uniuni”, se arată în declarație, potrivit caleaeuropeana.ro.
În 2009, Parlamentul European a adoptat o rezoluție care solicită “proclamarea zilei de 23 august ca Zi europeană de comemorare a victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare, care să fie comemorată cu demnitate și imparțialitate”. De atunci, Ziua de comemorare a victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare a fost sărbătorită în fiecare zi în întreaga UE, păstrând vie memoria victimelor.
Comisia Europeană sprijină proiecte din întreaga Europă care abordează istoria crimelor totalitare și încurajează comemorarea acestora. Pornind de la programul Europa pentru cetățeni 2014-2020, noul program Cetățeni, egalitate, drepturi și valori sprijină inițiativele care promovează amintirea cauzelor și consecințelor regimurilor totalitare, în special ale nazismului, dar și ale fascismului, stalinismului și ale altor regimuri totalitare comuniste.
Citește și: Au trecut 85 de ani de la semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov, în urma căruia URSS a ocupat Basarabia