Au trecut 85 de ani de la semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov, în urma căruia URSS a ocupat Basarabia

  • 23 August 09:45
Au trecut 85 de ani de la semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov, în urma căruia URSS a ocupat Basarabia

Astăzi, 23 august 2024, se împlinesc 85 de ani de la semnarea de către miniștrii de Externe ai Germaniei Naziste și Uniunii Sovietice a așa-numitului Pact Ribbentrop-Molotov. Acest document a dat cale liberă Germaniei, să atace Polonia și astfel să declanșeze cel de-al Doilea Război Mondial.

În același timp, URSS a participat la împărțirea Poloniei, și a obținut frâu liber de a anexa Statele Baltice, Basarabia și Bucovina de Nord. Potrivit istoricilor, semnarea acestui act a avut consecințe devastatoare pentru teritoriul de astăzi al Republicii Moldova, localnicii fiind supuși politicii represive sovietice.

Cunoscut și ca Pactul Stalin - Hitler, documentul a avut și un protocol adițional secret care includea România, Polonia, Lituania, Letonia, Estonia și Finlanda în sferele de influență ale Germaniei și Uniunii Sovietice.

La doar nouă zile după semnarea Pactului Ribbentrop - Molotov, la 1 septembrie 1939, forțele germane au atacat Polonia, declanșând cel de-al Doilea Război Mondial. În replică, Marea Britanie și Franța, aliate ale Varșoviei, au declarat război Germaniei.

La 17 septembrie, Armata Roșie a pătruns în partea de Est a Poloniei. În noiembrie același an, Stalin a atacat Finlanda, iar în iunie 1940, sovieticii au anexat Țările Baltice. Spre sfârșitul lunii iunie, Guvernul Sovietic a cerut autorităților române să se retragă imediat din Basarabia și Bucovina de Nord.

Aflată sub presiunea notelor ultimative și în contextul izolării internaționale a țării, România a fost nevoită să cedeze aceste teritorii pentru a evita războiul și vărsările de sânge. Un an mai târziu, la 22 iunie 1941, România a intrat în cel de-al Doilea Război Mondial, de partea Germaniei, atacând URSS, pentru a-și recupera teritoriile.

În 2008, Parlamentul European a declarat ziua de 23 august drept Ziua Europeană de comemorare a victimelor stalinismului și nazismului.

Iar în 2019, Parlamentul European a votat adoptarea unei rezoluții prin care UE condamnă Pactul Ribbentrop-Molotov încheiat între Uniunea Sovietică și Germania nazistă.

Rezoluția „subliniază că cel de-al Doilea Război Mondial, cel mai devastator război din istoria Europei, a fost început ca rezultatul imediat al notoriului pact de non-agresiune și de cooperare nazist-sovietic din 23 august 1939, prin care doi regimurile totalitare care împărtășeau obiectivul cuceririi mondiale au împărțit Europa în două zone de influență.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Mon
17
Tue
20
Wed
21
Thu
18
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău