Ziarul Național | Socialistul evită să dea ochii cu PROCURORII - nu s-a prezentat la audierile în dosarul „Energocom” (Revista presei)

  • 28 Decembrie 2021 09:28
Ziarul Național | Socialistul evită să dea ochii cu PROCURORII - nu s-a prezentat la audierile în dosarul „Energocom” (Revista presei)

Dodon a PĂRĂSIT iarăși R. Moldova, deși știa că e CITAT de Procuratura Generală. Socialistul evită să dea ochii cu PROCURORII - nu s-a prezentat la audierile în dosarul „Energocom”, titrează Ziarul Național. Fost ministru al Economiei în perioada care este investigată, Igor Dodon nu s-a prezentat pentru a oferi explicații în dosarul „Energocom”, schemă prin intermediul căreia bugetul de stat a fost prejudiciat cu circa 124 de milioane de lei. Socialistul menționa zilele trecute că nu are ce ascunde și că nu ar fi încălcat nimic în 2008, atunci când, prin semnarea unui document, cetățenii au fost obligați să scoată mai mulți bani din buzunar pentru energia electrică. Ședința la care Igor Dodon urma să fie audiat în dosarul „Energocom” a fost amânată la solicitarea avocatului acestuia, Maxim Lebedinschi, pe motiv că președintele de onoare al PSRM nu se află în R. Moldova. Procuratura a pornit urmărirea penală pe faptul încheierii, în anul 2008, când Guvernul era condus de Zinaida Greceanîi, iar Ministerul Economiei - de Igor Dodon, a contractului de furnizare pentru R. Moldova a energiei electrice din Ucraina. Până la încheierea respectivului contract cu partea ucraineană, R. Moldova plătea 40 de dolari pentru megawatt-ul de energie electrică, iar după semnarea documentului – 53 de dolari. Această diferență a fost pusă pe seama consumatorilor din R. Moldova, iar prejudiciul estimat se ridică la circa 12 milioane de dolari, notează Ziarul Național.

Portalul Anticorupție face un top al dosarelor de rezonanță ale anului 2021, majoritatea fiind pornite pentru acțiuni de corupție. Mai multe dosare, intentate pentru îmbogățire ilicită și trafic de influență, care au condus la suspendarea unor procurori, inclusiv și a celui general, au avut la bază anchetele Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova. Primul în top este Dosarul Stoianoglo. Alexandr Stoianoglo este primul procuror general din istoria Republicii Moldova, pe numele căruia a fost pornit dosar penal, a fost reținut și plasat în arest la domiciliu. Anticorupție.md amintește și de Dosarul Dodon. Ex-președintele Igor Dodon este bănuit în dosarul achiziționării energiei electrice prin scheme criminale. Reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice (CIJM) au dezvăluit în 2008 ilegalitățile comise în timpul mandatului lui Igor Dodon la Ministerul Economiei și al Zinaidei Greceanîi în fruntea Guvernului. Publicația amintește și de Dosarele Șor. Parlamentul a aprobat, la final de an, toate cele 9 cereri înaintate de către procurorul general interimar, Dumitru Robu, privind ridicarea imunității parlamentare lui Ilan Șor. Printre acuzațiile aduse lui Ilan Șor sunt crearea și conducerea unei organizații criminale, delapidarea averii străine și abuz de serviciu, escrocherie și spălare de bani, fals în declarații publice.

Evenimentul anului politic 2021 este decizia CC care a declanșat alegerile parlamentare – potrivit agenției IPN. „Aceste alegeri au avut un impact foarte mare asupra scenei politice din Republica Moldova. Or, am avut rezultate la care multă lume nu se aștepta – puțini se așteptau că vom mai avea un partid care, vreodată, ar putea să câștige majoritatea parlamentară, așa cum a fost în cazul PCRM, în perioada 2001 – 2009. Ceea ce s-a produs în iulie a dat peste cap multe pronosticuri. N-am mai avut un partid pro-european care să obțină o majoritate confortabilă”, a remarcat expertul Veaceslav Berbeca. Pe locul al doilea în topul evenimentelor din acest an sunt „negocierile cu privire la prețul la gaze, potrivit politologului Cornel Ciurea. În opinia expertului, aceasta demonstrează oarecum importanța Rusiei pentru Republica Moldova și faptul că Republica Moldova nu poate juca doar de partea unui singur pol geopolitic”.

Cum s-a văzut Republica Moldova la Veridica în 2021: publicația face o retrospectivă a anului. Într-un interval de timp relativ scurt, Maia Sandu a repus Republica Moldova pe harta interesului Occidentului în zona răsăriteană și a dezghețat rapid relațiile cu vecinii România și Ucraina. A urmat o mică cursă geopolitică a vaccinurilor în care UE și SUA au câștigat detașat competiția de imagine cu Rusia pentru aducerea vaccinurilor anti-COVID-19 în Republica Moldova. În plan politic intern, șefa statului a împins lucrurile spre un deznodământ dorit poate numai de fosta sa formațiune – Partidul Acțiune și Solidaritate – de a fi organizate alegeri parlamentare anticipate, cu toate că Republica Moldova se afla undeva la mijlocul unui mandat legislativ de patru ani... Toamna lui 2021 a readus în prim plan dependența Republicii Moldova față de livrările de gaze din Rusia. Cel mai nou episod a arătat că Moscova poate aduce rapid Chișinăul acolo unde vrea. Fără experiență și lipsit de tact, vicepremierul Andrei Spânu a semnat un contract pe cinci ani cu Gazprom, netrasparent și la un preț mare. Acesta a fost poate primul semn de limitare al avântului politic al actualei guvernări care a fost readusă rapid cu picioarele pe pământ de instrumentele de șantaj și presiune din arsenalul Moscovei.

La 30 de ani de la dispariția subită a Uniunii Sovietice, Nicolae Negru atenționează într-un editorial de din Ziarul Național că „fantoma defunctei URSS bântuie prin coridoarele Kremlinului, iar Putin încearcă să vorbească în numele ei, punând ultimatum SUA și NATO, acuzându-le că ar fi trecut niște „linii roșii”, cerându-le să respecte vechea „sferă de influență” a URSS, pentru care nu a dorit să verse sânge Gorbaciov. Referințele la dreptul ucrainenilor de a-și decide ei înșiși soarta îl înfurie pe președintele rus tot mai tare - Lenin este fondatorul statului ucrainean, consideră el, retorica sa devine tot mai belicoasă. Nu este clar cât sânge e dispus să mai verse Putin pentru fantoma preferată”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău