Ziarul Național | Președintele își întărește IMPERIUL MEDIA: „Pervîi canal” trece de la Plahotniuc la Dodon (Revista presei)

  • 26 Iulie 2019 09:17
Ziarul Național | Președintele își întărește IMPERIUL MEDIA: „Pervîi canal” trece de la Plahotniuc la Dodon (Revista presei)

Revista presei - 26 iulie 2019.

Dodon își întărește IMPERIUL MEDIA: „Pervîi canal” trece, din 1 august, de la Plahotniuc la Dodon, prin persoane interpuse, titrează Ziarul Național. În timp ce premierul Maia Sandu vorbește frumos la Bruxelles despre dezoligarhizarea R. Moldova, președintele prorus Igor Dodon își întărește imperiul media, comentează publicația, precizând că „Pervîi kanal” de la Moscova urmează să fie difuzat în R. Moldova de către „Accent TV”, post de televiziune din trustul socialiștilor, unde mai sunt „NTV Moldova” și „TNT Moldova”. Deși contractul pe care „Pervîi kanal” îl are semnat cu „Prime TV”-ul lui Plahotniuc nu a expirat, sursele Ziarului Național spun că ar fi intervenit factorul politic de la Kremlin, care a cerut rezilierea acestuia. Consiliul Coordonator al Audiovizualului ar urma să aprobe schimbările respective în viitorul apropiat. Recent, cu aproximativ două luni în urmă, Igor Dodon, la fel prin interpuși, ar fi cumpărat și publicația „KP v Moldove”.

„ACUM” și PSRM și-au dorit alți câștigători ai concursului pentru funcția de judecător al CCM, însă, potrivit unor surse ale Ziarului Național, din cauza unor „greșeli de calcul” au ieșit învingători Eșanu și Grosu. Potrivit publicației, „ACUM” insista pe candidații  Tatiana Răducan și Nicolae Roșca, iar PSRM - pe alți doi candidați - Pavel Midrigan și Alexandru Burian, ultimul un apropiat al lui Igor Dodon.

Ziarul de Gardă scrie ce punctaj au acordat deputații pentru fiecare dintre cei 15 pretendenți la funcția de judecători la Curtea Constituțională din partea Parlamentului.

Într-un editorial din Ziarul de Gardă, Petru Grozavu analizează alegerile de duminică din Ucraina și comentează că „Bruxelles-ul tratează Ucraina cu aceeași speranță că va reuși, cu care tratează, după parlamentarele din 24 februarie și R. Moldova, ținând cont că și Kievul, și Chișinăul au de rezolvat, în esență, aceleași probleme mari: dezocuparea Transnistriei și Donbasului, pacea și stabilitatea în regiune, eliminarea ocupației rusești și dezoligarhizarea R. Moldova și Ucrainei. Diferența e că Dodon, spre deosebire de Zelenski, este parte a acestui sistem oligarhic și de ocupație. Totodată, observă autorul, prin anticipatele de duminică, Zelenski a scos Ucraina dintr-o posibilă criză parlamentară, pe când la Chișinău, anticipatele, pe mâna lui Dodon, atârnă, ca sabia lui Damocles deasupra R. Moldova”.

Tot în perspectiva unor posibile alegeri parlamentare în Republica Moldova Vitalie Ciobanu face o analiză a partidelor politice în Cotidianul. „Partide noi, partide vechi. Aceeași bătălie, așa își întitulează autorul editorialul. Dar, scrie comentatorul, nimeni nu poate ști când vor avea loc noi alegeri parlamentare în Republica Moldova, întrucât totul depinde de coaliția fragilă dintre PSRM și Blocul ACUM, creată, motivată de existența unui dușman comun. Vom vedea ce rațiuni vor învinge în această construcție politică. Va dori Dodon să câștige timp pentru a face ca lumea să uite de relațiile și negocierile purtate până în ultima zi cu Plahotniuc, să-i ierte finanțarea din Rusia și afacerile obscure din perioada în care a fost ministru al Economiei? Totodată, autorul scrie că Moscova privește în viitor și caută înlocuitori în Republica Moldova și remarcă un nou proiect rusofil girat de foștii comuniștii Mark Tkaciuk și Iurie Munteanu. Vitalie Ciobanu reține și lansarea unui nou partid unionist: Uniunea Salvați Basarabia și atrage atenția că avem 9 (nouă!) partide unioniste la Chișinău, însă liderii acestora au incapacitatea de a se solidariza”, citim în Cotidianul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău