OAMENI ȘI IDEI | Daniela Mereuța: „Despre artă se vorbește foarte puțin. Noi, artiștii plastici trebuie să schimbăm asta” (VIDEO)

  • 23 Februarie 11:05
OAMENI ȘI IDEI | Daniela Mereuța: „Despre artă se vorbește foarte puțin. Noi, artiștii plastici trebuie să schimbăm asta” (VIDEO)

„Este naiv să crezi că, oricât de bune ar fi picturile tale, oamenii vor veni la tine acasă să le descopere. Trebuie să arătăm și să vorbim despre artă, altfel ea nu va fi apreciată”, a declarant artista Daniela Mereuța – invitata emisiunii „Oameni și Idei” de la Radio Chișinău. Pictorița din Republica Moldova creează lucrări menite să oprească privitorul, să-l facă să simtă emoție și să fie în prezent. Daniela a vorbit în cadrul emisiunii despre drumul ei artistic, provocări, picturi autentice, bani, expoziții și artiști contemporani. Artista declară că: „Arta devine o preocupare reală doar atunci când nevoile de bază sunt acoperite”.

Daniela Mereuța a pictat din copilărie, dar, influențată de familie și de credințele celor din jur, a ales inițial o altă direcție: designul interior. O alegere menită să-i asigure stabilitate financiară. Însă, pasiunea pentru pictură a rămas și a reușit să o aducă acolo unde i-a fost mereu locul: printre culori, pânze și emoții transmise vizual. Prin lucrările ei, artista caută să aducă oamenii mai aproape de frumos și de emoțiile autentice.

„Eu nu pictez pentru a face milioane, ci pentru a exprima ceea ce simt. Pentru mine, pictura este un spațiu unde gândurile dispar, iar prezentul devine singura realitate. E nevoie de foarte mult timp ca tu, profesional, să poți reda stările omului, să surprinzi un peisaj, o lumină, o emoție. Pictura nu este doar despre tehnică, ci despre ceea ce transmiți. Și în niciun caz pictura nu este doar despre DECOR. O pictură reușită nu se explică, ci se simte. Când vezi o lucrare care rezonează cu tine -  te oprești, fără să știi exact de ce. Te atrage, te face să simți, să reflectezi. O pictură autentică are energia creatorului, pentru că fiecare detaliu este o parte din sufletul artistului”, spune Daniela.

Totuși, arta nu vorbește doar despre cel care o creează, ci mai ales despre cel care o alege: „Decizia de a aduce un tablou acasă este o alegere profund personală. Este un schimb energetic: artist - pictură - privitor. Alegerea unui tablou nu e doar despre estetică, ci despre valori, despre cine ești tu ca om.”

Cum ajunge arta să fie apreciată

Daniela subliniază că pentru ca pictura să fie apreciată, trebuie mai întâi să fie vizibilă. De aceea, artista este activă online și vorbește deschis despre ceea ce creează.

„Este naiv să crezi că, oricât de bune ar fi picturile tale, oamenii vor veni la tine acasă să le descopere. Trebuie să le arătăm, să vorbim despre artă, altfel va rămâne doar un cerc restrâns de oameni care o va aprecia. Despre muzică și teatru se vorbește mult, ceea ce e foarte bine, dar despre pictură, foarte puțin. Noi, artiștii plastici trebuie să schimbăm asta. Consider că artiștii trebuie să-și urmeze propria viziune, nu tendințele impuse de piață. Dacă oamenii cer abstracție, dar tu nu rezonezi cu acest stil, nu-l face. Descoperă ce vrei să exprimi, ce te inspiră, și creează din acea energie autentică”, declară artista.

Arta devine o preocupare reală doar atunci când nevoile de bază sunt acoperite.

„Eu îndemn oamenii să își caute artistul cu care rezonează, care te pune să reflectezi și îți scoate în evidență unele stări. Arta autentică nu este despre cel care o creează, dar despre cel care o alege. Ajungem la valori și la suflet atunci când necesitățile de bază sunt deja acoperite. Când deja ai casă, mâncare, căldură, abia atunci cauți hrană pentru suflet, iar arta este exact asta. E mai greu să investești în artă, dar nu imposibil. E o alegere care reflectă maturitatea emoțională și intelectuală a unui om”, spune Daniela.

Interviul integral cu Daniela Mereuța îl puteți urmări în continuare:

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
2,24
Cer senin
Umiditate:30 %
Vint:2,57 m/s
Mon
-0
Tue
0
Wed
1
Thu
2
Fri
5
Arhivă Radio Chișinău