„Ar avea un rol R. Moldova în negocierile privind pacea din Ucraina?” (Revista presei)

  • 20 Februarie 10:16
„Ar avea un rol R. Moldova în negocierile privind pacea din Ucraina?” (Revista presei)

„Ar avea un rol R. Moldova în negocierile privind pacea din Ucraina?” – explică în podcastul video „Pe Agendă”, al Europei Libere, politologul Cristian Pîrvulescu. Interesele R. Moldova vor trebui luate în considerare la o anumită etapă a negocierilor de pace din Ucraina. Deși acestea nu vor juca „un rol covârșitor”, preocupările și interesele Chișinăului nu pot fi în niciun caz neglijate, spune expertul.

Profesorul și politologul de la București crede că inclusiv statele europene, cu precădere România sau Franța, vor insista ca R. Moldova să se regăsească în aceste discuții.

În poziția sa geografică, R. Moldova este „puternic corelată cu Ucraina”, tocmai de aceea negocierile din imediata sa vecinătate se vor reflecta și asupra Chișinăului, susține Cristian Pârvulescu.

„Republica Moldova și pacea din Ucraina” - este un articol-analiză publicat de Deutsche Welle, ce cuprinde concluziile și comentariile experților de la Chișinău în urma Conferinței de Securitate de la Munchen.

„Într-un moment în care Rusia își consolidează influența în regiune, iar SUA și UE își ajustează strategiile, Moldova nici nu speră că va fi invitată la negocieri de securitate. Dar încă poate evita să devină încă o colonie rusească. Singura cale este de a demonstra prin alegeri democratice, reforme rapide și o politică externă fermă că aparține ireversibil spațiului european”, este de părere Andrei Curăraru, de la Watchdog.

Pacea și securitatea în Ucraina înseamnă și pace în Republica Moldova sau în regiunea extinsă a Mării Negre „Suntem parte a regiunii, ceea ce înseamnă că dezbaterea s-a referit prin ricoșeu și la Republica Moldova”, spune pentru PressHUB directoarea Asociației „Experți pentru securitate și afaceri mondiale”, Angela Grămadă.

Iar analisgtul politic Mihai Isac spune că însăși faptul că Republica Moldova a fost invitată la conferința de la Munchen în contextul actual global este un semn de susținere. Acum însă, Chișinăul trebuie să învețe arta de a face lobby, cu Washingtonul și cu orice cancelarie europeană pentru a le comunica nevoile ei de securitate și a arăta capacitatea Republicii Moldova de a ajuta la rezolvarea problemelor din Ucraina și în perioada de reconstrucție post-conflict.

Portalul Veridica.md scrie un articol despre o nouă dezinformare a propagandei ruse răspândită în Rep. Moldova și anume că Maia Sandu ar fi un președinte ilegitim. Declarațiile îi aparțin bașcanului Evghenia Guțul și au fost făcute la așa numitul Congres al „deputaților de toate nivelurile” care a avut loc pe 15 februarie la Comrat. Evghenia Guțul a repetat de mai multe ori de pe scenă  narațiunea că Maia Sandu ar fi un președinte ales ilegal. Ea nu a prezentat, însă, niciun argument care să explice de ce.

Obiectivul urmărit este cel de discreditarea președintei Maia Sandu și erodarea nivelului de încredere în actualul guvern de la Chișinău.

În realitate Maia Sandu este un președinte ales legal și recunoscut la nivel internațional. Ea a câștigat alegerile prezidențiale din toamna anului 2024. Ea a obținut în turul doi de scurin 55,3% din voturi, în timp ce contracandidatul său, Alexandr Stoianoglo, susținut inclusiv de socialiști și Ilan Șor – 44,7%. Rezultatele alegerilor au fost confirmate  de Comsia Eelectorală Centrală și validate de Curtea Constituțională.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
-2,82
Nori împrăștiați
Umiditate:20 %
Vint:6,17 m/s
Sat
-3
Sun
-3
Mon
-0
Tue
1
Wed
2
Arhivă Radio Chișinău