Ziarul Național/Nicolae Negru | Nu Marina Tauber, ci sacul cu bani al lui Șor a fost exclus din campania electorală (Revista presei)
-
06 Decembrie 2021 09:48
Revista presei - 6 decembrie 2021.
Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a menținut, duminică seara, decizia instanței de fond și a Curții de Apel Bălți privind excluderea candidatei Partidului Șor, Marina Tauber, din cursa electorală pentru fotoliul de primar al municipiului Bălți, titrează portalul Anticorupție. Avocații formațiunii politice au declarat că vor merge la CEDO.
Președinta CEC, Angelica Caraman, a declarat într-un interviu pentru Europa Liberă că CEC a așteptat o decizie irevocabilă din considerentul de a lăsa totuși pentru ambii candidați șanse egale în eventualitatea în care, Curtea Supremă de Justiție ar fi dat o altă soluție.
Solicitarea Comisiei Electorale Centrale (CEC) de anulare a înregistrării candidatului Partidul „Șor” (PȘ) la funcția de primar al municipiului Bălți, Marina Tauber, a stârnit diverse interpretării și speculații, observă analiștii agenției IPN. Oponenții și criticii guvernării Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) au invocat o presupusă comandă politică. Acești critici evită să se refere la fondul problemei, ci doar menționează anumite circumstanțe, precum emiterea solicitării de anulare a înregistrării după accederea Marinei Tauber în al doilea tur de scrutin, în ajunul desfășurării acestuia, pe 5 decembrie 2021. În luările de atitudine, opoziția a evitat să se refere la dovezile și argumentele CEC, care au stat la fundamentarea solicitării. Este de înțeles de ce procedează în așa mod. Autorul explică aceasta prin faptul că guvernarea PAS își demonstrează determinarea să nu admită finanțarea din surse obscure a oponenților săi politici. O astfel de perspectivă este deranjantă mai ales pentru opoziția parlamentară a Blocului comuniștilor și socialiștilor (BCS). PSRM recunoaște că Partidul Șor îi este oponent pe segmentul de stânga a eșichierului politic, dar ar există un șir de circumstanțe, care fac că PSRM să fie de partea Partidului Șor, ignorând prevederile legale referitoare la finanțarea campaniilor electorale. Vorba e că PSRM este în așteptarea eventualei reluări a investigării finanțării formațiunii din off-shore-uri (cazul Bahamas). De asemenea, nu este exclusă reluarea investigării finanțării PSRM de către GAZPROM și oligarhul Plahotniuc. Nu trebuie să se uite nici de dimensiunea umană a relațiilor speciale dintre liderii PSRM și PȘ, autorul menționând în acest context că și Dodon și Voronin au fost la nunta lui Șor. În opinia IPN, solicitarea CEC de excludere a candidatului PȘ, Marina Tauber, din cursa electorală pentru funcția de primar al municipiului Bălți este documentată și bine argumentată, având la bază normele Codului electoral și jurisprudența existentă, inclusiv, cea constituțională. CEC, în noua sa componență, a fost îndreptățit să aplice prevederile legale pentru a diminua anvergura relațiilor obscure dintre politicieni și afaceriști în cadrul procesului electoral. Acuzațiile la adresa CEC, mai ales cele din partea nuntașilor lui Ilan Șor, precum că ar fi vorba despre îndeplinirea unei comenzi politice a guvernării sunt speculative, fără niciun suport factologic, potrivit unei analize IPN.
Nu Marina Tauber, ci sacul cu bani al lui Șor a fost exclus din campania electorală, scrie Nicolae Negru în Ziarul Național. Dacă la Orhei se investesc banii din sacul lui Șor, atunci statul trebuie să se asigure că aceștia nu sunt parte a miliardului furat și nu sunt folosiți în scopuri politice, pentru a cumpăra voturi. Altfel, nu putem vorbi despre alegeri libere și democratice, despre condiții egale pentru toți concurenții electorali în Republica Moldova. Dacă Șor e filantrop, el nu poate fi politician. În opinia autorului, ceea ce a descoperit CEC la Bălți este vârful aisbergului. Ca și Platon, Dodon, Șor se grozăvește să se răzbune pe Maia Sandu, să provoace alegeri anticipate, ceea ce înseamnă că guvernarea merge în direcția corectă, conchide editorialistul de la Ziarul Național.