Ziarul Național/ Nicolae Negru, despre Dodon și „kuliokul” | Plahotniuc se răzbună, dar e mai bine să nu știm adevărul despre Dodon? Să-l menținem în funcție, chiar dacă s-a înfruptat din miliard? (Revista presei)

  • 27 Mai 2020 09:42
Ziarul Național/ Nicolae Negru, despre Dodon și „kuliokul” | Plahotniuc se răzbună, dar e mai bine să nu știm adevărul despre Dodon? Să-l menținem în funcție, chiar dacă s-a înfruptat din miliard? (Revista presei)

Revista presei din 27 mai 2020

În Ziarul Național, Nicolae Negru revine la filmulețul cu Dodon și „kuliokul” cu bani de la Plahotniuc. Autorul amintește că, ”după imaginile precedente de la întâlnirea cu Plahotniuc, unde șeful statului îi cerea oligarhului o sumă de bani egală cu cea pe care o primea de la Moscova, până la 1 milion de euro pe lună, Dodon lăsa să se înțeleagă că a acționat și a vorbit în corespundere cu scenariul întocmit de serviciile secrete rusești, fiind conștient că este filmat. Dacă e adevărat, de ce nu i-a preîntâmpinat pe cetățeni că vor urma „kulioașele”? De ce nu a transmis presei că Plahotniuc a fost de acord să plătească întreținerea PSRM? Sau poate „pșâdintele” a vrut să ucidă doi iepuri: să-l înlăture pe Plahotniuc și să se pricopsească cu niște bani furați? Tăcerea lui Dodon e explicabilă dacă a sperat că Plahotniuc se va opri la primul episod, că nu are filmul întreg. Un președinte care cere un milion de euro lunar de la un om de afaceri, liderul unui partid, de unde crede că se iau banii? E un act de corupție care, până la urmă, va trebui investigat, mandatul protectorului Stoianoglo nu e pe vecie. Se poate presupune că banii din „kuliok” erau din miliardul furat? Că doar nu a dat Plahotniuc din buzunarul său? Autorul mai întreabă - Ce e mai important: autenticitatea imaginilor sau cine a filmat? Sigur, Plahotniuc se răzbună, dar e mai bine să nu știm adevărul despre Dodon? Să-l menținem în funcție, chiar dacă e corupt, chiar dacă s-a înfruptat în mod conștient din miliard?”. 

Jurnal.md citează din declarațiile lui Alexandr Stoianoglo, despre legătura sa cu Dodon, imaginile cu punga cu bani și soarta dosarului finanțării PSRM din Bahamas, despre care a fost întrebat la o emisiune la Jurnal TV.  Procuratura Generală va solicita o expertiză a înregistrării video în care președintele Igor Dodon este surprins cum primește o sacoșă cu bani de la Vladimir Plahotniuc, dar filmarea nu poate fi folosită ca bază pentru învinuire, a declarat Procurorul general. El a precizat că acea înregistrare video nu poate fi folosită în calitate de dovadă. „Vom face o expertiză dacă este trucat sau nu. Vom întreprinde și alte acțiuni. O învinuire care să se bazeze doar pe acest video nu are nicio perspectivă judiciară”, a adăugat Stoianoglo.

Referitor la dosarului finanțării PSRM din Bahamas, Procurorul general a anunțat că „au fost audiate în jur de 30 de persoane care au primit bani. Toate aceste persoane au întors banii. Totul s-a întâmplat în februarie - martie 2016, iar alegerile prezidențiale au fost în noiembrie. El spune că s-au făcut mai multe solicitări către autoritățile elvețiene și, în dependență de răspunsuri, se va decide cu privire la învinuire. Dacă ea va exista sau nu. Dar vreau să vă spun că e imposibil de calificat acțiunea acestor persoane ca finanțare a PSRM. Vom continua investigația”, a mai spus procurorul general, la Jurnal TV.

Cotidianul reține declarația lui Stoianoglo, despre furtul miliardului: „Vom începe să expediem în judecată primele dosare penale”. Totodată, Stoianoglo susține că procurorii dețin dovezi că suma de 100 de milioane de dolari a ajuns la Vlad Plahotniuc. El susține că Plahotniuc a beneficiat ilegal de această sumă de bani, sub formă de credite, provenind din Banca de Economii

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău