Ziarul Național | Năstase spune că președintele Dodon ar șantaja în fiecare zi Blocul „ACUM” că face o nouă alianță în Parlament (Revista presei)

  • 21 Octombrie 2019 09:35
Ziarul Național | Năstase spune că președintele Dodon ar șantaja în fiecare zi Blocul „ACUM” că face o nouă alianță în Parlament (Revista presei)

Revista presei - 21 octombrie.

Presa de la Chișinău relatează despre rezultatele alegerilor locale generale și cele parlamentare noi în patru circumscripții uninominale.

”Un singur proces verbal rămas neprelucrat! Ceban și Năstase ”se vor bate” în turul doi”, titrează TV 8. Socialistul Ceban ar fi acumulat 40,16%% din voturi, iar Năstase de la PPDA – 31,09%, ambii candidați la funcția de primar al Capitalei.

Ziarul Național titrează: Năstase spune că președintele Dodon ar ȘANTAJA în fiecare zi Blocul „ACUM” că face o nouă alianță în Parlament: „Dodon va răspunde pentru tot”. El a declarat la TV 8 că președintele Igor Dodon șantajează zilnic Blocul „ACUM” că va face în Parlament o nouă majoritate parlamentară. În acest sens, Năstase spune că e foarte important ca el să câștige Primăria Chișinău și nu colegul său de alianță, Ion Ceban, pentru „a balansa cumva lucrurile” în coaliția „ACUM” – PSRM.

Liderul PL, Dorin Chirtoacă a îndemnat cetățenii care l-au votat în scrutinul din 20 octombrie ca în turul doi să-l susțină pe candidatul blocului ACUM, Andrei Năstase, scrie TVR Moldova.  „Chiar dacă domnul Andrei Năstase are de răspuns pentru tot ceea ce am spus despre dumnealui, cu Air Moldova, Țopa etc., evident că în turul doi noi îndemnăm de pe acum, necondiționat, toți cetățenii să susțină direcția proeuropeană și să voteze împotriva lui Ion Ceban”, a declarat Dorin Chirtoacă.

TV 8 mai notează că Renato Usatîi, președintele Partidului Nostru (PN), a câștigat pentru a doua oară alegerile pentru Primăria municipiului Bălți. Acesta a obținut un rezultat de circa 62%. Pe a doua poziție s-a clasat candidatul Partidului Socialiștilor (PSRM), Alexandr Nesterovschi, cu un rezultat de circa 15%. Usatîi a mai fost ales primar în anul 2015, dar a plecat în Federația Rusă un an mai târziu, după ce la Chișinău au fost pornite mai multe dosare pe numele său.

Cotidianul publică rezultatele de la Orhei: ”Victorie categorică pentru candidatul lui Șor”. Candidatul Partidului Șor la funcția de primar al orașului Orhei, Pavel Verejanu, a obținut o victorie categorică în cadrul alegerilor din 20 octombrie, cu un rezultat de peste 80%. El a obținut un scor chiar mai mare decât cel cu care a fost ales Ilan Shor cu 4 ani în urmă. Pe poziția a doua, cu 7% din voturi, s-a clasat candidata Blocului ACUM, Tatiana Pănuță.

Aceeași sursă notează că Partidul Democrat rămâne prima opțiune pentru locuitorii raionului Nisporeni chiar și după ce Vladimir Plahotniuc a părăsit Republica Moldova, fiind anunțat în căutare. PD-ul urmează să aibă majoritate în cadrul consiliului raional Nisporeni, după ce a obținut un scor de aproape 50%, cu mult peste Blocul ACUM, cu 22%. În alegerile din orașul Nisporeni va fi turul II, dar candidatul PD-ului pornește clar cu prima șansă, după ce a obținut un scor de aproape 48%. El se va duela cu Gheorghe Agheorghiesei de la ACUM.

Unul dintre cei mai bogați moldoveni a ajuns consilier municipal”, observă Mold-Street. Președintele holdingului DAAC Hermes, Vasile Chirtoca, a fost ales în Consiliul Municipal Chișinău, unde a candidat pe locul 2 în lista Partidului Socialiștilor. Anterior el a fost consilier ales pe lista Partidului Comuniștilor. În vârstă de 61 de ani, Vasile Chirtoca este unul dintre cei mai bogați oameni de afaceri și politicieni moldoveni.

Ziarul de Gardă notează că Blocul ACUM câștigă mandatul de deputat la alegerile din Diasporă. Galina Sajin, reprezentanta Blocului ACUM, a câștigat alegerile parlamentare noi din circumscripția nr.50, care cuprinde țările din Europa de Vest și va prelua mandatul de deputat rămas vacant după ce Maia Sandu a devenit prim-ministră.

”Republica Moldova, poate cel mai sărac stat din Europa, trăiește din alegeri geopolitice”, declară la Europa Liberă analistul politic occidental Vladimir Socor. Analistul afirmă că nu ar exista o deosebire semnificativă între cei doi candidați rămași în cursa electorală pentru șefia Capitalei, socialistul Ion Ceban și liderul Blocului ACUM, Andrei Năstase, în ceea ce privește gospodărirea orașului. ”Dacă primarul și Consiliul municipal vor fi serioși în ceea ce privește gospodărirea orașului, atunci eu cred că și unul, și celălalt au șanse bune să gospodărească orașul așa cum și unul, și celălalt au promis în campania electorală de anul trecut. Rezultat invalidat de către justiția dlui Plahotniuc, dar campania electorală Năstase versus Ceban de anul trecut a fost cea dintâi campanie serioasă din istoria Chișinăului în care s-a discutat despre oraș și despre gospodărie, și despre lupta anticorupție în loc să se discute despre geopolitică. Acest tip de campanie aproape că s-a repetat, poate că nu în întregime, dar aproape că s-a repetat și anul acesta. Și eu, după câte înțeleg, cei doi candidați și partidele respective au decis să coopereze în viitorul Consiliu municipal. Eu văd aici o evoluție deosebit de sănătoasă și potențial promițătoare”, notează analistul.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,63
Nori împrăștiați
Umiditate:84 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău