Ziarul Național | Miliardarul rus Roman Troțenko s-ar interesa de Aeroportul Internațional Chișinău, iar în Rusia ar exista interese și pentru Portul de la Giurgiulești ( Revista presei )

  • 02 Decembrie 2019 09:35
Ziarul Național | Miliardarul rus Roman Troțenko s-ar interesa de Aeroportul Internațional Chișinău, iar în Rusia ar exista interese și pentru Portul de la Giurgiulești ( Revista presei )

Revista presei din 2 decembrie 2019

Aeroporturi internaționale pe teritoriul R. Moldova pentru „investitorii ruși”? – o întrebare din Ziarul Național, după anunțul premierului Ion Chicu că își dorește mai multe aeroporturi internaționale pe teritoriul R. Moldova, întrucât cel de la Chișinău „reprezintă un element de monopol”. Ion Chicu a dispus vineri crearea unui grup de lucru, condus de ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi, în acest sens.

Anterior, ziarul „Kommersant” de la Moscova, apropiat Kremlinului, a scris că miliardarul rus Roman Troțenko s-ar interesa de Aeroportul Internațional Chișinău, iar în Rusia ar exista interese și pentru Portul de la Giurgiulești. Și fostul președinte al Comisiei parlamentare pentru securitate, apărare și ordine publică, Chiril Moțpan, scria recent că președintele Igor Dodon și PSRM urmăresc „interese obscure de a prelua sub control instituțiile strategice ale statului, în primul rând Aeroportul Internațional Chișinău, dar și pe cel de la Mărculești”. Recent, portalul Stiripesurse.ro scria că Moscova își face iscusit jocurile la Chișinău și pare să reușească să încercuiască Ucraina și să instaleze un cap de pod rusesc la frontiera UE.

Cotidianul reține răspunsul Ambasadorului UE la Chișinău întrebat despre  independența noului procuror general și dosarul Șor. Peter Michalko atenționează că noul procuror general, Alexandr Stoianoglo, ar trebui să își facă munca „independent și imparțial, într-un mod care va aduce schimbare radicală spre bine în sistemul justiției și al Procuraturii din Republica Moldova”. Șeful delegației europene atrage atenția că una din prioritățile noului procuror ar trebui să fie investigarea furtului din sistemul bancar. În context, Peter Michalko a subliniat că este important să nu mai existe precedente asemeni dosarului Șor, care de câțiva ani bate pasul pe loc. „Am văzut că investigarea în cazul Șor nu progresează și ar fi foarte rău dacă și în alte cazuri nu s-ar produce progrese timp de mulți ani”.

Dodon, Chicu și Greceanîi, de nedespărțit și la inaugurarea sărbătorilor: Totul a fost transmis la Moldova 1 – titrează Cotidianul. Președintele Igor Dodon, premierul Ion Chicu, președinta Parlamentului Zinainda Greceanîi și bașcanul Găgăuziei Irina Vlah au participat la evenimentele de lansare a sărbătorilor de iarnă. Postul public de televiziune a avut o ediție specială cu această ocazie, cu transmisii în seara zilei de duminică din mai multe colțuri ale Republicii Moldova, acolo unde s-au aflat oficialii pentru a da start sărbătorilor de iarnă.

Portalul TRIBUNA, reține un comentariu al jurnalistului, Arcadie Gherasim care consideră că mișcarea unionistă din Republica Moldova trebuie călăuzită pe făgașul modernității, al realismului, al eficienței efortului general și al interesului foarte privat și particular al fiecărui basarabean aparte. Potrivit lui Gherasim, în condițiile istoriei moderne, ale unor evenimente politice care acum un deceniu păreau simple himere, ideea unionistă românească trebuie plasată în contextul ideii unionismului european și euroatlantic.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:61 %
Vint:5,14 m/s
Sun
27
Mon
25
Tue
22
Wed
24
Thu
24
Arhivă Radio Chișinău