Ziarul Național | Deputații, „cu gândul la popor”: Cum și-au DUBLAT legislatorii veniturile obținute de la Parlament în anul PANDEMIC 2020 (Revista presei)

  • 09 Aprilie 2021 09:30
Ziarul Național | Deputații, „cu gândul la popor”: Cum și-au DUBLAT legislatorii veniturile obținute de la Parlament în anul PANDEMIC 2020 (Revista presei)

Revista presei - 9 aprilie 2021.

Deputații, „cu gândul la popor”: Cum și-au DUBLAT legislatorii veniturile obținute de la Parlament în anul PANDEMIC 2020 – titrează ZIARUL NAȚIONAL. Cu un sistem medical prins pe picior greșit odată cu debutul pandemiei, cu lispuri evidente în toate spitalele și cu mâna întinsă mereu spre partenerii de dezvoltare pentru donații, dar cu declarații tari de la tribuna Parlamentului, deputații și-au dublat, în anul pandemic 2020, veniturile ridicate din Legislativ. Așa a ajuns, de exemplu, liderul celei mai mari fracțiuni parlamentare, cea a socialiștilor (PSRM), Corneliu Furculiță, să ridice 432 530 de lei de la contabilitatea Parlamentului în 2020, deși în 2019 încasase 293 491 de lei, iar în 2018 și mai puțin – 197 640 de lei. Corneliu Furculiță declară în salariu de deputat în mărime de 208 955 de lei, însă indemnizațiile și compensațiile ridicate de la Parlament însumează 223 575 de lei. Conducerea Parlamentului ne-a costat cu aproape două milioane de lei mai mult în anul trecut. Calculele ZIARULUI NAȚIONAL arată Parlamentul a cheltuit în 2020 numai pentru remunerarea președintelui Parlamentului, a celor patru vicepreședinți și a șefilor de fracțiuni parlamentare cu peste 1,9 milioane de lei mai mult decât în anul 2019, dar de majorări au beneficiat toți deputații. De asemenea, veniturile deputaților sunt „îngroșate” și de o indemnizație lunară de aproape 5,5 mii de lei pentru transport. „Pe parcursul anului 2020, toți deputații, cu excepția lui Ilan Șor, au beneficiat de compensația anuală neimpozabilă pentru cheltuieli de tratament. De compensație lunară neimpozabilă pentru cheltuieli legate de îndeplinirea atribuțiilor de serviciu, cheltuieli protocolare și de promovare au beneficiat toți deputații, în mărime diferențiată de la 1 000 de lei până la 13 000 de lei, în funcție de serviciile lunare achiziționate, cu excepția lui Ilan Șor, lui Vladimir Andronache și lui Alexandru Slusari, care nu au beneficiat de plata dată”, se arată într-un răspuns oficial oferit ZIARULUI NAȚIONAL de către Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului.

Deputații – înaintea tuturor. Greață și dezgust”. Se pregătește o listă cu deputați și funcționari din cadrul Secretariatului care vor să se vaccineze anti-COVID, titrează Cotidianul, citându-l pe deputatul Dumitru Alaiba. El a informat că Direcția resurse umane a Legislativului pregătește listele cu deputații și funcționarii din cadrul Secretariatului Parlamentului care vor să se vaccineze împotriva COVID-19, pentru a iniția procesul de vaccinare. Imunizarea se va face cu AstraZeneca și se va desfășura la Policlinica de Stat.

GAZETA DE CHIȘINĂU scrie că un test costă 150-350 de lei, dar e vândut cu 800-2000 de lei. De la începutul pandemiei Ministerul Sănătății al R. Moldova a achiziționat 640.000 de teste PCR, alte 42.368 de teste au fost donate. Prețul pentru un test este de 150-350 de lei.

ADEVĂRUL reține declarația lui Igor Dodon, care a spus că Starea de urgență va fi anulată imediat ce Golovatiuc va fi învestit în funcția de prim-ministru.

Portalul ANTICORUPȚIE publică o investigație despre rețeaua de firme germane ale oligarhilor transnistreni Victor Gușan și Ilya Kazmaly și interpușii acestora. De la echipamente de comunicații și televiziune până la imobiliare, caviar și textile, micul imperiu transnistrean Sheriff este legat ombilical de țări din Europa. Afacerile patronilor transnistreni Viktor Gușan și Ilya Kazmaly în Germania, Cipru și Rusia, sunt administrate de o serie de angajați, prieteni și parteneri. După pretinsul proces de privatizare în Transnistria, Victor Gușan și Ilya Kazmaly și-au deschis firme în Germania unde apar ei înșiși ca acționari. Firmele nemțești ale celor doi oligarhi sunt prezentate actualmente drept investitori germani în Transnistria. Victor Gușan și Ilya Kazmaly reprezintă, direct și prin interpuși, clientela anturajului Kremlinului, relevă investigația.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Românii de pretutindeni
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:2,57 m/s
Sun
13
Mon
16
Tue
19
Wed
12
Thu
8
Arhivă Radio Chișinău