Ziarul Național | Autoritățile din Găgăuzia PROVOACĂ Chișinăul și anunță că vor să NEGOCIEZE direct cu „Gazprom” un contract de aprovizionare cu gaze a regiunii (Revista presei)

  • 26 Ianuarie 2022 10:25
Ziarul Național | Autoritățile din Găgăuzia PROVOACĂ Chișinăul și anunță că vor să NEGOCIEZE direct cu „Gazprom” un contract de aprovizionare cu gaze a regiunii (Revista presei)

Ziarul Național întrevede un nou focar de SEPARATISM în R. Moldova. Autoritățile din Găgăuzia PROVOACĂ Chișinăul și anunță că vor să NEGOCIEZE direct cu „Gazprom” un contract de aprovizionare cu gaze a regiunii. Această decizie a fost luată marți, 25 ianuarie, de Adunarea Populară a Găgăuziei, scrie TASS de la Moscova. În acest sens, s-a decis crearea și delegarea unui grup de trei deputați la Moscova, unde vor purta discuții pentru a rezolva situația dificilă”, susține serviciul de presă al legislativului local al autonomiei. Una dintre măsuri se referă la aprovizionare regiunii direct, prin conducta transbalcanică, care străbate teritoriul autonomiei. TASS a făcut un scurt istoric al crizei gazelor cu care se confruntă R. Moldova, scrie Ziarul Național.

Ziarul de Gradă anunță la ce etapă  se află cererea Moldovagaz cu privire la majorarea tarifelor la gaz. Cererea pe care SA „Moldovagaz” a înaintat-o ANRE privind creșterea tarifului mediu pentru furnizarea gazelor naturale consumatorilor finali la prețul de 15 lei și 58 de bani cu TVA inclus se află la etapa examinării.

Într-un comentariu pentru Ziarul de Gardă purtătoarea de cuvânt al ANRE, Galina Sanduța, a comunicat că ANRE a recepționat cererea Moldovagaz, dar deocamdată nu a fost stabilită o ședință în cadrul căreia ANRE va aproba noi tarife la gaz. Ziarul menționează că R. Moldova se confruntă începând cu  20 iauarie, cu stare de urgență după ce, potrivit Guvernului de la Chișinău, Gazprom a respins cererea de amânare a plății avansului pentru gazele naturale și a avertizat că există riscul să ne fie tăiat gazul.

Cotidianul.md scrie, cititându-l pe fostul premier Ion Sturza că razboi nu va fi. Un eventual atac al Rusiei în Ucraina ar însemna „sfârșitul lui Putin și dezintegrarea Rusiei, așa cum o știm noi azi”. De această părere este fostul premier Ion Sturza, care afirmă că în prezent există un „război hibrid”, așa cum îl numesc unii – războiul nervilor, intimidărilor, trișărilor, falsurilor, însă doar psihologic – „fără tancuri, rachete, morți și răniți fizic”.„Acesta e și scopul – să îndobitocească. Să poată să manipuleze.  Vor trece la acțiuni militare concrete? Nu vor trece! Se arată convins fostul premier.  Un război, fie și limitat în Ucraina, ar însemna mii de „gruz 200” (sicrie) răspândite în toată țara, în fiecare oraș, sat. Ar însemna sfârșitul lui Putin și dezintegrarea Rusiei, așa cum o știm noi azi.  După exemplele din Belarus și Kazahstan, el are altă problemă, cu „succesorul”, a mai scris Ion Sturza pe Facebook și subliniază că între timp, comercianții cu armament, „Gazprom”-ul și companiile energetice americane își fac plinul…

Deutsche Welle se întreabă dacă poate fi apărată Europa liberă doar cu îndemnuri și sancțiuni? Potrivit publicației aceasta este întrebarea la care trebuie să răspundă Germania în fața unei mari desfășurări rusești la granița cu Ucraina. ”Dreptul celui mai puternic este pus deasupra forței legii”, a spus în 2014  fosta cancelară germană Angela Merkel, referindu-se la acțiunile Rusiei împotriva Ucrainei. Opt ani mai târziu, Crimeea este încă ocupată, iar părți din estul Ucrainei se află sub controlul Rusiei. În opinia  Deutsche Welle, oricine se bazează încă pe sancțiuni pentru a împiedica desfășurarea tancurilor pe un front larg dă dovadă de slăbiciune. Moscova sigur a remarcat că în UE măsurile punitive pot fi aplicate doar dacă nu afectează pe nimeni din comunitate.  Kremlinul este convins că este mai ușor pentru un lup fioros să devină vegetarian, decât pentru Uniunea Europeană, sub conducerea Germaniei, să impună sancțiuni cu adevărat dureroase, având în vedere cele 20 de miliarde de euro investiții directe germane în Rusia, mai scrie  Deutsche Welle.

Gazeta de Chișinău observă  că în R. Moldova mai există încă multe localități unde oamenii nu dețin dreptul de proprietate asupra gospodăriilor unde trăiesc, iar din această cauză unii cetățeni nu-și pot vinde sau dona bunul imobil. De mai mulți ani în țara noastră se implementează Programul de stat de creare a cadastrului bunurilor imobile care va permite.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:74 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău