Ziarul Național/Ambasadorul Daniel Ioniță | Nu desconsider moldovenii și acționez cu dragoste pentru cetățenii din Republica Moldova (Revista presei)

  • 15 Aprilie 2021 09:30
Ziarul Național/Ambasadorul Daniel Ioniță | Nu desconsider moldovenii și acționez cu dragoste pentru cetățenii din Republica Moldova (Revista presei)

Revista presei - 15 aprilie 2021.

Ziarul Național îl citează pe ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, care face precizări referitor la declarațiile făcute recent la un post privat de televiziune, care au fost scoase din context și folosite pentru a lansa atacuri la adresa sa.  „Nu desconsider moldovenii și acționez cu dragoste pentru cetățenii din Republica Moldova”, spune ambasadorul României la Chișinău. Referindu-se la declarația sa anterioară, Daniel Ioniță precizează că  „prin „moldovenism primitiv” am în vedere moldovenismul susținut de către unii în R. Moldova doar din considerente de natură ideologică, care nu au legătură absolut deloc cu adevărul științific. Un exemplu în acest sens ar fi că sunt unii, care consideră că limba moldovenească este diferită de limba română”, a spus ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, citat de Ziarul Național.

Europa Liberă analizează Posibile scenarii după decizia Curții Constituționale pe tema dizolvării parlamentului. Jurnaliștii îl citează pe profesorul universitar, Nicolae Osmochescu, care spune că dacă Înalta Curte va decide că sunt întrunite condițiile de dizolvare a Legislativului, președinta ar putea emite decretul acum, dar el nu va intra în vigoare decât după încheierea stării de urgență, sau îl poate amâna până în iunie, când starea de urgență se va epuiza. În cazul în care magistrații constituționali, decid că Parlamentul nu poate fi dizolvat, atunci decizia va fi fără cale de atac și politicienii vor trebui să se conformeze și să găsească un consens.

Greceanâi dă din gură la Strasbourg” își intitulează Alina Radu editorialul în Ziarul de Gardă. Jurnalista spune că astăzi este o zi importantă în Republica Moldova. „În timp ce toată lumea așteaptă de la Curtea Constituțională deznodământul dramei politice din Parlament, Consiliul Europei va mai oferi un răspuns Zinaidei Greceanîi și întregului Legislativ, după care drapelul rușinii parlamentare va deveni și mai roșu”. Jurnalista scrie că astăzi, va fi făcut public următorul raport privind evaluarea corupției în statele membre ale Consiliului Europei, realizat de GRECO. Situația Moldovei în acest raport e o rușine. Raportul prezintă progresele în realizarea obligațiilor asumate de către autoritățile R.Moldova privind asigurarea combaterii corupției în câteva domenii-cheie: legislativ, justiție și procuratură”, se arată în editorial.

Deschide.md publică raportul FLUXURI FINANCIARE ILICITE ȘI RECUPERAREA ACTIVELOR în Republica Moldova, realizat cu ajutorul UE și ONU. În raport se menționează că sechestrul și confiscarea a doar 10% din estimarea unui miliard de dolari SUA în Fluxurile Financiare Ilicite anuale în Moldova, ar permite țării să suplimenteze sau să acopere în totalitate salariile pentru mai mult de 20.000 de profesori pentru un an întreg. Portalul media publică și reacția secretarului general al Președinției, Andrei Spînu, care califică situația ca fiind groaznică.

 Fluxurile ilegale de bani reprezintă un miliard de dolari anual. Principalele activități ilegale din Moldova sunt corupția, evaziunea fiscală, traficul de droguri, traficul de ființe umane, contrabanda cu arme si bunuri, traficul de substanțe radioactive, contrabanda de țigări, crime cibernetice și scheme financiare”, explică secretarul general al Președinției.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:87 %
Vint:5,14 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16

Ultimele știri

Arhivă Radio Chișinău