Ziarul Național: „Urechile” referendumului de demitere a lui Chirtoacă sunt politice și geopolitice (Revista presei)
-
10 Octombrie 2017 09:48
Revista presei din 10 octombrie
Nicolae Negru observă în Ziarul Național că sub haina așa-zisului refendum Anti-Chirtoacă se ascund alte intenții decât cele declarate, care nu sunt legate de interesele cetățenilor, de calitățile „manageriale”, pe care nu le-ar avea și într-adevăr nu le are primarul capitalei, lucrul acesta nu-l contestă absolut nimeni, cu excepția unchiului său (dar nu suntem siguri că e sincer). „Urechile” referendumului de demitere a lui Chirtoacă sunt politice și geopolitice. Ca și cauzele alegerii sale în funcția de primar. Cu anunțul PD că aderă la grupul partidelor care vor boicota referendumul de demitere a primarului Dorin Chirtocă și anunțul PCRM – că va participa alături de PSRM la acest referendum ne întoarcem din nou în același punct al împărțirii în două tabere: pro-Europa și pro-Rusia, care s-au confruntat ultima dată în alegerile prezidențiale. Atunci la tabăra proeuropeană mai aderase PPE, iar la tabăra prorusă – Partidul Nostru. Deși se aflau în relații deloc amicale cu Dodon, și Voronin, liderul PCRM, și Usatâi, liderul fugar al PN, l-au sprijinit pe liderul PSRM, considerându-l „o canalie” apropiată lor, spre deosebire de Maia Sandu, care, explicau ei, este „candidatul Departamentului de Stat (al SUA)”.
Odată cu protestele comune organizate de Maia Sandu, Năstase, Usatîi și Dodon, dar și de celebra deja „batistă pe țambalul geopolitic” – Timpul afirmă că nu mai putem vorbi de partide proeuropene în antiteză cu cele prorusești. Sigur, că partidul lui Dodon rămâne profund prorusesc, românofob și evident antieuropean, dar adversarii săi și-au pierdut „ideologia” sau poate că nici că ar fi avut-o vreodată. Ziarul subliniază că R. Moldova stagnează de prea mult timp și are nevoie urgentă de modernizare. Această modernizare este imposibilă fără a aranja la locul lor doctrinele, pe care le aleg oamenii. Atâta timp cât vom vota partide pretinse de stânga (în realitate, partide proruse, românofobe, tradiționaliste de extremă dreapta) este greu de imaginat o revoluție socială în RM. În același timp, este și mai puțin probabil, o modernizare din partea unor partide pretinse de dreapta (în realitate, partide fără doctrine veritabile, dar cu viziuni pretinse proeuropene).
La Adevărul Live, Președintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, declară că între Igor Dodon și Vlad Plahotniuc ar exista o înțelegere, unde unul dintre ei și-ar fi asumat rolul de politician proeuropean, iar altul cel de prorus, situație formată pentru ca ambii politicieni să aibă de câștigat. Liberalul mai menționează că liderul PDM controlează „tot ceea ce mișcă în Republica Moldova”.
„Nu numai Guvernul, dar absolut tot. Și Parlamentul, și Procuratura, și unii judecători, tot ceea ce mișcă și răsuflă în Republica Moldova și anume este omul vinovat de această situație”, a declarat Mihai Ghimpu la Adevărul Live.
Președintele PL a spus că „problema cheie este că noi avem o justiție selectivă și părtinitoare, dar și concentrarea puterii în mâinile lui Plahotniuc. Asta n-are nimic comun cu statul de drept și cu democrația”.
Ziarul de Gardă observă că zilnic, sute de cetățeni ai R. Moldova pleacă la muncă peste hotare. Unii se angajează în baza contractelor cu agențiile private sau de stat, alții își găsesc angajatorii pe diverse site-uri, uneori dubioase. Indiferent de modalitatea de angajare, niciun cetățean nu poate avea siguranța că locul de muncă este unul legal sau că nu va fi victima unor escrocherii. Cum statul nu are nicio autoritate de control asupra recrutărilor la muncă în străinătate, iar poliția face ordine ocazional, traficul de ființe umane este favorizat în continuare. În 2016, nexusnet.md a realizat un studiu asupra site-urilor care publică anunțuri de angajare pentru cetățenii R. Moldova. Acesta arată că 80% dintre anunțuri sunt postate de intermediari nelicențiați, care vând locuri de muncă peste hotare.