Ziarul de Gardă: Rachetele rusești, cerul violat și fabrica de destabilizare (Revista presei)

  • 14 Octombrie 2022 10:20
Ziarul de Gardă: Rachetele rusești, cerul violat și fabrica de destabilizare (Revista presei)

Jurnalista Alina Radu scrie într-un editorial din Ziarul de Gardă despre „Rachetele rusești, cerul violat și fabrica de destabilizare”. Autoarea amintește că „Federația Rusă ține o armată întreagă și un depozit enorm de muniții, ilegal, pe teritoriul Republicii Moldova, timp de 30 de ani.

Nicio autoritate oficială moldovenească nu poate pătrunde la Cobasna ca să știe ce fel de muniții se află acolo, care este starea acestora și care sunt riscurile... De-a lungul celor 30 de ani, autoritățile moldovenești, toate pe rând, au admis ca Rusia să devină stăpâna și managera surselor energetice, inclusiv de gaze, electricitate, combustibili.

Totodată, Rusia a fost lăsată să controleze non-stop o pătrime din teritoriul R. Moldova cu tot cu hotar, dar și o mare parte din comerțul cu metale, alcool, produse agricole. Rusia a fost lăsată să controleze aproape in corpore partidele politice, și prin ele, guvernele și majoritățile parlamentare.

Rusia a fost lăsată, la fel, să controleze spațiul informațional, televiziunile, ziarele, posturile de radio, scrie Ziarul de Gardă. După toate acestea, ce trebuie să facă autoritățile Republicii Moldova acum, când Rusia a violat spațiul aerian, dar cu care avem contract de livrare a gazelor în prag de iarnă? Să alunge toți diplomații, cu tot cu KGB-știi lor din rețelele de gaze? Să mai rabde până la primăvară, ca să nu murim de frig? Autoarea constată că orice acțiune ar întreprinde Moldova acum, fie radicală sau formală, Rusia nu va respecta nimic, pentru că Rusia nu respectă Moldova.

În opinia ei, Moldova trebuie să scape în primul rând de businessurile politice ruso-moldovenești: televiziuni, posturi de radio, ziare, grupuri politice, care toate împreună intoxică și sabotează democrația non-stop. Cu cât mai puține pârghii de destabilizare a situației vor fi, cu atât mai slabă va fi Rusia în Moldova”, scrie Ziarul de Gardă.

„Există o diferență mare între Elon Musk și Papa Francisc, pe de o parte, și Igor Dodon, pe de alta, comentează într-un editorial Gazeta de Chișinău. Igor Dodon nu va intra în istorie nici ca afacerist vizionar și nici ca lider spiritual al lumii, ci așa cum și-a făcut-o cu mânuța lui, atunci când aceasta s-a atașat, voluntar și viguros, de celebrul „kuliok“. Totuși, există ceva ce îi reunește pe Elon Musk, Papa Francisc și Igor Dodon: toleranța la Putin. S-a dovedit că niciunul dintre ei nu are vreo obiecție esențială față de insul care vrea să nimicească o națiune întreagă. Mai mult, tustrei vor să readucă monstrul în mijlocul comunității umane globale, de unde acesta a fost izgonit. Autorul amintește că Igor Dodon l-a felicitat călduros pe criminalul de la Moscova de ziua acestuia și i-a urat să iasă învingător din grelele încercări prin care trece acum”.

Cotidianul reține discursul în limba română, la Chișinău, a artistului rus Maxim Galkin. „Sunt monitorizat din Rusia; Ei nu înțeleg ce se petrece”, titrează publicația. Artistul rus Maxim Galkin a rostit un discurs în limba română în cadrul unui eveniment organizat la Chișinău. Umoristul a declarat că a început să învețe limba română pentru că tot ce spune la concerte este foarte atent monitorizat din Rusia, mai ales de Soloviov și Simonian (doi dintre cei mai fervenți susținători ai lui Putin). La mijlocul lunii septembrie, Maxim Galkin a fost inclus de către Rusia în lista agenților străini, alături de zeci de jurnaliști, activiști, oameni de cultură din Rusia care condamnă războiul și regimul putinist.

Prima consecință tragică în urma instalării posturilor ilegale în Zona de Securitate: Un șofer s-a izbit mortal în blocurile de beton, scrie portalul Zona de Securitate. Ieri  în orașul Bender, s-a desfășurat ședința săptămânală a Comisiei Unificate de Control. La ședință a fost elucidată o consecință tragică a instalării  posturilor ilegale în Zona de Securitate, fiind vorba despre accidentul rutier din 8 octombrie 2022 când, pe timp de noapte, un automobil s-a izbit violent în blocurile de beton de la un asemenea post ilegal amplasat pe carosabil la intrarea în orașul Râbnița. Drept urmare, conducătorul auto a decedat pe loc, iar pasagera a ajuns la spital cu traume grave. În aprilie 2022, structurile de forță transnistrene, sub inventatul pretext de „amenințare teroristă”, au amplasat pe trasee și în localitățile situate în Zona de Securitate circa 50 de posturi noi completate cu personal înarmat.

La 11 octombrie Moldovagaz a alocat suplimentar către Centrala de la Cuciurgan 0,9 milioane de metri cubi de gaz pentru a produce necesarul de energie electrică pentru 24 de ore. Decizia a fost luată după ce Kievul a anunțat că nu mai vinde energie electrică, urmare a atacurilor cu rachete rusești asupra infrastructurii energetice ucrainene. Tiraspoltransgaz n-a plătit pentru volume, iar datoria se adaugă datoriei istorice către Gazprom, a spus șeful Moldovagaz Vadim Ceban la TV8. „Moldovagaz n-a avut nimic de câștigat, dar Tiraspoltransgaz este compania noastră fiică. În plus, centrala de la Cuciurgan acoperă necesarul de energie electrică a malului drept. Noi suntem companie comercială, dar suntem și furnizor care trebuie să asigure volumele consumatorilor protejați. Noi substituim aceste volume, ceea ce înseamnă că noi plătim mai puțin la Gazprom, respectiv datoria Tiraspoltransgaz față de Moldovagaz se majorează cu această cantitate. Nu e vorba că ei n-au plătit. Volumele oricum sunt facturate, iar pentru ele Tiraspoltransgaz trebuie să plătească”, a spus Vadim Ceban în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău