Ziarul de Gardă | Previziuni pentru 2020: Cine are șanse la prezidențiale și cum s-ar putea schimba configurația politică (Revista presei)
-
14 Ianuarie 2020 09:32
Revista presei - 14 ianuarie 2020.
SUA anunță SANCȚIUNI pentru Vlad Plahotniuc și rudele sale: NU va mai putea obține vize în America, pentru că a fost implicat în acte de corupție ce au subminat statul de drept și au compromis independența instituțiilor democratice, titrează Ziarul Național.
Aceeași publicație reține reacția fostului premier Maia Sandu, care MULȚUMEȘTE Guvernului SUA pentru SANCȚIUNILE impuse lui Plahotniuc și îl avertizează pe Igor Dodon, care „încearcă să preia sistemul corupt al lui Plahotniuc”.
Prin sancțiunile impuse lui Vladimir Plahotniuc, Statele Unite ar transmite un semnal pentru actualii deputați PD, care ar putea avea aceeași soartă cu oligarhul dacă vor rămâne în coaliție cu PSRM, susține președintele PUN Octavian Țîcu, citat de Cotidianul. El este de părere că Plahotniuc nu le mai este util americanilor de vreme cei deputații PD au intrat în coaliție cu PSRM: „El nu și-a îndeplinit rolul pentru care a fost protejat, nu mai are nicio influență asupra PDM și orice asociere cu el este nocivă pentru americani”, comentează Octavian Țîcu. „Decizia SUA nu-l privește pe Dodon, cu el totu-i clar, el poate oricând pleca după Ural la strâns ciuperci. Morala fabulei este pentru băieții din PDM, care dacă vor rămâne în alianță cu Dodon și vor permite intrarea Moscovei în RM definitiv, vor avea soarta lui Plahotniuc. Ați ciordit bani europeni și americani, domnilor democrați? Și acum vreți să vă salvați cu socialiștii și Rusia? Pe toți vă așteptă interdicții și sancțiuni din parte SUA, UE și României. Unde veți pleca?”.
Cotidianul scrie cum a ajuns Plahotniuc pe o listă cu unii dintre cei mai odioși criminali ai lumii. De la 13 ianuarie, situația lui Plahotniuc este una foarte dificilă. Practic nu va mai putea niciodată călători undeva în lumea civilizată în siguranță, fie cu identitatea sa reală sau cu una falsă. Deja Elveția și Liechtenstein i-au interzis accesul, iar după decizia Washingtonului va fi doar o problemă de timp până ce și Interpolul îl va anunța oficial în căutare. Plahotniuc nu este însă indezirabil doar în lumea civilizată, având probleme și în alte state. De altfel, Plahotniuc e un caz extrem de rar, devenind indezirabil și pentru Moscova și pentru Washington și a realizat o „performanță” greu de egalat. În opinia autorului, totuși, decizia SUA este una mult întârziată, deoarece, aceste sancțiuni pentru Plahotniuc au venit cam la 10 ani după ce a început să ia statul în captivitate, la 5-6 după ce a implementat laundromatul și a desăvârșit jaful miliardului, la 4 după ce a preluat sub control total statul și la 7 luni după ce a pierdut puterea și a fugit, inițial, chiar în SUA.
Ziarul Național vine și cu o nouă VERSIUNE privind arestarea lui Morari. Liderul Partidului Liberal (PL), fostul primar general al capitalei Dorin Chirtoacă, consideră că arestul șefului suspendat al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, nu ar fi întâmplător. El crede că ar fi vorba despre o reglare de conturi, în care Igor Dodon ar vrea să scape de „martorul” Viorel Morari. „În anul 2017, ei (Viorel Morari și Igor Dodon) executau, chiar în mod sincronizat, ordinele ilegale ale lui Plahotniuc. Politicianul se întreabă „ De ce, dacă amândoi au fost complicii lui Plahotniuc, acum „schiază” pe trasee diferite? Și de ce ni se livrează spectacole cu schiuri și cătușe în timpul sărbătorilor de iarna și în an electoral?
Unde-i miliardul? – o întrebare ce reapare pe site-ul Mold-street. Publicația economică notează că în 2019 cele trei bănci au rambursat 639 de milioane de lei. Mai sunt încă 12,8 miliarde – titrează publicația.
Ziarul de Gardă face previziuni pentru 2020: Cine are șanse la prezidențiale și cum s-ar putea schimba configurația politică. După un an cu alegeri parlamentare și locale generale în care configurația politică s-a modificat atât în Parlament, cât și la nivelul autorităților publice locale, 2020 aduce cu sine noi alegeri, în urma cărora urmează a fi ales un nou președinte al R. Moldova. Sondajele îl poziționează pe actualul președinte în topul preferințelor cetățenilor, iar potrivit experților politici, în aceste circumstanțe, partidele de dreapta ar trebui să formeze un front comun, dincolo de neînțelegeri. „Pentru Igor Dodon, câștigarea unui nou mandat ar însemna consolidarea puterii sale personale și atunci putem spune că există șanse mari ca PSRM să guverneze solitari. Pentru opoziția pro-europeană, alegerile prezidențiale ar trebui să ducă la destructurarea acestui regim pe care încearcă să îl impună Dodon. Aici va depinde de cum va reuși dreapta pro-europeană să fie coagulată și să facă front comun, punând cauza mai presus de anumite scopuri interpartinice sau interpersonale. Este evident că unica șansă a dreptei, ca să câștige în fața lui Dodon, este să se unească”, precizează și expertul Ion Tăbârță. În opinia lui Țăranu, Igor Dodon poate fi învins la prezidențiale în cazul în care unioniștii se vor mobiliza și vor ieși la vot: „Rezultatele alegerilor prezidențiale depind de acele evoluții care ar putea să se producă pe flancul unionist al scenei politice, fiindcă dreapta politică din R. Moldova depinde în mod hotărâtor de evoluțiile pe acest segment. Blocul ACUM și-a demonstrat incapacitatea de a-i înfrunta pe socialiști și pe Igor Dodon și dacă nu va exista o consolidare a forțelor unioniste, care ar putea să vină cu un adaos pentru partidele pro-europene, atunci șansele lui Dodon de a câștiga alegerile prezidențiale sunt foarte mari”, scrie Ziarul de Gardă.