Ziarul de Gardă: Fiul unui deputat, numit șef la AGEPI

  • 01 Octombrie 2015 09:29
Ziarul de Gardă: Fiul unui deputat, numit șef la AGEPI

Revista presei din 17 septembrie 2015

Ideea înlocuirii angajaților din sistemul justiției și luptei anticorupție din Republica Moldova cu oameni aduși din afara țării este auzită tot mai des la Chișinău. Adevărul Moldova l-a întrebat pe judecătorul român Cristi Danileț, membru al Consiliului Superior al Magistraturii de la București, ce crede despre acest lucru. Magistratul a făcut referire la experiența României în acest domeniu și a afirmat
că Moldova trebuie să-și crească propriul „procuror european”.

În ultimii zece ani, președinții Republicii Moldova au respins rând pe rând candidaturile a 76 de judecători propuși de Consiliul Superior al Magistraturii pentru promovare, reconfirmare, numire în funcție sau transfer, scrie Ziarul de gardă. Vladimir Voronin, Marian Lupu, Mihai Ghimpu și Nicolae Timofti au atenționat în actele trimise la CSM că cei respinși nu-și au locul în sistemul judecătoresc deoarece discreditează Justiția, nu sunt obiectivi, dețin averi nejustificate, au probleme de integritate, relații cu businessmeni care conduc afaceri dubioase. De cele mai multe ori, constatările s-au bazat pe avizele Serviciului de Informații și Securitate.  În pofida argumentelor expuse de mai-marii țării, CSM a lăsat în funcție sau chiar a promovat 55 de judecători.

Reformele AIE. Fiul unui deputat, numit șef la AGEPI, titrează Ziarul de Gardă. Octavian Apostol, fiul deputatului liberal Ion Apostol a fost numit ieri  în funcția de director al Agenției de Stat pentru Proprietate Intelectuală (AGEPI). Decizia a fost aprobată de cabinetul de miniștri, care tot ieri, a acceptat demisia Liliei Bolocan, cea care a condus până acum instituția.

După ce toți cetățenii Republicii Moldova au fost puși în situația că vor plăti ani la rând din buzunarele lor din cauza jafului de miliarde din sistemul bancar, acum moldovenii „vor fi buni de plată” și din cauza politicii BNM în lupta contra inflației. Despre aceasta avertizează fostul premier Ion Sturza, după ce în ultimele zile leul s-a depreciat semnificativ, scrie Jurnal.md. După ce ne-au furat prezentul, ne fură și viitorul! , scrie Sturza pe contul său de facebook. Omul de afaceri a criticat dur acțiunile băncii centrale care, potrivit lui, a creat condiții de supraviețuire doar pentru... „businessul cu droguri”.

Guvernul a anulat ieri un amendament adoptat în anul trecut prin care s-a permis introducerea cheltuielilor de tranzit internațional în tarifele pentru gazele natural, scrie Ziarul Național.

Modificarea legislativă aprobată anul trecut a fost folosită anul acesta de „Moldova-Gaz” drept unul dintre pretexte pentru a cere majorarea tarifelor pentru gazele naturale. Oficialul a explicat că excluderea tranzitului internațional la calcularea tarifelor pentru gaze ar trebui să fie luat în calcul atunci când ANRE va reveni asupra deciziei de revedere a tarifelor, dar pentru majorarea tarifelor au existat mai multe argumente.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:1,03 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău