Zece ani de la scoaterea sârmei ghimpate de pe Prut. Vlad Filat: Atunci am îndrăznit, cu România lângă noi, să sperăm și să visăm că într-o bună zi vom fi o steluță pe steagul UE

  • 09 Februarie 2020 13:55
Zece ani de la scoaterea sârmei ghimpate de pe Prut. Vlad Filat: Atunci am îndrăznit, cu România lângă noi, să sperăm și să visăm că într-o bună zi vom fi o steluță pe steagul UE

Se împlinesc zece ani de la scoaterea sârmei ghimpate de pe Prut, la hotarul dintre R. Moldova și România. Procesul a demarat la 10 februarie 2010 în urma inițiativei Consiliului raional Ungheni și a deciziei Guvernului Filat.

„Înainte de a construi poduri a trebuit să dăm jos sârma ghimpată dintre NOI și NOI. În urmă cu 10 ani, în februarie 2010, sârma de pe Prut a început să cadă. O fărâmă din dureroasa noastră istorie s-a prăbușit atunci. Astăzi, sârma ghimpată de la Prut se află în muzee și mai toți din oamenii politici din România și Republica Moldova au o bucățică din această ”frontieră” care ne-a despărțit pe noi de noi. Atunci am îndrăznit, cu România lângă noi, să sperăm și să visăm că într-o bună zi vom fi o steluță pe steagul Uniunii Europene sau măcar parte a unei stele din constelația europeană”, se arată într-un mesaj postat astăzi de fostul premier, Vlad Filat.

La hotarul Republicii Moldova se află 11 raioane, sârma ghimpată fiind scoasă de la frontiera din 10 raioane. În raionul Leova aceasta a fost scoasă anterior. În total, au fost scoși 360 de kilometri de sârmă ghimpată. Consiliul Raional Ungheni adoptase o asemenea decizie încă în anul 2008, dar acest proces a fost împiedicat de fosta guvernare comunistă. 
 
Sârma ghimpată de pe Prut a fost instalată de sovietici, după ce Basarabia a fost ocupată de Rusia, conform tratatului Ribbentrop-Molotov. 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:91 %
Vint:4,12 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău