ZdG: Scrisoare tulburătoare din zona de război, trimisă de Maia Karasik, locuitoare a Ucrainei, originară din R. Moldova (Revista presei)
-
15 Mai 2022 11:58
Revista presei - 15 mai 2022.
Ziarul de Gardă publică o scrisoare tulburătoare din zona de război, trimisă de Maia Karasik, locuitoare a Ucrainei, originară din R. Moldova. Ea pledează pentru pace și argumentează că cei care au pornit războiul în Ucraina au operat cu motive și argumente false, întrucât nimeni niciodată nu i-a cerut Federației Ruse să-i „elibereze” pe vorbitorii de limbă rusă din Ucraina. „În aceste lungi zile de război, tot analizez ce se întâmplă în Ucraina. Frământ în cap gânduri și gânduri și nu înțeleg cui i-a trebuit acest război. Eu nu vorbesc limba ucraineană, deși locuiesc de mulți ani aici, dar niciodată nimeni nu mi-a reproșat că sunt vorbitoare de limbă rusă. Declar cu toată responsabilitatea că nu am niciun motiv să mă declar jignită, persecutată sau să pornesc împotriva prietenilor, rudelor mele de aici, așa cum vor instigatorii acestui război”, explică autoarea mesajului adresat ZdG. „Vorbesc rusa și scriu în rusă și nu am cerut nimănui să mă elibereze de „naziști”, așa cum au decis pentru noi și în locul nostru cei care au pornit acest război. Toate aceste argumente sunt prostii născocite pentru a prosti poporul Rusiei. Repet. Nu trebuie să fim eliberați de casa în care trăim, nu trebuie să fim eliberați de oamenii dragi pe care îi iubim, îi respectăm, îi apreciem. Nu trebuie să fim eliberați de prietenii noștri cu care am trăit 25 de ani cot la cot în aceeași casă. Nu avem nevoie să fim eliberați de colegii noștri de muncă împreună cu care ne mândrim că locuim și muncim în Ucraina. Vă rog, publicați aceste gânduri, această istorie adevărată a mea, ca să le cunoască toată lumea, mai ales cei care sunt tratați cu falsuri și cu materiale de presă care conțin minciuni”, scrie Maia Karasik pentru Ziarul de Gardă.
Nimeni nu se află în afara legii, nici măcar deputații, titrează Gazeta de Chișinău. 17 parlamentari, documentați pentru că au purtat panglica negru-oranj la parada de 9 mai, sfidând legislația. Reporterul „Gazetei de Chișinău” a observat că printre cei care au purtat panglica au fost Igor Dodon, Vlad Batrîncea, Bogdat Țârdea, Maxim Lebedinschi, Vladimir Odnostalco, Constantin Starîș, Oleg Reidman și alți deputați ai Blocului Comuniștilor și Socialiștilor. „Cele 17 procese-verbale cu implicarea parlamentarilor au fost prezentate Procuraturii Generale. Ulterior, procurorii trebuie să înainteze în Parlament, iar Comisia judiciară numiri și imunități se va întruni și va da un aviz”, a declarat șefa Serviciului de presă al IGP, Diana Fetco. Pe de altă parte, Viorel Cernăuțeanu, șeful IGP, a explicat pentru portalul Anticoruptie că „amenda se aplică doar după ridicarea imunității”. De asemenea, el a subliniat că parlamentarii care au purtat panglica bicoloră riscă amendă în valoare de 9.000 de lei. Purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale, Mariana Cherpec, a precizat joi pentru „Gazeta de Chișinău” că, până în prezent, nu au recepționat procesele-verbale de la IGP. Analistului politic Nicolae Negru a comentat că „nimeni nu se află în afara legii, nici măcar deputații. Imunitatea lor se referă la declarații politice, nu la încălcarea Codului penal. Prin urmare, ar trebui să fie pedepsiți și cei care și-au prins, la 9 mai, panglica neagră-portocalie în piept”, a declarat comentatorul.
Anticorupție.md informează că Adunarea Asociației Judecătorilor din Moldova, programată pentru sâmbătă, nu a avut loc din lipsă de cvorum și a fost amânată cu două săptămâni. La ședință s-au prezentat 49 din cei 190 de membri ai Asociației. La ședința de sâmbătă urma să fie ales președintele Asociației Judecătorilor, să fie operate modificări la statutul organizației și să fie discutată repartizarea mijloacelor financiare ale organizației. Unii reprezentanți ai Asociației susțin că asupra membrilor au fost făcute presiuni din partea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pentru a boicota ședința.