ZdG | Dosarul Pădurea Domnească se află pe ultima sută de metri (Revista presei)

  • 18 Septembrie 2018 09:30
ZdG | Dosarul Pădurea Domnească se află pe ultima sută de metri (Revista presei)

Revista presei din 18 septembrie 2018.

În Ziarul Național, editorialistul Nicolae Negru scrie că „inițiativa „Pro-Moldova” a Partidului Democrat, care pare să vină dintr-o supărare declanșată de amânarea ajutorului macrofinanciar de către UE, după suspendarea rezultatelor alegerilor din Chișinău, înseamnă de fapt un pas înapoi, rămânerea la cheremul politicienilor incapabili să „facă acțiuni”, la cheremul lui Plahotniuc, cu un orgoliu cât Ceahlăul, incapabil să „coordoneze” democratic, și, în ultima instanță, - la cheremul Rusiei. Potrivit autorului, „Pro-Moldova” înseamnă că miliardul furat nu se întoarce, că hoții rămân în libertate și ne țin lecții de „patriotism”, că justiția nu se conduce de legi, ci de comenzi politice, că bugetul se împarte pe criterii clientelare, că alegerile nu contează, că oamenii sunt vânduți pentru mobilă etcetera. Oricum, repoziționarea lui Plahotniuc e și recunoașterea tacită a unui eșec: PD nu a reușit să ia locul PLDM, ca partid proeuropean, pe scena politică. Plahotniuc renunță, își declară, indirect, înfrângerea”, comentează N. Negru în Ziarul Național.

Premierul Pavel Filip va candida într-o circumscripție uninominală, scrie portalul TRIBUNA, care face referire la surse apropiate guvernării. Potrivit acestora, inițial s-a discutat varianta ca Premierul Filip să candideze într-una din circumscripțiile din capitală, dat fiind faptul că timp de mai mulți ani a fost liderul organizației teritoriale Chișinău a PDM și cunoaște specificul lucrului cu alegătorii de aici, ulterior însă s-a decis că acesta va candida în circumscripția ce revine raionului Strășeni de unde este de baștină, scrie Tribuna.

Într-o analiză pentru IPN, comentatorul Dionis Cenușă atenționează că desfășurarea unor alegeri parlamentare corecte reprezintă noul test pentru reanimarea relațiilor cu  Uniunea Europeană. „Gradul de dezamăgire a europenilor în guvernarea moldovenească este de proporții enorme. De aceea, răcirea relațiilor Moldova-UE va dura până la schimbarea conducerii în urma unor alegeri cât mai democratice. Cu toate acestea, este deocamdată dificil de anticipat, dacă UE va doza dialogul cu Chișinăul în cazul în care alegerile din 2019 vor fi injuste și Democrații se vor menține la putere”, scrie autorul. 

Timpul revine la accidentul președintelui, comentând că „în afară de suferința fizică prin care a trecut Dodon și familia sa, acest accident a scos în evidență antipatia care persistă în societate față de președintele socialist. Deși acesta se lăuda recent că încrederea cetățenilor în el a crescut la 60%, mii de moldoveni au făcut haz de necazul său, amintindu-i că „Dumnezeu nu bate cu bățul”. Nici oficialii altor state nu s-au grăbit să-l încurajeze, până și „tătuca” Putin tace mâlc”, scrie Timpul.

Ziarul de Gardă informează că „dosarul Pădurea Domnească, care este de mai bine de trei ani la Curtea de Apel Bălți, se află pe ultima sută de metri. În acest răstimp au avut loc mai multe ședințe de judecată, însă un număr considerabil dintre acestea au fost întrerupte sau amânate. Dosarul a fost pornit după ce acum șase ani, Sorin Paciu, un tânăr de 34 de ani, a fost rănit mortal la o partidă de vânătoare la care au participat mai mulți oficiali de rang înalt. Totuși, până astăzi, nu există încă o finalitate în acest dosar”, scrie ZdG. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău