ZDG | Ce va fi cu Dodon e clar. Ce va fi cu dreapta în alegeri? Ce învățăm din lecția belarusă? (Revista presei)

  • 16 August 2020 10:28
ZDG | Ce va fi cu Dodon e clar. Ce va fi cu dreapta în alegeri? Ce învățăm din lecția belarusă? (Revista presei)

Revista presei - 16 august.

Comentând protestele din Belarus, editorialistul Petru Grozavu de la  Ziarul de Gardă, compară violențele de acolo cu cele din 7 aprilie 2009 de la Chișinău. Totodată, autorul atenționează că „în toamnă, vine și peste R. Moldova următorul val al alegerilor prezidențiale, în care Igor Dodon pretinde că, ajutat de Putin și secondat din umbră de trupele mercenare ruse din grupul Wagner, ar putea repeta isprava lui Lukașenko. Din momentul în care în 4 ani nu a putut ajunge, așa cum s-a visat, un Putin, Dodon speră să poată deveni pentru următorii ani măcar un Lukașenko”, scrie autorul.

Ce va fi cu Dodon e clar. Ce va fi cu dreapta în alegeri? Ce învățăm din lecția belarusă? Din lecția Tikhanouskaya? – se întreabă editorialistul de la Ziarul de Gardă. La ziua de azi, Dodon, practic, nu mai are parteneri, cu excepția a ceea ce a mai rămas din PDM. Și nu mai e crezut de nimeni, decât de cei care pot fi mințiți. Împotriva lui Dodon nu e doar dreapta, dar și stânga. Ofensiva pornită de Pro Moldova e cea care trebuie susținută și dusă până la capăt. Turul întâi: cu cine în față? Dar turul doi? Mișcarea Unionistă? Una sau mai multe? Sunt întrebări. Încă fără răspuns. Dodon a devenit un rău comun împotriva căruia sunt toți, dar separat. Nu e o soluție”, atenționează autorul.

Tot în Ziarul de Gardă, jurnalista Alina Radu semnează un editorial întitulat „De ce bărbații corupți pierd în fața unor femei integre? Svetlana Tihanovskaia, lidera opoziției din Belarus, a activat în politică ceva mai mult de o lună, dar este considerată acum cea mai grea armă împotriva dictatorului Alexandr Lukașenko, care a controlat non-stop toate procesele politice în Belarus  timp de 26 de ani. Cum poate o femeie cu o lună de experiență politică să se contrapună cu un bărbat care s-a aflat zeci de ani la cârma unui sistem politic represiv? Deși pare imposibil, acest lucru s-a întâmplat, l-a demolat… Ea a ridicat un popor speriat în picioare. Iar bărbatul care a înspăimântat acest popor timp de 26 de ani, gustă el singur din marea frică acum. Istoria cunoaște mulți bărbați dictatori care s-au considerat invincibili, dar au fost învinși”, scrie autoarea.

Jurnal.md public un Reportaj despre agricultorii protestatari, mulți dintre care sunt pe cale de a falimenta: „Nu, băieți, nu vom ceda!” – titrează publicația.

„Cheltuielile pentru un hectar de grâu sunt în jur de șase mii de lei. Ministrul îmi spune că îmi dă 1000 de lei, ca să facem însămânțarea de toamnă. Dumnealui își închipuie că acestea vor fi cheltuielile pentru motorină, tractor, mecanizator, sămânța de grâu. Numai sămânța de grâu mă costă 1400-1500 de lei pentru un hectar. Personal, le dau oamenilor, pentru un hectar, câte 900 de kg de cereale: grâu, porumb, floarea soarelui. La prețul de azi, trebuie să achit cotașilor cereale în valoare de vreo 3500 de lei. Apoi, mai avem impozite funciare, impozite pe venit. Ce fac eu cu o mie de lei? Nici măcar cota omului nu o pot acoperi cu suma asta. Avem și credite. Eu am lucrat în Marea Britanie 15 ani și am investit aici în agricultură. Ca să faci aici agricultură, tehnica performantă costă foarte mulți bani. Ce faci? Mergi pe linie creditară. Toată tehnica noastră e în credit, nu aparține mie, aparține băncii. Dar ei scriu în ziare că avem tractoare de sute de mii de dolari. Sunt tractoarele băncii, eu cu ele muncesc și plătesc ratele la bănci pentru aceste tractoare. Personal am în jur de șase milioane de lei împrumutați. Cum să mă descurc mai departe cu cele aproape o mie de hectare de pământ?”, spune Andrei Dânga, unul dintre agricultori, întors din Marea Britanie după 15 ani de muncă și care a investit toți banii în agricultură.

Andrei Melinte, un alt agricultor din Căușeni: “Băieți, ei vor găsi cui să dea pământul- holdingurilor care-i hrănesc pe ei. Vor rămâne oamenii din sat fără niciun kilogram de grâu și un loc de muncă, cel pe care noi îl oferim azi prin sate. Să recunoaștem că oamenii au de lucru datorită nouă, care încă mai riscăm și investim, ne mai ținem și mergem înainte în sectorul agrar. Uitați-vă ce fac holdingurile, unde sunt, avem exemplu și în raionul Căușeni. Unde au intrat ele, acolo nu-i niciun loc de muncă, doar vreo doi-trei mecanizatori. Pentru că aduc tehnică performantă, care-i plină toată absolut cu sisteme de GPS de ultima generație, de zeci de mii de euro, și tractorul cela aproape că lucrează singur. Și cu ce rămân sărmanii? Nu băieți, nu cedăm noi așa!”, i-a încurajat Melinte.

Conducta Iași-Chișinău și independența energetică. Finalizarea gazoductului Iași-Chișinău la începutul lunii august ar fi trecut neobservată dacă premierul român Ludovic Orban nu ar fi anunțat în ședința de vineri, 7 august, a legislativului de la București că investiția de 93 de milioane de euro a fost valorificată, iar conducta de 120 de kilometri este pregătită să transporte gaze alternative peste Prut, comentează Gazeta de Chișinău. La modul practic, conducta ar trebui să asigure conectarea la piața energetică nu doar românească, ci și la cea europeană. Potrivit lui Ion Sterian, Directorul General al SNTGN Transgaz SA, după punerea în funcțiune a gazoductului, infrastructura de gaze din Republica Moldova se va conecta la infrastructura de gaze din România, care este interconectată cu cea din Europa.

Pe de altă parte, publicația atenționează că MoldovaGaz nu va ceda ușor piața. Contractul actual al Moldovagaz cu Gazprom expiră la finele anului curent și tot la sfârșitul anului Republica Moldova urmează să implementeze Pachetul trei energetic, adică să liberalizeze piața gazelor. În lanțul aprovizionării cu gaze naturale vor exista trei verigi: furnizorul, transportatorul și distribuitorul. Dacă furnizor ar putea fi oricine, inclusiv Gazprom (Rusia), Transgaz (România) sau unii traderi, care să aducă gazele până la hotarul cu Republica Moldova, deocamdată se prefigurează doi transportatori: Moldovatransgaz (MoldovaGaz) și Vestmoldtransgaz (Transgaz) prin conducta construită recent. Liberalizarea presupune că atât transportatorii, cât și distribuitorii trebuie să-și pună la dispoziție conductele pentru furnizori, fie ei din Rusia sau România, fie din alte state conectate la sistem, care vor fi aleși de consumatorul final. Potrivit lui Vadim Ceban, director general MoldovaGaz, compania este gata să aplice prevederile Pachetului trei energetic și să pună rețelele de distribuție la dispoziția tuturor furnizorilor. Mai mult, el spune că țeava Iași-Chișinău ar putea fi folosită și în regim invers. Altfel spus, prin conducta construită pentru a reduce dependența Republicii Moldova de gazele rusești, acestea din urmă ar putea ajunge pe piața românească, dacă vor avea un preț mai competitiv, scrie Gazeta de Chișinău.  

Primarul satului Cioburciu (r-nul Ștefan Vodă), Leonid Nicolau, a anunțat Comisia Electorală Centrală despre imposibilitatea deschiderii secției de votare pentru alegătorii transnistreni în cadrul scrutinului prezidențial din 1 noiembrie, infomreayă Deschide.md. Primăria s.Cioburciu, Ștefan Vodă, vă comunică că nu este posibil să organizăm secție de votare distinctă pentru alegătorii din stânga Nistrului (Transnistria), din motiv că nu dispunem de local. În sediul gimnaziului „Mihai Sîrghi” va fi organizată secție de votare pentru alegătorii din localitate”, a menționat edilul. Satul Cioburciu este unul dintre cele circa 20 de localități din R.Moldova, unde autoritățile intenționează să deschidă secții de votare pentru alegătorii din Transnistria.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
2,74
Cer fragmentat
Umiditate:83 %
Vint:8,75 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
1
Wed
1
Thu
5
Arhivă Radio Chișinău