ZdG/Aneta Grosu: Vremuri sumbre după scrutin. La noi se pare că lumea a uitat de riscurile pandemiei (Revista presei)

  • 18 Iulie 2021 12:06
ZdG/Aneta Grosu: Vremuri sumbre după scrutin. La noi se pare că lumea a uitat de riscurile pandemiei (Revista presei)

Revista presei - 18 iulie.

„Vremuri sumbre după scrutin”, atenționează jurnalista Aneta Grosu într-un editorial din ZIARUL DE GARDĂ, observând că „la noi se pare că lumea a uitat de riscurile pandemiei. Zi de zi, experți în sănătate publică ne tot avertizează că, un nou val, nu se mai știe al câtelea, se apropie și că luna august ne-ar putea aduce o creștere îngrijorătoare a numărului de îmbolnăviri, cauzând în continuare probleme grave de sănătate, de deplasare, de organizare a studiilor și a activităților de muncă, etc. Chiar dacă R. Moldova a înregistrat 257 588 de cazuri de COVID-19, 6 214 dintre acestea sondându-se cu decese, lecțiile rămân neînvățate… Un nou val al pandemiei s-ar putea să ne prindă și mai nepregătiți decât am fost în martie 2020. După câteva episoade de relaxare, chiar și cei care au scăpat cu viață de prin spitale uită să mai poarte măști în locuri aglomerate și cred în continuare că vaccinul poate fi mai „ucigaș” decât virusul. Nici autoritățile nu pot ieși din confortul „relaxării”, după înfrângerile suportate în scrutinul parlamentar, unul destul de extenuant. Totodată, bătăliile politice din campania electorală nu au lăsat loc pentru asigurarea Chișinăului și a altor zone ale republicii cu suficiente unități de transport, care nu ar deveni focare sigure de COVID. Campania nu a lăsat loc pentru renovarea, în special, a secțiilor de boli infecțioase de prin spitale, nu a creat condiții mai bune pentru protejarea lucrătorilor din sistemul medical de posibile focare de virus, a lăsat de izbeliște perseverența oamenilor privind aplicarea metodelor de protecție. Așa cum tulpina Delta pare și mai necruțătoare decât cea precedentă, ne așteaptă vremuri sumbre”, scrie ZIARUL DE GARDĂ.

Primarul de Hâncești le spune oamenilor că vor avea drumuri reparate după cum au votat, titrează Cotidianul.  „După votare și realizare. Mai adresați-vă la cei pe care i-ați votat” – astfel i-a răspuns primarul mun. Hâncești Alexandru Botnari unei locuitoare a orașului, care l-a întrebat pe Facebook când va fi reparată o porțiune de drum. Pentru Moldova Curată, primarul s-a arătat supărat că în raionul Hâncești, Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM, lider – Ion Chicu, n.n.), pe care spune că l-a fondat, a obținut doar 391 de voturi. Zilele trecute, pe pagina de Facebook a ziarului Curierul de Hâncești a fost publicată o postare în care se anunța că primăria Hâncești a început construcția sensului giratoriu din zona Gării Auto, menționându-se că, de asemenea, vor fi reparate și trotuarele din zonă, dar și un segment de pe strada Chișinăului. Primarul răspunde: „Mai adresați-vă la cei pe care i-ați votat, poate ei au posibilități, noi nu avem”.

Foștii lideri de la guvernare nu s-au bucurat de susținere nici măcar în localitățile lor de baștină, notează GAZETA DE CHIȘINĂU. În satul Sadova, raionul Călărași, de unde e originar liderul socialiștilor, Igor Dodon, majoritatea alegătorilor și-au dat votul pentru PAS, care a acumulat 438 de voturi, BECS – 395, iar PD – 127. În raionul Călărași, 60,7% din alegători au votat PAS și doar 19,1% și-au dat votul pentru BECS. Și la Chișinău, care este condus de un primar socialist, PAS a câștigat în toate sectoarele capitalei cu 56,7%, iar BECS a obținut doar 28,4%. Vladimir Dodon, locuitor din satul Sadova, a comentat că oamenii au votat astfel în primul rând ghidați de dorința de a fi eliminate schemele de corupție din instituțiile R. Moldova.

Așteptăm schimbări în toate domeniile, în special în domeniul justiției și eliminarea tuturor schemelor de hoție. Vin cu un îndemn către toți de a se implica și mai departe prin înțelegere, răbdare și dedicație într-un nou început al vremurilor bune”, a spus Vladimir Dodon. PAS a acumulat o majoritate de voturi și în localitatea de baștină a președintei Maia Sandu, satul Risipeni, raionul Fălești. Astfel, formațiunea a acumulat 259 de voturi, iar BECS – 61. Pentru PAS și-au dat votul 36,5 % din alegătorii din raionul Fălești, iar pentru BECS – 31, 7. Dacă la scrutinul parlamentar din 24 februarie 2019, alegerile în circumscripția uninominală de la Nisporeni au fost câștigate de Vlad Plahotniuc, care a acumulat 20 926 de voturi (72%), la doi ani de la evadarea controversatului afacerist peste hotare, raionul Nisporeni a oferit doar 3,02% (648) de voturi PDM. Cele mai multe voturi au fost obținute de PAS – 65,95%. Partidul Acțiune și Solidaritate se află pe primul loc și la Orhei, unde a obținut peste 46,7 la sută din voturi. Partidul „Șor” e abia pe locul doi, cu 36,9 la sută, iar BECS a acumulat 8,9%.

Anticorupție.md o citează pe fosta deputată Inga Grigoriu, președinta Comisiei Laundromat:Voi insista ca raportul Comisiei să fie înregistrat în Parlament și să producă mișcări în Justiție”. Ea a declarat că este decisă să continue să facă presiuni ca raportul comisiei, prezentat la 9 iulie curent, să fie înregistrat în Parlament și să producă schimbări la nivel de Justiție, chiar dacă formațiunea Platforma Demnitate și Adevăr, din face parte Inga Grigoriu, nu a trecut în Parlament la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. „Penalii au încercat să blocheze de mai multe ori activitatea Comisiei și chiar prezentarea raportului, sunt aspecte pe care penalii au vrut să le ascundă departe de ochii lumii, să șteargă totul, de parcă nimic nu s-a produs. Din acest Raport derivă o serie de acțiuni ale justiției. Dacă ele se întreprind, înseamnă că lucrurile se mișcă”, a scris, Inga Grigoriu pe pagina sa de Facebook.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău