ZdG | Alina Radu: „Nicio licitație nu trebuie trucată, dar una cu medicamente este și mai important să fie transparentă” (Revista presei)

  • 25 Martie 2021 09:57
ZdG | Alina Radu: „Nicio licitație nu trebuie trucată, dar una cu medicamente este și mai important să fie transparentă” (Revista presei)

Revista presei - 25 martie.

Adevărul îl citează pe liderul socialiștilor, Igor Dodon, care s-a referit, într-o emisiune la NTV Moldova, la sesizarea deputaților PSRM la Curtea Constituțională în care solicită ca decretul președintei Maia Sandu, din 27 ianuarie 2021, prin care Natalia Gavrilița a fost desemnată pentru prima oară la funcția de prim-ministru, să fie anulat, iar tentativa de învestire a Guvernului să nu fie considerată valabilă.  Igor Dodon consideră că cele două tentative de învestire a unui Guvern nu au fost epuizate, deoarece tentativa de învestire a Guvernului Gavrilița nu poate fi luată în calcul. Potrivit lui decretul ar fi „fictiv”, pentru că a fost publicat în Monitorul Oficial prea târziu, abia după ce Guvernul Gavrilița nu a primit votul de încredere al Parlamentului. Dodon mai susține că atât Maia Sandu, cât și Natalia Gavrilița nu aveau dreptul să ceară Parlamentului ca să nu voteze pentru învestirea Guvernului. Totuși, Dodon a dat de înțeles că sunt puține șanse ca Înalta Curte să anuleze decretul respectiv, mai notează publicația.

Cu declarațiile făcute la NTV Moldova, post asociat socialiștilor, Igor Dodon este citat și de Cotidianul. Potrivit lui, președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, va intra în istorie ca un pacificator, iar afirmațiile lui Joe Biden la adresa acestuia sunt de neconceput și nu fac față unui lider adevărat. „Eu îl consider pe Putin un pacifist”, a declarat Dodon.

PAS nu a decis încă dacă va cere sau nu deputaților săi să voteze pentru învestirea Guvernului propus de candidatul desemnat, Igor Grosu, a declarat deputatul Sergiu Litvinenco, pentru Gazeta de Chișinău. „Vom convoca forurile statutare (ale partidului – n.red.) și vom lua decizia acolo”, a precizat el. Parlamentarul mai spune că o decizie în acest sens depinde prea puțin de disponibilitatea socialiștilor de a acorda vot de încredere unui cabinet de miniștri condus de liderul interimar al PAS și mai mult de alți factori, care vor fi luați în considerare. Deputatul a confirmat că, în cazul unei eventuale învestiri, Guvernul Grosu este gata să-și asume responsabilitatea pentru actul guvernării până la alegerile anticipate.

Cum poți vota un guvern în situația în care nu există claritate în interiorul acestei echipe?”, a subliniat deputatul Platformei DA, Alexandru Slusari, la TVR Moldova. Potrivit lui, Igor Grosu și PAS nu s-au exprimat clar dacă își doresc sincer învestirea acestui guvern. „Noi nu am primit un răspuns tranșant la această întrebare și, din punctul nostru de vedere, este iresponsabilă această abordare cu câteva ore înainte de a veni la Parlament, după mai multe declarații contradictorii, ținând cont de situația ce este în R. Moldova. Ceea ce am văzut este o abordare iresponsabilă, să nu răspunzi tranșant la cea mai importantă întrebare”, a punctat Alexandru Slusari.

Dacă nu este votat guvernul Grosu, va urma o perioadă de incertitudini”, susține politologul și profesorul universitar de la București, Radu Carp, într-un interviu pentru Europa Liberă. În opinia analistului, „dacă guvernul Grosu nu va întruni majoritatea voturilor, calea către un vot pentru un alt candidat e deschisă. Și aici, iarăși, cred că va trebui să se pronunțe Curtea Constituțională. Dacă, după expirarea celor două candidaturi, dna Gavriliță și dl Grosu, o a treia candidatură să mai ia în calcul sau nu, e posibilă sau nu. Aici e de văzut, nici partidele nu realizează acest lucru deocamdată, dacă i-ar fi oportun să mai fie o discuție în parlament după căderea guvernului Grosu sau se va trece spre scenariul alegerilor anticipate în următorul pas.”

Alina Radu scrie în Ziarul de Gardă un editorial despre achiziția de vaccinuri pe care intenționează să o facă autoritățile Republicii Moldova și suspiciunile de corupție ce planează asupra acestei proceduri. „Nicio licitație nu trebuie trucată, dar una cu medicamente este și mai important să fie transparentă. Cu atât mai mult o licitație cu vaccinuri într-un stat în care oamenii se folosesc de telefoane mobile timp de 25 de ani și se vaccinează de 80 de ani, dar tocmai din acest an au început a considera că antenele de telefonie interferează cu cele din… vaccin. Regula licitațiilor spune că trebuie aleasă oferta cea mai ieftină. E un principiu minunat, să se economisească la maxim banii publici. Dar apar multe semne de întrebare. Pe lângă întrebarea fiecărui contribuabil dacă vaccinul cel mai ieftin este și cel mai eficient, întrebarea unui jurnalist dintr-un stat corupt este: cine anume va pune mâna pe cei 4 milioane de dolari? Fără îndoială că banii ar trebui să meargă către producătorii de vaccinuri, fără intermediari. Totuși, intermediarii se pare că au undă verde și se pare că reprezintă un singur producător: Federația Rusă”, subliniază autoarea.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău